Artikelen

Grenzeloos actief viert bij afsluiting behaalde successen voor sporten met beperking

Het programma Grenzeloos actief is na vier jaar weliswaar ten einde gekomen, de slotbijeenkomst in Apeldoorn was donderdag 14 maart allesbehalve treurig. In Omnisport werden de successen van de afgelopen tijd gevierd, en werd al uitgebreid vooruitgekeken naar de toekomst. Prinses Margriet woonde de bijeenkomst bij en nam het eerste exemplaar van een speciaal magazine over Grenzeloos actief in ontvangst.

De achtbaan van een zwemster

Begin december van vorig jaar kreeg zwemster Kira Toussaint te horen dat in een door haar afgegeven urinemonster een lage concentratie van een verboden middel was aangetroffen. Ruim drie maanden later krijgt Kira te horen dat ze vrijuit gaat. Dat roept vragen op. Hoe kan dit, en wat is er in de drie maanden gebeurd?

Urban Sports Coalition slaat brug tussen georganiseerde sport en Urban Sports

Hoe organiseer je iets ongeorganiseerds als Urban Sports? Dat is de uitdaging waar Maxi Sellering als Urban City Manager mee bezig is vanuit het project Urban Sports Coalition. In dit gezamenlijke project van de KNGU, KNWU en Sportbedrijf Arnhem wordt geëxperimenteerd hoe jongeren tussen de 10 en 16 met sporten als freerunnen en bmx beter bereikt kunnen worden. Tijdens het Event Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture zal Sellering dieper ingaan op hoe de Urban Sports Coalition een brug slaat tussen de georganiseerde sport en Urban Sports.

Den Haag krijgt internationale federatie voor scheidsrechters en juryleden

In Den Haag wordt binnenkort een nieuw internationaal sportinstituut gevestigd: de International Federation For Sport Officials (IFSO). Vorige week was in het Vredespaleis in Den Haag de oprichtingsvergadering van deze nieuwe sportfederatie dat zich gaat inzetten om wereldwijd de aandacht voor scheidsrechters en juryleden te vergroten en te bevorderen dat de arbitrage meegaat in de ontwikkeling van de sport.

Studenten Fontys zorgen voor extra beweging tijdens sportieve rekenles

Met bewegend leren wordt in verschillende lagen van het onderwijs al volop geëxperimenteerd. De effecten op de leerprestaties zijn vaak minimaal, zo blijkt uit recente onderzoeken. Evengoed creëert een beweegles gecombineerd met een reken- of taalles vaak voor kinderen een extra beweegmoment. Dat is precies waar Fontys Sporthogeschool en Sportief Valkenswaard zich op richten bij het project Sportief Rekenen. Sportkunde-studente Laura Verton onderzoekt binnen dat project hoe docenten in het basisonderwijs deze rekenlessen makkelijker kunnen invoeren.

KNGU zet met nieuwe pedagogische visie het kind centraal

"Maar ga je echt het hele systeem op zijn kop zetten?", vroeg een bondscoach van de KNGU aan directeur Marieke van der Plas toen zij een tijd terug voor het eerst over een nieuwe pedagogische visie van de gymnastiekunie sprak. De vraag geeft aan wat de visie met als titel ‘Sport als opvoedingsmilieu: denk vanuit het kind’ voor cultuurverandering teweeg kan brengen. Voor Van der Plas gaat het niet per se om een radicale omslag. "Ik wil een dialoog over hoe we de sport hebben georganiseerd."

De trainer Robin van Persie

Alles is nu voor het laatst. Z’n laatste klassieker heeft hij al achter de rug. Zondag speelde hij voor de laatste keer in Arnhem, tegen Vitesse. Over twee maanden, op 12 mei, speelt hij zijn laatste competitieduel voor Feyenoord, thuis tegen ADO Den Haag. Voor de laatste keer door die spelerstunnel. Z’n laatste kilometers over het heilige gras van de Kuip. Hopelijk nog een laatste goal. Dan kunnen 51.117 toeschouwers nog een laatste keer om hem juichen.

Vacatures bij: Gelderse Sport Federatie, Gehandicaptensport Nederland en OKK

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Minister Bruins trekt 30 miljoen uit voor lokale uitvoering Sportakkoord

Deze week informeerde sportminister Bruno Bruins de Tweede Kamer over de besteding van het nog niet gelabelde deel van het landelijke sportbudget. In het oog springend: 10 van de beschikbare 30 miljoen euro is beschikbaar voor gemeenten om te besteden aan de uitvoering van lokale sportakkoorden en nog eens 1,5 miljoen euro kan besteed worden aan sportformateurs.

Open brief Nederlandse Sportraad als splijtzwam voor Nederlandse F1-race

Afgelopen maandag publiceerde de Nederlandse Sportraad een open brief om duidelijk te maken dat Zandvoort de enige serieuze kandidaat is voor een Formule 1 race in Nederland. In plaats van voor meer eenheid te zorgen, zorgde de open brief juist voor meer discussie en verdeeldheid in Nederland. Hoe kon een goed bedoelde actie van de Nederlandse Sportraad toch een splijtzwam worden?

"Wat doen we na de transitie in de sport?"

De transitie in de sport was een aantal jaren terug een groot thema, maar wat is daar nu nog van over? Hugo van der Poel, directeur van het Mulier Instituut, zal die vraag ter tafel brengen tijdens de eerste sessie van de Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport van Wagner. "NOC*NSF definieert transitie als structurele verandering. Als je de transitie hebt gehad, wat is er dan structureel veranderd? Waar zijn we met de sport als we de transitie hebben gehad?"

'Messiaanse' trekjes bij Ajax

Het afgelopen weekend stond in het teken van meerdere wereldkampioenschappen. Er werd heel wat goud vergaard. Vooral in het baanwielrennen (6), maar tevens in de indooratletiek (1, Nadine Visser) en het schaatsen (1, Patrick Roest). Enkele dagen later verbleekten deze prestaties. Het ging alleen nog maar over Real Madrid–Ajax en de Nederlandse locatie van een F1 Grand Prix. Wordt het Zandvoort, Assen of grijpen beiden ernaast?

Sport haakt aan bij maatschappelijke ontwikkelingen

De aandacht voor sport is in de coalitieprogramma's opnieuw toegenomen, constateert het Mulier Instituut in haar rapport Sport in collegeprogramma’s 2018-2022, dat een vergelijking trok met vorige bestuursperiodes. "Sportverenigingen blijven nadrukkelijk centraal staan als samenwerkingspartner van gemeenten", zegt Remco Hoekman, die het verslag samen met Marieke Reitsma opstelde.

"De oorzaken van afgekeurd materiaal in de gymles moeten boven tafel"

Naar aanleiding van de berichtgeving over het gebruik van kapotte gymtoestellen in de gymles, stelde Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) direct kamervragen aan minister Arie Slob (Onderwijs). Uit een enquête van RTL Nieuws bleek namelijk dat de helft van de gymdocenten wel eens afgekeurde materialen in de gymles moet gebruiken. Heerema vroeg de minister daarom duidelijkheid te geven over de grootte en oorzaken van de problemen, maar de antwoorden van Slob stemmen het kamerlid allerminst tevreden.

Van Praag: "Bedrijven, ga praten met Circuit Zandvoort!"

Er is geen twijfel meer, Circuit Zandvoort is de enige mogelijke locatie voor een Nederlandse Grand Prix in de Formule 1. De Nederlandse Sportraad stelde dat maandag in een open brief en ook Michael van Praag, voorzitter van de raad, is duidelijk: "Partijen die willen aanhaken om een Nederlandse Grand Prix mogelijk te maken, moeten vooral in gesprek gaan met Zandvoort! Het is de enige optie voor een F1-race op Nederlandse bodem."