Artikelen

Nieuwe ijsmeesters genoeg, nu nog natuurijs

Vergrijzing van het korps met zo’n tweeduizend natuurijsmeesters in Nederland noopte de KNSB tot het organiseren van een campagne met als doel de interesse van een jongere lichting op te wekken. "We zijn weer een nieuwe samenwerking aangegaan met Unox. De samenhang met natuurijs is dan heel logisch. Vanuit Unox kregen we de vraag waarmee kunnen we de KNSB helpen?", start Anouk Kuiper, werkzaam bij de schaatsbond als senior activatie- en business development manager.

"Het ASM is een ingang om de verenigingen te bereiken"

Voor beleidsambtenaren, vitaliteitscoaches, teamleiders en bestuurders bij gemeenten, provincies, (sport)bonden en sport- en welzijnsorganisaties, startte in mei 2021 de Athletic Skills Model (ASM)-beleidsopleiding. Tijdens deze opleiding werkten zij aan een eigen plan van aanpak voor een goede en duurzame implementatie van het ASM in het lokale sport- en beweegbeleid. Op 4 november 2021 sloot de eerste lichting deelnemers de opleiding af, door hun eigen plannen te pitchen voor de andere deelnemers en een vakjury. De winnares was Sybrigje Westerhof, die het ASM ziet als de ultieme katalysator voor het stimuleren van meer vitaliteit en beweegvaardigheid in Zeewolde.

"We hebben sport en wetenschap letterlijk bij elkaar gebracht in Thialf"

Vrijdag beginnen de Olympische Winterspelen van Beijing 2022, met voor schaatsland Nederland weer veel medaillekansen. De basis voor de prestaties van de schaatsers en shorttrackers van TeamNL wordt in Thialf Heerenveen gelegd. Niet op de laatste plaats omdat daar veel trainingen worden afgewerkt, maar ook door het heersende prestatieklimaat aldaar. De toevoeging van innovatie en wetenschap door Innovatielab Thialf, draagt daar volgens Inge Stoter zonder meer aan bij. De manager van het Innovatielab neemt ons mee langs de innovaties en onderzoeken die in Beijing het verschil kunnen maken: van een hoogtekamer tot aerodynamische schaatspakken.

'Bezoekers sportkantine hebben behoefte aan meer gezonde keuzes'

Sportkantines ontvangen weer bezoekers die eten en drinken bij de club. In opdracht van JOGG (Gezonde jeugd, Gezonde toekomst) heeft Markteffect eind 2021 een behoefte onderzoek gedaan naar de voedingskeuzes van meer dan 1.000 bezoekers van sportkantines. Maar liefst 77% hiervan geeft aan de aanwezigheid van gezondere keuzes (heel) belangrijk te vinden voor kinderen en 70% vindt dit ook voor zichzelf van belang. Daarnaast is er behoefte aan meer gezonder aanbod in het assortiment.

Idee uit 2012 voor de World Natural Ice Games wordt elke dag actueler

Eind deze week beginnen de Olympische Winterspelen met een enorme negatieve impact op de plaatselijke ecologie. Een idee uit 2012 voor de World Natural Ice Games wordt daarmee elke dag actueler.

Sportinnovator heeft 4 nieuwe innovatiechallenges

Sportinnovator heeft op dit moment verschillende calls en challenges openstaan waarin wordt gezocht naar innovatieve oplossingen voor de sport. Zo worden ideeën en businessmodellen gezocht voor circulaire sportmaterialen, topsportevenementen, het toekomstbestendig maken van sportaanbieders en sportaccommodaties. We zetten deze vier innovatiechallenges hier op een rijtje.

Nieuwe sportvacatures bij: Dopingautoriteit, SWS en NOB

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

De Klootschietersveldslag van 1747 is nog steeds niet vergeten

Precies 275 jaar geleden stalen inwoners van Ootmarsum na een klootschietwedstrijd het stadsvaandel van Oldenzaal. Nog steeds hangt dit in de plaatselijke bibliotheek en is daarmee een van de oudste sporttrofeeën van Nederland.

Lockdowns hebben financiële kwetsbaarheid sportscholen aangetoond

"Sport is een deel van de oplossing", verzekert Ronald Wouters, algemeen directeur van NL Actief, in welke organisatie de sportscholen zijn vertegenwoordigd. "Dat hebben we ook continu proberen te adresseren richting overheid. Zorg ervoor dat sport behoort tot de essentiële diensten, zodat het ook niet dichtgaat op het moment dat je maatregelen moet nemen." Tijdens de afgelopen lockdown moesten de sportscholen hun deuren weer sluiten. Dat gebeurde op 19 december, tot 15 januari. "Dat was alweer voor de derde keer", aldus de herinnering van Ronald Wouters. "De eerste weet ik nog, die was op 15 maart 2020 toen volgens mij zo’n beetje alles in lockdown is gegaan."

Gemeenten gaven in coronajaar 2020 meer uit aan sport

De netto-uitgaven van gemeenten aan sport zijn sinds 2017 gestaag gegroeid. In het coronajaar 2020 was die stijging met 5,3 procent ten opzichte van 2019 een stuk hoger dan de inflatie (1,3 procent in 2020). Dat blijkt uit de Monitor sportuitgaven gemeenten van het Mulier Instituut. In 2020 gaven gemeenten bijna 1,6 miljard euro uit aan sport. De inkomsten uit sport bedroegen zo’n 423 miljoen euro. Daarmee kwamen de netto-uitgaven aan sport in 2020 uit op bijna 1,2 miljard euro.

André Cats wordt nieuwe directeur topsport NOC*NSF

De opvolger van NOC*NSF technisch directeur Maurits Hendriks is bekend: André Cats (53) begint na de Winterspelen van Beijing 2022 als directeur topsport bij de sportkoepel. Hendriks verlaat NOC*NSF op 1 april. Een selectiecommissie uit de Nederlandse topsport droeg de technisch directeur van de KNZB voor als kandidaat omdat Cats "een verbindende persoonlijkheid is die zich bewust is van zijn rol en verantwoordelijkheid voor de topsport in Nederland."

Na Orlando gaat WK Rolstoeltennis naar Oss

De Top 8 van de wereld bij zowel de heren als de dames strijken in november 2022 neer in Oss voor het WK. Vorig jaar werden deze Wheelchair Tennis Masters nog in de Amerikaanse stad Orlando georganiseerd. Maar zoals de trotse sportwethouder van Oss Kees van Geffen al met een knipoog zegt: "Van Orlando naar Oss is toch maar een kleine stap?" Het in Oss gevestigde organisatiebureau Team TOC speelt bij het overbruggen van die stap een grote rol.

De Nederlandse zaalvoetballers trokken in 1955 al miljoenen tv-kijkers

Amsterdam en Groningen zijn vanaf woensdag gastheer van het UEFA Futsal EURO 2022. In 1955 deden Nederlandse zaalvoetballers ook al eens mee aan een internationaal toernooi met miljoenen kijkers.

KNLTB droomt van nieuwe Nederlandse grandslamtitel

Hoe staat het Nederlandse toptennis ervoor? Die vraag wordt Dennis Sporrel, manager topsport bij de KNLTB, vaker gesteld. Wat Sporrel betreft geeft de Australian Open, die vandaag beginnen, een goed venster op de toekomst van het Nederlandse toptennis. Met Arantxa Rus, Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp waren al drie Nederlandse spelers direct voor het hoofdtoernooi geplaatst en in de kwalificaties stonden ook nog eens zeven Nederlanders. Arianne Hartono wist zich in die voorronde nog te plaatsen voor haar grandslamdebuut. "Ik denk dat het op dit moment helemaal niet zo slecht gaat met het Nederlandse toptennis als soms wordt gesuggereerd."

Een andere kijk op het bewegende lichaam

Over sport zijn boekenkasten vol geschreven: biografieën van topsporters, romans, reconstructies van historische wedstrijden en journalistiek graafwerk naar misstanden. In de rubriek De Sportboekenplank vragen we mensen uit de sport een sportboek uit hun boekenkast te halen en te bespreken wat zij daaruit hebben geleerd. Dat kan een klassieker zijn die ze als een bijbel met zich meedragen of juist een onlangs verschenen boek vol nieuwe inzichten. De eerste aflevering trapt Pieter van der Meer van Sport & Strategie af. Hij las onlangs 'Wij zijn ons lichaam' van filosoof Aldo Houterman.