Artikelen

ArenA daagt bedrijven uit voor innovatieve stadionoplossingen

De Johan Cruijff ArenA gebruikt de komende twee jaar om nieuwe, innovatieve diensten voor bezoekers te ontwikkelen voor een extra beleving, kortere wachttijden en andere stadionoplossingen. Daarvoor heeft de ArenA een challenge uitgeschreven met partners als Media Perspectives, de Hogeschool van Amsterdam, TNO, gesubsidieerd door het Europese Fonds van Regionale Ontwikkeling. Geselecteerde bedrijven krijgen een tegemoetkoming voor de ontwikkelkosten van 20.000 euro en toegang tot de expertise van de partners van de ArenA.

"We moeten niet te snel tevreden zijn met sportinnovaties"

Het Topteam Sport dat in 2015 in het leven werd geroepen door toenmalig minister Edith Schippers van VWS, zou maar tot 2020 bestaan. De opdracht om met het Sportinnovator-programma meer focus op sportinnovatie te realiseren, wordt nu door minister Bruno Bruins verlengd tot 2022. Harry van Dorenmalen, voorzitter van het Topteam Sport, is niet minder ambitieus geworden met Sportinnovator, dat met de sleutelwoorden groter, beter en sneller de komende drie jaar vooral bedrijven wil aanhaken.

De toekomst van racketsporten

Wie, zoals ik, een grote fan is van de racketsporten heeft het moeilijk. Op alle fronten schrijven badminton, squash, tafeltennis en tennis rode cijfers. Wat voor toekomst hebben ze?

"Met het bedrijfsleven halen we energie de sport in"

Het Sportakkoord, dat deze zomer werd gesloten, blaakt van de ambitie om Nederland sportiever te maken. Maar de rol van het bedrijfsleven daarin is nog onduidelijk. Sport & Strategie bekijkt daarom in een serie interviews met ondernemers en andere experts naar de kansen voor het bedrijfsleven in de sport. In aflevering 4 Michel Reinders, directeur van BrabantSport. Als ‘buitenboordmotor’ van het sportbeleid van de provincie Noord-Brabant heeft BrabantSport al ruim veertig bedrijven weten te verbinden aan de sport.

Koning Voetbal

De wedstrijd Excelsior – Feyenoord gisteren op de vroege zondagmiddag was een duel uit de jaren zeventig. Feyenoord speelde in het klassieke shirt maar ook in witte broekjes die daar niet bij pasten. Dat moest natuurlijk voor de zwartwitkijkers. Bij Fox Sports vergaten ze bij aanvang van de wedstrijd helaas onder in beeld te vermelden: Feyenoord speelt van links naar rechts. Volgende keer op letten jongens!

"Overheden moeten meer durven met Urban Sports"

Urban Sports worden steeds populairder. Niet alleen onder jongeren die in sporten als freerunning, skateboarden en bmx hun sport hebben gevonden; ook steeds meer gemeentes zien mogelijkheden in deze sport en cultuur. Maar waar liggen die kansen? In Eindhoven wordt de levendige Urban Sports-scene onder andere gebruikt om jongeren op het goede pad te houden en ze hun eigen talenten te leren ontdekken. Vooruitlopend op het tweedaagse event 'Sport & Strategie meets Urban Sports en Culture' op 11 en 12 april vertelt Dave van den Berg van Dynamo Jeugdwerk over de Eindhovense successen.

Nieuwe vacatures in de sport bij: NTFU, JBN en KC Sport

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

SC Move Almere: sportclub voor mensen met een meervoudige beperking

In Almere kan iedereen sporten. Nou ja, bijna iedereen. Want voor mensen met een ernstige meervoudige beperking is er geen passend sportaanbod. Maar dat gaat veranderen. Met behulp van een Sportimpuls draait inmiddels een pilot met vijf deelnemers. "Uiteindelijk willen we na twee jaar voldoende groepen hebben om een echte vereniging op te richten: SC Move", zegt een van de initiatiefnemers en projectleider Michael Buth.

Wie wordt de opvolger van André Bolhuis? (deel 2)

In mei van dit jaar vertrekt André Bolhuis als voorzitter van NOC*NSF. Wie volgt hem op? Iemand uit het gevestigde midden van de sportbonden: Marcel Wintels (voorzitter van de KNWU), Eric van der Burg (Atletiekunie) of Anneke van Zanen (voormalig penningmeester NOC*NSF)? Een internationale bestuurder, zoals Sylvia Barlag, Gertjan Eggenkamp of Claudia Bokel? Of een geharde professional uit het bedrijfsleven, iemand als Feike Sijbesma (DSM), Wiebe Draijer (Rabobank) of Berndt Kodden (Campina)? Veertien insiders verstrekken advies – gratis en voor niets. In aflevering 2: Erik van Heijningen, Jan Loorbach, Marcella Mesker en Mart Smeets.

Sensor van minder dan tien gram meet kracht van schaatser op het ijs

Het was een wat koddig gezicht. Schaatsers van team Jumbo Visma reden met een speciale bril, ontwikkeld door de TU Delft, hun rondjes op de ijsbaan. In de bril zagen ze realtime feedback van sensoren die ze in hun schaatsen hadden. "Helaas waren die brillen een beetje gevaarlijk", zegt Jeroen van der Eb lachend. "De schaatsers waren te veel afgeleid. Maar wellicht dat we in de toekomst wel met oortjes kunnen werken"

Vitesse wil met concrete doelstellingen meer impact hebben op Arnhemse jeugd

Vitesse wil haar maatschappelijke betrokkenheid bij Arnhem vergroten. De Stichting Vitesse Betrokken, die in 2007 werd opgericht, maakte de afgelopen jaren al de beweging van projecten voor de harde kern supporters naar maatschappelijke programma’s in de wijken van Arnhem. De focus komt nu te liggen op kansenongelijkheid bij jongeren van 4 tot 27 jaar. Om meer impact op die jeugd te hebben heeft de Arnhemse Eredivisieclub een aantal concrete doelstellingen opgesteld, die door de hele club worden gedragen.

Alles op gevoel

"Het was een hele moeilijke beslissing", zei Giovanni van Bronckhorst, "want Feyenoord zit in mijn hart." Zijn gevoel vertelde Giovanni dat het tijd was om te vertrekken. "En in mijn carrière heb ik altijd mijn gevoel gevolgd. Het is goed zo."

Nieuwe vacatures in de sport bij: KNGU, KNVB en WSDH

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Wie wordt de opvolger van André Bolhuis? (deel 1)

In mei van dit jaar vertrekt André Bolhuis als voorzitter van NOC*NSF. Wie volgt hem op? Iemand uit het gevestigde midden van de sportbonden: Marcel Wintels (voorzitter van de KNWU), Eric van der Burg (Atletiekunie) of Anneke van Zanen (voormalig penningmeester NOC*NSF)? Een internationale bestuurder, zoals Sylvia Barlag, Gertjan Eggenkamp of Claudia Bokel? Of een geharde professional uit het bedrijfsleven, iemand als Feike Sijbesma (DSM), Wiebe Draijer (Rabobank) of Berndt Kodden (Campina)? Veertien insiders verstrekken advies – gratis en voor niets. In aflevering 1: Theo Fledderus, Jaap de Groot en Rudmer Heerema.

Groeit het aanbod van sportaccommodaties mee met het Amsterdamse inwonertal?

Met jaarlijks 7.500 woningen erbij kan het aantal sportaccommodaties niet achterblijven, vinden ze in Amsterdam. De gemeenteraad stemde daarom deze week in met het Strategisch Huisvestingsplan Sport: in de periode 2020-2023 heeft het college de ambitie om maar liefst 276 miljoen euro in sportaccommodaties te investeren.