Artikelen

KNLTB organiseert in 2020 ITF Dames toernooi op nieuwe banen NTC

De KNLTB heeft donderdag het nieuwe Nationaal Tennis Centrum (NTC) in Amstelveen feestelijk geopend. Het NTC Amstelveen moet uitgroeien tot het kloppend hart van tennis in Nederland. Eén centrale locatie met alle faciliteiten die talenten en toptennissers nodig hebben om de aansluiting te vinden en te behouden met de wereldtop. Voor de Nederlandse speelsters wordt dat komende zomer daar zelfs letterlijk mogelijk. De KNLTB maakte namelijk tijdens de officiële opening bekend dat op de nieuwe gravelbanen van het NTC volgend jaar een ITF Dames toernooi wordt georganiseerd.

Curaçao Tennis Legends brengt tennis naar clubs en scholen

Dit weekend wordt de derde editie van de Curaçao Tennis Legends georganiseerd. Het recept van het evenement lijkt veel op dat van voorloper AFAS Tennis Classics. Oud-tennisprofs zorgen voor het spektakel tijdens de eventavonden met een mix van sport, entertainment en zakelijk netwerken. Toch is de insteek van het evenement op Curaçao anders, zegt toernooidirecteur Eric Kersten van Team TOC. "De maatschappelijke impact speelt nu een veel grotere rol."

"Meer onderzoek naar sport en recht nodig"

De bijzondere leerstoel Sport en Recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam wordt omgezet in een reguliere leerstoel. Hoogleraar Marjan Olfers reageerde verheugd op de beslissing van het College van Bestuur van de VU om haar aanstelling uit te breiden. Het betekent voor haar vooral dat ze meer tijd krijgt voor onderzoek naar sport en recht. En dat is volgens Olfers ook hard nodig. “Er is echt werk aan de winkel!”

Sport en zorg komen samen in Ziekenhuis Gelderse Vallei

De grenzen tussen sport, gezondheid en vitaliteit vervagen steeds meer. Dat is goed merkbaar in de groeiende aandacht voor gezonde leefstijl. In de toekomst zal het nemen van verantwoordelijkheid over de eigen gezondheid steeds vanzelfsprekender worden. Daardoor ontstaan nieuwe vraagstukken die de domeinen zorg en gezondheid overstijgen. In Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is die zorg van de toekomst goed zichtbaar.

De Ajacied die bij Anne Frank in de klas zat

In het Abe Lenstra Stadion is komende vrijdag de vertoning van de film 'Een Prachtige Daad'. Hierin maken we kennis met een Ajacied, die bij Anne Frank in de klas zat.

Onverantwoorde investeringen in teamsporten?

Over een kleine acht maanden gaan de Olympische Spelen van start. De koorts loopt alweer behoorlijk op. Hoe klein de kansen op deelname in Tokio ook zijn, iedereen die ook maar een sprankje hoop heeft, zet alles op alles om dat doel te behalen. Ik heb enorm veel respect voor al die sporters die het proberen maar die in hun hart ook wel weten dat hun kansen gering zijn.

'WK Handboogschieten heeft breder bijgedragen dan alleen sportief'

Afgelopen zomer was ’s-Hertogenbosch het toneel van de wereldkampioenschappen (Para) handboogschieten 2019. Hoewel dit een relatief kleine sport is, laat onafhankelijk onderzoek van het Mulier Instituut en Fontys SPECO Sportmarketing zien dat het evenement meer heeft achter gelaten dan alleen sport. De totale economische impact voor de regio wordt geschat op 4,6 miljoen euro. In het zelfde onderzoek is ook het bereik van het brede maatschappelijke programma van het WK meegenomen. De gemeente ’s-Hertogenbosch concludeerde uit de 13.000 mensen die door side-events met het evenement in aanraking kwamen dat het WK breder dan sportief heeft bijgedragen.

FC Den Bosch in gesprek met KNVB om imago te herstellen

Einde van de week verwacht FC Den Bosch het eigen onderzoek af te ronden naar de incidenten op zondag 17 november tijdens de wedstrijd tegen Excelsior. Supporters op de Oosttribune scholden Ahmad Mendes Moreira uit voor ‘kankerneger, kankerzwarte en kankerkatoenplukker’. Het ernstige voorval van racisme alarmeerde niet alleen het voetbal maar ook de politiek. Het leidde tot een bijeenkomst bij de KNVB met de minister-president Rutte, de ministers Grapperhaus (Justitie) en Bruins (Sport), de speler van Excelsior, scheidsrechter Laurens Gerrets en namens Den Bosch voorzitter Jan-Hein Schouten samen met burgemeester Jack Mikkers.

De vergeten basketbalcarrière van Desi Bouterse

Desi Bouterse is veroordeeld tot twintig jaar cel vanwege zijn aandeel in de Surinaamse Decembermoorden op 8 december 1982. Wat niet veel mensen weten is dat Bouterse in de jaren zeventig de Meppelse basketbalclub Alcides naar promotie leidde.

Nieuwe sportvacatures bij: SSNB, KNZB en Arko Sports Media

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Vijf innovaties voor een positief sportklimaat

Op zaterdagochtend staat menig ouder fanatiek mee te leven met zijn of haar sportende kind. Sommige ouders doen dit echter iets té fanatiek. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het gedrag van ouders positief wordt beïnvloed, zodat kinderen optimaal van hun sport kunnen genieten? De vijf winnaars van de Nationale Sportinnovator Prijs 2019 gaan deze uitdaging aan. Zij werden bekend gemaakt tijdens de VSG-inspiratiedag 'Aan de slag met innovatie' in Eindhoven. Hun prijs ontvingen ze uit handen van Nynke Terpstra van Sportinnovator en Ronald Huijser van VSG.

"Het gezondheidsaspect bij dopingbeleid krijgt wereldwijd meer aandacht"

Het werk van anti-dopingorganisaties is traditioneel vooral gericht op de topsport en de competitievervalsing daarbinnen. De laatste jaren heeft Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit, daar mondiaal een verschuiving in zien ontstaan. Het gezondheidsaspect van sporters in relatie tot doping wordt steeds belangrijker. Als docent aan de Executive MBA Sports & Health van Wagner bespreekt Ram de dilemma’s die deze ontwikkeling opleveren in zijn colleges. "Met de verbreding van de MBA naar Sports & Health is de opleiding nog dichter op mijn vakgebied gekomen."

Kunnen kansen op sportieve groei worden verzilverd met beleid?

Waarom sporten sommige mensen nu eigenlijk wel en anderen niet? Die vraag houdt beleidsmakers in de sport al langer bezig. Wie een verklaring voor sportdeelname en beweeggedrag in handen heeft zou in theorie weten aan welke knoppen gedraaid moet worden om de bevolking in beweging te krijgen. In opdracht van het ministerie van VWS werkten het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de afgelopen jaren aan het verklarend model sportdeelname. Het in september gepresenteerde eindrapport 'Kansen op sportieve groei?' geeft weliswaar geen concrete knop om aan te draaien, maar wel aanknopingspunten om beleid op te vormen.

Unieke tienjarige studie naar gezondheid van profvoetballers gaat van start

Een wetenschappelijk onderzoek over een periode van tien jaar in zeven Europese landen waarin profvoetballers zowel tijdens als na hun loopbaan worden gevolgd. Het doel: meer inzicht krijgen in de effecten op de gezondheid van het relatief korte, maar zeer intense bestaan van een actieve profvoetballer. Want hoewel een profcarrière extreem veel vraagt van het lichaam en de geest van een speler, is niet zo heel veel bekend over de langetermijngevolgen die het kan hebben. "Dit wordt een unieke studie", weet Medisch Wetenschapper dr. Vincent Gouttebarge, verbonden aan de Amsterdam UMC (locatie AMC). "We volgen voetballers tijdens, maar dus ook nadrukkelijk na hun loopbaan en dat voor een totale periode van tien jaar. Dat is uniek."

Extreemrechtse infiltratie in het voetbal werd niet door alle supporters gepikt

Het debat over racisme in de Nederlandse voetbalstadions is weer helemaal terug. In de jaren negentig is het nog grimmiger: extreemrechts probeert het voetbal te infiltreren. Stanley Menzo ontvangt zelfs een brief waarin hij niet alleen wordt beledigd, maar ook bedreigd.