Artikelen

Bij de Winterspelen is de sneeuw vaak net zo nep als de olympische gedachte

Tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing wordt alleen nepsneeuw gebruikt. Dat gebeurt al tientallen jaren, tot frustratie van ecologen en milieubeschermers.

Wanneer mengen zorgverzekeraars zich in het sportdebat?

Vanuit de sportsector wordt al langer reikhalzend naar zorgverzekeraars gekeken. De sport zit onmiskenbaar op hetzelfde snijvlak van gezondheid waar zorgverzekeraars ook opereren. Toch blijft een grote samenwerking uit. Vorige week maakten Zilveren Kruis en de KNGU weliswaar bekend een meerjarige samenwerking aan te gaan, maar met het nijntje Beweegdiploma kiest Zilveren Kruis nog voor een betrekkelijk klein podium. Het roept de vraag op wanneer zorgverzekeraars zich echt in het sportdebat gaan mengen. Of is dat niet noodzakelijk?

De belangrijkste sportmoties uit de Tweede Kamer

Op 2 december werd in de Tweede Kamer de sportbegroting besproken in het wetgevingsoverleg (WGO) sport & bewegen. In dit overleg met staatsecretaris Paul Blokhuis (VWS) ging het uiteraard over de gevolgen van de coronacrisis voor de sportsector, de effecten van lokale sportakkoorden en het toekomstperspectief voor sport. De aanwezige Kamerleden van VVD, D66, PVV, CDA, SP, GroenLinks en Fractie Den Haan brachten zelf ook nog verschillende andere onderwerpen in.

Het beste uit 100 x S&S: interview met Esther Vergeer

Komende zondag 12 december worden tijdens een congres van het Internationaal Paralympisch Comité tien nieuwe bestuursleden gekozen. Esther Vergeer is door NOC*NSF voorgedragen voor deze internationale positie en maakt goede kans om tot het Governing Board van het IPC toe te treden. Dat is gelijk een goed moment om uit het rijke archief van vakblad Sport & Strategie een interview met de rolstoeltenniskampioene te halen. In 2011 sprak Frans Oosterwijk Vergeer over haar ambities die toen al veel verder dan het tennisveld reikten. In alles komt hier een voorvechtster voor de gehandicaptensport naar voren.

Innovaties gezocht voor sportaanbieders van de toekomst

De inschrijving van de jaarlijkse Nationale Sportinnovator Prijs (NSP) is geopend. Iedereen met een innovatief product of dienst kan in aanmerking komen voor deze prijs. Dit jaar wordt specifiek gezocht naar innovatieve diensten of producten die sportaanbieders toekomstbestendiger maken.

Na de opening van de Jaap Edenbaan begon de Nederlandse schaatsrevolutie

Op 9 december 1961 opende Jaap Eden de Jaap Edenbaan in Amsterdam, vernoemd naar de legendarische schaatser. Precies zestig jaar later bestaat die nog steeds als oudste 400-meterbaan ter wereld.

Hoe staat het bewegingsonderwijs in Nederland ervoor?

Het bewegingsonderwijs in het primair onderwijs staat al een aantal jaar in de belangstelling van beleid en politiek, vanwege toenemende zorgen over het tekort aan beweging en de afnemende motorische vaardigheden van kinderen. Het Mulier Instituut heeft, net als in 2013 en 2017, een peiling uitgezet over het bewegingsonderwijs en sport in het primair onderwijs. Die biedt zicht op de organisatie en waardering van bewegingsonderwijs en sport. De uitkomsten voor 2021 zijn gebaseerd op de antwoorden van 839 schoolleiders uit het primair onderwijs. Onderzoekster Sofie Vrieswijk beantwoordt vijf vragen over dit onderzoek.

Nieuwe vacatures bij: KNLTB, KNBSB en SSNB

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Het beste uit 100 x S&S: interview met Hein Verbruggen

Ter gelegenheid van de onlangs verschenen 100ste editie van vakblad Sport & Strategie duiken we in ons archief. We halen de beste interviews met de topstukken uit sport en politiek van de afgelopen jaren en presenteren die hier online opnieuw. Tien jaar geleden sprak Frans Oosterwijk daarom met Hein Verbruggen. Hij overleed in 2017, maar de strategische aspecten die hij in 2011 in Sport & Strategie besprak zijn nog altijd relevant. "Wie zit er in 2021, als de olympische stad wordt gekozen, namens Nederland in het IOC?"

Kabinet maakt geen uitzondering op avondsluiting voor amateursport

Ondanks een dringende oproep van de sportsector en vragen van verschillende Kamerleden wil het kabinet geen uitzondering maken op de avondsluiting voor amateursport. De afgelopen dagen wezen verschillende experts op het belang van sport en bewegen voor de mentale en fysieke gezondheid. Maar demissionair premier Rutte toonde zich in het coronadebat in de Tweede Kamer gisterenavond niet gevoelig voor die inzichten. Het roept de vraag op hoe essentieel dit kabinet de sportsector vindt.

Sportonderzoek voor de vragen van morgen

Sportprofessionals krijgen elke dag te maken met nieuwe uitdagingen. Of het nu de gymdocent is die zijn les aantrekkelijker wil maken, de buurtsportcoach of leefstijlprofessional die inactieven wil bereiken of een verenigingsbestuurder die moeite heeft met het vinden van vrijwilligers; allemaal lopen ze met concrete vragen. De nieuwe praktijkgerichte Kennis- en Innovatieagenda van het Lectorenplatform Sport & Bewegen vormt de basis om voor die vragen naar oplossingen te zoeken. Onderzoekers kunnen hierdoor sneller onderling samenwerken en de praktijk is directer betrokken bij vernieuwingen om morgen mee aan de slag te gaan.

European Company Sport Games 2022 wil boost aan vitaliteit op werkvloer geven

Vitaliteit op de werkvloer is de laatste jaren steeds meer op het netvlies gekomen bij werkgevers. Zeker nu door de avondlockdown het georganiseerd sporten in de avond niet mogelijk is, zeggen experts dat werkgevers het sporten overdag moeten stimuleren. De European Company Sport Games die volgend jaar in Arnhem worden gehouden is daarom volgens de organisatie een goed mikpunt om vitaliteit op de werkvloer een boost te geven.

Bij de Winteroorlog van 1939 sneuvelden veel olympiërs

Hardlooplegende Haile Gebrselassie wil meevechten in de oorlog van zijn land Ethiopië tegen een rebellenleger. Hij is niet de eerste olympiër, die zich als vrijwilliger meldt. Bij de Winteroorlog van 1939, die vandaag precies 82 jaar geleden begon, trokken Finse olympiërs ten strijde tegen de Sovjet-Unie, geholpen door sportkameraden uit andere landen.

Amateursport ontkomt niet aan beperkende avondsluiting

Waar bij eerdere coronamaatregelen nog wel eens uitzonderingen werden gemaakt voor de sport, trok het kabinet vrijdag in de persconferentie één lijn met de avondsluiting. Om de torenhoge besmettingscijfers terug te dringen is vanaf vanavond 17.00 uur bijna alles gesloten: van de horeca, theaters tot aan de amateursport. Zowel trainingen als wedstrijden zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan tussen 17.00 uur en 05.00 uur. Een harde klap voor sportverenigingen, fitnesscentra en zwembaden waar het juist in de avonduren veel wordt gesport.

Het beste uit 100 x S&S: interview met Erica Terpstra

Ter gelegenheid van de onlangs verschenen 100ste editie van vakblad Sport & Strategie duiken we in ons archief. We halen de beste interviews met de topstukken uit sport en politiek van de afgelopen jaren en presenteren die hier online opnieuw. Vanaf de eerste editie heeft dit vakblad de ontwikkelingen rond een bid om de Olympische Spelen van 2028 in Nederland op de voet gevolgd. In november 2009 sprak Frans Oosterwijk met toenmalig NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra over dit Olympisch Plan 2028. Zoals altijd bij Terpstra spatte de ambitie en het optimisme er toen vanaf.