Artikelen

"Mentale factoren bij sport en presteren zijn helemaal niet zo mysterieus"

De eerste hoogleraar sportpsychologie van Nederland, Nico W. van Yperen, deelt sinds eind 2016 zijn ervaringen in blogs op www.SportScience.blog. Nu is er ook een boek van zijn hand: Focus, vertrouwen en veerkracht en andere mentale aspecten van sport en presteren. “Het boek kan als naslagwerk dienen, maar tevens ondersteuning zijn bij een losstaande situatie.”

"Onze samenwerking wordt steeds sterker en krachtiger"

Vanuit de werkwijze Team:Fit werken JOGG en NOC*NSF sinds november 2019 intensief samen aan de gezonde sportomgeving. De ambities en doelstellingen zijn eensgezind en duidelijk: bij zoveel mogelijk sportverenigingen in het land de gezonde sportomgeving nastreven. Hierbij wordt aandacht gegeven aan de thema’s rookvrij, verantwoord alcoholbeleid en gezonder voedingsaanbod.

De Olympische Spelen bestaan 125 jaar

Op 25 maart 1821 begon de Griekse opstand tegen Turkije. Precies 75 jaar later begonnen de Olympische Spelen in Athene – de eerste in de moderne tijd. En dan was het ook nog eens Pasen, zowel in het Westen als in het Oosten. Rugnummers gaat helemaal terug naar het begin.

Sportcluster Veenendaal: al 15 jaar uniek in Nederland

Sportcluster Veenendaal bestaat dit jaar vijftien jaar. Binnen dit samenwerkingsverband werken de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU), de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), de Nederlandse Bowling Federatie (NBF) en de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) samen binnen één kantoor in Veenendaal. Uniek aan dit sportcluster is vooral dat deze vier bonden één directeur hebben: Arjan de Vries. "Het is een formule waarvan nog steeds wordt gedacht: hoe kan dat nou?"

Nieuwe vacatures in de sport bij: KNVB, WOS en NBB

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

"Als we uit de crisis komen gaat de sport daar als eerste sector van profiteren"

Veel clubs en sportorganisaties hebben de neiging het hoofd te laten hangen en de coronacrisis uit te zitten in lethargie en zelfbeklag, signaleert Frank van den Wall Bake. Natuurlijk, er is leed, sportief en commercieel. Maar dat is geen reden om de hoop te laten varen en niet vooruit te kijken. In een interview met vakblad Sport & Strategie geeft de nestor van sportmarketing tips en adviezen aan sportorganisaties om het lot in eigen hand te nemen en sterk te staan voor de tijd ná corona.

'Zorg voor financiële ondersteuning zwemles voor volwassenen'

Bij zwemles gaat het meestal over kinderen, maar onder volwassenen bestaat ook een grote groep die nog geen zwemdiploma heeft. Zeker voor mensen die op of rond het bestaansminimum leven is zwemles vanwege de kosten niet vanzelfsprekend. De Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid en het Volwassenenfonds Sport & Cultuur hebben daarom een convenant ondertekend om zwemmen met een bijdrage uit het Volwassenenfonds mogelijk te maken. Titus Visser, directeur Nationale Raad Zwemveiligheid: “Gezamenlijk willen we volwassenen waar nodig ondersteunen bij het volgen van zwemlessen, zodat ook zij veilig kunnen genieten in, op en bij het water.”

Marc van den Tweel wordt nieuwe algemeen directeur NOC*NSF

NOC*NSF heeft bekendgemaakt wie de opvolger van Gerard Dielessen wordt: Marc van den Tweel zal op 1 oktober beginnen als algemeen directeur van de sportkoepel. Van den Tweel (56) is een ervaren bestuurder met een duidelijke affiniteit met sport. Op dit moment combineert hij zijn functie als algemeen directeur van Natuurmonumenten met het voorzitterschap van de KNWU. Die bond moet nu op zoek naar een nieuwe voorzitter.

"Iedereen begreep dat een schaatsbubbel maar op één plek in de wereld kon"

De schaatsbubbel in Thialf was in januari en februari het epicentrum van het internationale schaatsen. Alle belangrijke prijzen van het seizoen werden verdeeld in Heerenveen: de EK sprint en de EK allround, twee wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden. Frans Oosterwijk maakte voor vakblad Sport & Strategie een uitgebreide reconstructie van de totstandkoming van deze schaatsbubbel met organisator Patrick Wouters van den Oudenweijer van House of Sports. Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB vertelt over de internationale lobby in de schaatswereld.

Uniek Sporten lanceert sporthulpmiddelen platform

Enkele tienduizenden mensen met een beperking sporten of bewegen niet omdat ze in het web van verschillende instanties niet de juiste hulp krijgen. Bij pogingen om de vaak kostbare hulpmiddelen vergoed te krijgen komt deze doelgroep vaak in een bos van regelingen en loketten. Hoewel het probleem al jaren bestaat is er nooit eerder concreet iets aan gedaan. Uniek Sporten lanceert daarom in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een hulpmiddelenplatform: Uniek Sporten Hulpmiddelen. Een platform waar men terecht kan voor advies, aanvraag én de financiële afhandeling.

Het sportjaar zonder podium

Vandaag op 23 maart is het een jaar geleden dat de eerste lockdown begon. Micha Peters en Jurryt van de Vooren van Sportgeschiedenis.nl presenteren op deze dag hun onderzoek naar de weerbaarheid van de internationale sport tijdens eerdere mondiale crisissen – van het kaatsen in Friesland tijdens de cholera-epidemie van 1866 tot en met corona in het afgelopen jaar. Deze verhalen zijn gebundeld in de online publicatie Sportjaar Zonder Podium, in samenwerking met Arko Sports Media.

Amnesty International bemoeit zich al sinds 1970 met sport

Amnesty roept de FIFA op om meer invloed uit te oefenen op Qatar om een einde te maken aan het misbruik van arbeidsmigranten. De mensenrechtenorganisatie richt zich inmiddels al meer dan een halve eeuw op de relatie tussen sport en mensenrechten.

Nederland stevent door corona af op een beweegcrisis

Door de coronacrisis zijn veel Nederlanders minder gaan sporten en bewegen. Daar klinken al langer allerlei alarmbellen en noodklokken voor, maar hoe groot is dit probleem echt? En vooral: wat zijn de effecten van deze beweegafname op de lange termijn? Sporteconomen Jelle Schoemaker en Willem de Boer van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) deden in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen onderzoek naar de impact van corona op het beweeggedrag. Zij kwamen met zorgwekkende resultaten waarbij het woord ‘beweegcrisis’ al is gevallen: in totaal zijn er afgelopen jaar 750.000 mensen van 25 jaar en ouder bijgekomen die niet aan de beweegrichtlijnen voldeden.

Oproep binnensport: 'zet miljoenen sporters niet buitenspel'

"Een kleine aanpassing die ook weer een verschil kan maken." Dat was hoe demissionair minister-president Mark Rutte in zijn persconferentie op 8 maart de verruiming voor buitensport voor volwassenen betitelde. Sinds vandaag mogen volwassenen vanaf 27 jaar in groepen van vier samen sporten op anderhalve meter op een sportaccommodatie. Sporthallen, zwembaden en fitnesscentra blijven echter nog gesloten. Ruim zes miljoen binnensporters merken daardoor nog weinig van het verschil waar Rutte op doelt, stellen 31 binnensportbonden en belangenorganisaties. In een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer roepen zij op tot meer perspectief voor de binnensport.

Marco van Basten had bijna voor PSV gespeeld

Precies veertig jaar geleden ontbrandde een strijd tussen PSV en Ajax over jeugdspeler Marco van Basten. Rugnummers neust in het persoonlijke archief van deze voetballer.