Artikelen

"De maatschappelijke exploitatie van sport schiet soms ook te ver door"

Met haar proefschrift ‘Kritiek van de Sportieve Rede’ houdt sportfilosoof Sandra Meeuwsen de sport een flinke spiegel voor. Voor haar promotieonderzoek, dat ze onlangs met succes verdedigde aan de Vrije Universiteit Brussel, dook zij diep in het spanningsveld van de sport. Dat wordt bepaald door aan de ene kant de kracht van sport met alle mooie aspecten en aan de andere kant de schaduwkanten met zaken als matchfixing, doping en grensoverschrijdend gedrag. In haar tocht door die figuurlijke ‘beerput van de sport’ komt zij tot de conclusie dat het "beest ook in de bek gekeken moet worden" én dat sport niet een oplossing biedt voor alle maatschappelijke problemen.

De Ronde door Nederland zonder corona

Mathieu van der Poel heeft zaterdag de Binckbank Tour gewonnen. Vanwege corona werd Nederland dit jaar op het laatste moment gemeden. Als troost heeft Rugnummers de beelden uit 1948 van de allereerste Ronde van Nederland. Het zijn unieke beelden van de wielercultuur in een land in opbouw.

Sluiting van kantine kost sportclubs nu al veertig miljoen euro

De verplichte sluiting van de kantines, voorlopig tot 19 oktober, kost sportclubs met een eigen accommodatie ruim veertig miljoen euro, aldus de berekening van Dick Zeegers, directeur van de Stichting Waarborgfonds Sport SWS). "Per week dat de sportcomplexen dicht zijn, zal de financiële schade verder oplopen."

Nieuwe vacatures bij: KNSB, Haagse Hogeschool en Sportief Capelle

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Enthousiasme voor inzet clubkadercoach groeit

Als trainers het naar hun zin hebben dan zorgen zij ook voor meer plezier bij sporters. Dat is de missie van het project Proeftuinen Clubkadercoaching, waar het afgelopen jaar door 7 gemeenten en 8 sportbonden mee is gestart. De clubkadercoaches zijn bij 56 verenigingen aan de slag gegaan met het versterken van het technisch kader. Ondertussen hebben 114 gemeenten zich met interesse in het project gemeld bij projectleiders Roel van der Weide en Jens van der Kerk. Daarom wordt een tweede ronde in tien gemeenten gestart, waarbij de focus nadrukkelijk ligt op het inbedden van de clubkadercoach in lokaal en landelijk beleid.

Nieuwe coronamaatregelen voor de sport

De aanscherping van de coronamaatregelen hebben grote gevolgen voor de sport. In een persconferentie maakten premier Mark Rutte en minister van VWS Hugo de Jonge namelijk bekend dat vanaf dinsdag 18.00 uur sportwedstrijden niet meer met publiek worden gespeeld. Daarnaast werd ook aangekondigd dat de sportkantines gesloten blijven. Deze maatregelen zullen in ieder geval voor de komende drie weken gelden.

WorldCoaches zet voetbal in als sociale katalysator bij ontwikkelingswerk

Het project WorldCoaches van de KNVB is een goed voorbeeld van hoe sport ingezet kan worden bij ontwikkelingssamenwerking. Die vermelding kreeg het project onlangs in de begroting van het Ministerie van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking bij de Miljoenennota. Die bijzin gaf het project, dat wereldwijd al 15.000 coaches heeft opgeleid en 600.000 kinderen heeft bereikt, een belangrijke erkenning uit Den Haag.

Dolle Dries sloot als eerste sporter een deal met een sekswinkel

FC Emmen heeft eindelijk toestemming gekregen van de KNVB om een sponsordeal te sluiten met seksspeeltjesfabrikant Easy Toys. De KNWU was begin jaren zeventig niet zo schappelijk toen de naam van een Zwolse seksshop verscheen op paarse wielershirts.

Haarlem luistert naar sportwensen van meiden

Haarlem heeft en doet veel voor jong en oud. Toch is er een groot aantal jongeren dat op de middelbare schoolleeftijd stopt met sporten en actief bewegen. Vooral adolescente meiden vinden het lastig een passend sportaanbod te vinden of actief te blijven. Maar welke sport- of beweegactiviteit past bij meiden in de leeftijdsgroep 13 tot 20 jaar, hoe moet een passende sport worden aangeboden en welke barrières ervaren zij op het gebied van sport en bewegen? Deze vragen waren de basis voor een onderzoek dat is uitgevoerd door de gemeente Haarlem in samenwerking met Hogeschool Inholland, SportSupport en Voetlab (KNVB).

Leer meer over presteren en het optimaal ontwikkelen van sporters

Presteren is veel meer dan een goede techniek, conditie en kracht. Welke persoon zit er achter de sporter? Hoe zorg je ervoor dat hij zich optimaal ontwikkelt? Hoe kun je hem leren omgaan met druk, gedachten, tegenslag en emoties? Hoe bouw je aan zijn zelfvertrouwen? Hoe leer je hem concentreren en visualiseren? Dat zijn de vragen die een trainer / coach heeft als het gaat om het sportprestaties. In het webinar ‘Leren presteren’, gebaseerd op het gelijknamige boek deelt sportpsychologe Afke van de Wouw nieuwe inzichten die de basis vormen voor belangrijke vaardigheden voor iedere coach.

Rico Verhoeven en Bruino Bruins openhartig in 'sport doet iets met je' magazine

Ter gelegenheid van de NOC*NSF Nationale Sportweek heeft NOC*NSF het ‘sport doet iets met je’-magazine gelanceerd. In dit magazine staan inspirerende verhalen van top en interviews met Rico Verhoeven, aanvoerder van het sportambassadeurselftal, en oud-sportminister Bruno Bruins. Het 146 pagina’s dikke tijdschrift staat verder bol van de inspirerende verhalen van top- en breedtesporters over hun passie voor sport.

Nieuwe sportvacatures bij: Jibb+, Special Heroes en WSDH

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Aan de Amsterdamse Sportweek deden ooit prinsessen mee

De Amsterdamse Sportweek valt dit jaar samen met de NOC*NSF Nationale Sportweek. Zonder dat de stad het zelf wist, blies het daarmee nieuw leven in een traditie, die begint bij de Olympische Spelen van 1928. Rugnummers marcheert deze week daarom over de Dam.

"De boodschap om weer te gaan sporten is belangrijker en impactvoller dan ooit!"

Nederlandse Loterij heeft een heldere ambitie: Nederland gelukkiger en gezonder maken. Samen heel veel mensen laten winnen, niet alleen met miljoenen aan prijzengeld. Jaarlijks investeert Nederlandse Loterij namelijk ook miljoenen in de Nederlandse sport en achttien goede doelen op het gebied van gezondheid en beweging. Nederlandse Loterij is de naam achter zeven bekende kansspelen: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en TOTO. De missie van Nederlandse Loterij: bijdragen aan een gelukkig, gezond en sportief Nederland.

Sport in de miljoenennota: meer focus op preventie

De roep om meer aandacht voor het belang van sport en bewegen lijkt in Den Haag gehoord. Uit de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota komt namelijk duidelijk naar voren dat het kabinet de maatschappelijke betekenis van sport erkent. Opvallend is ook de focus op preventie en gezondheid in de begrotingsplannen. NOC*NSF reageerde al verheugd op de plannen, maar waarschuwt tegelijkertijd voor een moeilijk jaar voor de sport en vraagt daarom om passende steun voor de sportsector.