Artikelen

De invloed van verschillende leefstijlen op het gebruik van accommodaties

Mensen verschillen in de waarden en behoeften die ze hebben. Zo kiest de één voor een rustige woonomgeving buiten het centrum van de stad, terwijl de ander het liefst midden in de dynamische binnenstad woont. Ook vindt de één het belangrijk dat buren elkaar goed kennen en is de buurtbarbecue het hoogtepunt van het jaar, terwijl de ander dit vooral probeert te vermijden. Deze verschillen vloeien meestal niet voort uit leeftijd, opleiding of inkomen. De verschillen worden vooral veroorzaakt door de waardeoriëntatie (wat vind je belangrijk in het leven) en de daaruit voortvloeiende leefstijl. Dit verschil in leefstijlen heeft ook een grote invloed op de behoefte aan en het gebruik van (sport)accommodaties.

Ontdek de kansen van Urban Sports voor gemeenten

Urban Sports krijgen steeds meer aandacht in Nederland. Deze sporten sluiten precies aan bij de sportbehoefte van veel jongeren. Zij willen niet altijd meer lid zijn van een club en hebben vooral behoefte aan vrijheid. Gemeenten die sporten als freerunning, skateboarden en bmx faciliteren in plaats van verbieden, profiteren daar op meerdere vlakken van. Tijdens het tweedaagse event ‘Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture’ op 11 en 12 april kom je alles te weten over de kansen die Urban Sports bieden voor gemeenten. Want dat die kansen voor het oprapen liggen, laten verschillende Nederlandse steden al zien.

Heracles pakt voortrekkersrol in de regio met G-voetbalteam

Er komt een eredivisie voor G-voetballers, de Bijzondere Eredivisie. Deze competitie is bedoeld voor gehandicapte jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Onder andere Heracles Almelo heeft al aangegeven mee te doen met dit initiatief. “Wij vervullen graag een voortrekkersrol in onze regio, en dat kan nu eindelijk ook op het gebied van G-voetbal”, zegt Gerrald Albersen, Medewerker Marketing & MVO van Heracles Almelo.

"Beheerders moeten meer handelen naar inspecties bij afgekeurde gymtoestellen"

Gymdocenten luidden een week geleden de noodklok. In een enquête van RTL Nieuws en KVLO kwam naar voren dat bijna de helft van de ondervraagde gymdocenten afgekeurd materiaal moet gebruiken in de gymles. Net als de KVLO vindt ook branchevereniging voor sportleveranciers, FGHS, dit een zorgelijke ontwikkeling. Dirk Vinken, directeur FGHS: "Elk geval waarbij gesport wordt op afgekeurde materialen en toestellen is er één te veel."

Op de valreep

Scoren in de laatste minuut geldt inmiddels als een kwaliteit van PSV. Zaterdagavond flikten ze het weer tegen Heerenveen. Nadat PSV de aansluitingstreffer (2-1) had gescoord, trok Heerenveen de wedstrijd volledig naar zich toe. Tegen beter weten in zat ik te wachten op de 3-1 van Heerenveen toen PSV de gelijkmaker scoorde.

Nieuwe vacatures bij: Papendal, NOC*NSF en Holland Surfing Association

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Sociaal Vitaal Oosterhout: voor iedereen een passende beweegactiviteit

In Oosterhout zijn twee wijken waar relatief veel ouderen wonen. Een deel van deze ouderen valt onder de noemer ‘kwetsbaar’, blijkt uit onderzoek van de gemeente. Ze zijn eenzaam, hebben regelmatig angstgevoelens en zijn soms depressief. Hoewel er in Oosterhout al veel sport- en beweegaanbod is, doen deze ouderen daar meestal niet aan mee. Speciaal voor hen wordt met behulp van een Sportimpuls Sociaal Vitaal Oosterhout opgestart.

Amateurvoetbal kan 86% CO2-uitstoot besparen met ander speelschema

De KNVB rekende onlangs uit dat jaarlijks spelers, toeschouwers, scheidsrechters en clubofficials meer dan 300 miljoen autokilometers rijden om te trainen of te spelen waarbij ze een uitstoot van 65 kiloton CO2 voortbrengen. Samen met technisch dienstverlener en energieleverancier ENGIE organiseerde de voetbalbond op 2 februari een Hackathon met teams van twee tot vijf personen om tot innovatieve oplossingen te komen voor dit vraagstuk.

Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport geven bredere kijk op sport

Op 26 maart start Wagner met een nieuwe reeks van vier Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport. In deze masterclass-serie staan vragen centraal als: hoe ziet nieuw leiderschap in de sport eruit? Welke mentale aspecten horen bij presteren en leiderschap? En: kan besturen zonder leiderschap en andersom? Deelnemers van vorig jaar delen hun ervaringen.

Procesbegeleiding waardevol voor verenigingen

Om sportverenigingen in Nederland sterker te maken bestaan verschillende hulpmiddelen. Zo kunnen procesbegeleiders advies geven op een specifiek vraagstuk, coaches kunnen beter worden ondersteund en opgeleid en de sportouders kunnen beter bij clubs worden betrokken. Uit onderzoek van het Mulier Instituut in samenwerking met USBO Advies (Universiteit Utrecht) blijkt dat deze drie interventies in het kader van een Veilig Sport Klimaat (VSK) een waardevol middel zijn voor verenigingen met problemen.

Wetenschappers TU Delft op zoek naar de optimale ploegentijdrit Team Sunweb

Het wielerteam van Sunweb was tijdens de afgelopen Tour de France nogal gehavend. Geen Wilco Kelderman. Ook moest het team het doen zonder een paar sterke renners met wie in 2017 de wereldtitel ploegentijdrit was gewonnen. Toch finishte de ploeg van kopman Tom Dumoulin als vijfde in de ploegentijdrit, op slechts elf seconden van winnaar BMC. Dat was een veel beter resultaat dan op basis van de kwaliteiten van de renners alleen op mocht worden gerekend. En dat allemaal dankzij knappe koppen van de TU Delft.

Vrij in het hoofd

Kristoffer Peterson was weer terug in de basis bij Heracles. De coach had hem een wedstrijd aan de kant gehouden om weer vrij in het hoofd te worden. "Maar iedereen is vrij in het hoofd in de eerste helft bij Heracles", merkte commentator Leo Driessen op. Daar zag het inderdaad wel naar uit. Bij Ajax leken alle hoofden daarentegen bezet. Volkomen in beslag genomen door het een of ander. Maar wat dan toch?

Wie wordt de opvolger van André Bolhuis? (deel 3)

In mei van dit jaar vertrekt André Bolhuis als voorzitter van NOC*NSF. Wie volgt hem op? Iemand uit het gevestigde midden van de sportbonden: Marcel Wintels (voorzitter van de KNWU), Eric van der Burg (Atletiekunie) of Anneke van Zanen (voormalig penningmeester NOC*NSF)? Een internationale bestuurder, zoals Sylvia Barlag, Gertjan Eggenkamp of Claudia Bokel? Of een geharde professional uit het bedrijfsleven, iemand als Feike Sijbesma (DSM), Wiebe Draijer (Rabobank) of Berndt Kodden (Campina)? Veertien insiders verstrekken advies – gratis en voor niets. In aflevering 3: Peter Sprenger, Marcel Sturkenboom, Johan Wakkie en Chiel Warners.

Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNRB en Sportservice Doetinchem

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Nieuwe strategie KNLTB verbindt toptennis met breedtesport

Met een nieuwe marketingstrategie voor toptennis slaat de KNLTB een nieuwe weg in om meer mensen bij de tennissport te betrekken. Toptennis wordt een integraal onderdeel van het beleid van de tennisbond, waarbij de aantrekkingskracht van de Nederlandse toptennissers en topevenementen nadrukkelijk als aanjager voor de breedtesport worden gebruikt. Met de campagne ‘Beleef het beste’ zet de KNLTB in op meer fanbeleving, meer publiek en meer aandacht voor tennis om zo de hele tennissport in Nederland te laten floreren. "We moeten af van het hokjesdenken tussen top- en breedtesport."