Artikelen

Sportinnovator zet met nieuwe subsidieronde in op bedrijven

Het bedrijfsleven wordt als een belangrijke schakel gezien om sportinnovaties naar de consument te brengen. Het Topteam Sport zet daarom het komende jaar met Sportinnovator fors in om meer bedrijven bij sportinnovaties te betrekken. Met een subsidieronde die vandaag open gaat kunnen bedrijven in een consortium een investering van 750.000 euro ontvangen voor een innovatie, die na ontwikkeling binnen twee jaar op de markt moet zijn. "Op deze manier neemt de overheid een deel van het risico weg voor bedrijven", legt Topteam-lid Martin Olde Weghuis uit.

GroenLinks stelt vragen over duurzaamheid kunstgras

Aan het begin van deze week besprak de vaste commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de begroting voor het komend jaar met minister Bruins voor Medisch Zorg en Sport. Naast vele felicitaties voor de OranjeLeeuwinnen vanwege de kwalificatie voor het WK komende zomer in Frankrijk en de interesse van diverse commissieleden in een mogelijke Grand Prix Formule 1 in Nederland vroeg GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld om te kijken naar duurzame alternatieven voor de kunstgrasvelden.

‘Chef Tokio’ en de Balkenendenorm

Het heeft heel wat voeten in aarde gehad, maar Pieter van den Hoogenband heeft zijn droombaan: chef de mission tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Maar voordat het zover was, werd er een ruwe, onvoorspelbare route afgelegd. Er werd onderhandeld, gemanipuleerd, er waren boze stemmen binnen sportkoepel NOC*NSF maar uiteindelijk was er witte rook, met nog wel een nabrander op dinsdag 20 november.

"Door samen te fietsen willen we het stigma op psychische problemen doorbreken"

Als iemand een arm of been breekt, doet niemand daar geheimzinnig over. Bij een depressie, burn out, psychose of een aandoening als anorexia is dat anders. Ik weet dat uit eigen ondervinding. Toen mijn echtgenoot in 2017 ernstig depressief werd, vond ik het zelf ook moeilijk om daarover te praten. Alsof ik had gefaald. Vanuit deze persoonlijke ervaring en met hulp van mijn Amerikaanse collega en goede vriend Andrés Martin, directeur Yale Child Study Center, is een jaar later de internationale campagne Break the Stigma for Families ontstaan, bedoeld om de vooroordelen rondom psychische aandoeningen tegen te gaan.

Gezonde gerechten uit de keuken van de KNVB Campus

Wat kun je het beste eten op de avond voor een belangrijke wedstrijd? Welke koolhydraten helpen bij het herstellen van een topprestatie en waarom? Wat eet je voor en na een stevige training? Hoe ziet het ontbijt van kampioenen er écht uit? Dit en nog veel meer is te lezen in Scoren met voeding. In dit 224 pagina’s tellende kookboek, uitgebracht door de KNVB Campus in samenwerking met Arko Sports Media, staan zestig gezonde en lekkere gerechten voor iedere voetballer. Dankzij Scoren met voeding kan elke voetballer eten zoals de Nederlandse toptalenten.

"Het toepassen van onderzoek naar blessurepreventie mag nog wel een stap verder"

Blessurepreventie staat in Nederland hoog op de wetenschappelijke agenda. Hoogleraar bedrijfs- en sportgeneeskunde Willem van Mechelen (VU medisch centrum) stelt dat het onderzoek naar het voorkomen van blessures heel ver is. "Maar wat de implementatie van al onze kennis betreft mag het wat mij betreft nog wel een stapje verder." Als keynote spreker op het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres zal hij op vrijdag 30 november die volgende stappen verkennen.

De geschiedenis bedenkt zich

De geschiedenis was bezig zich te herhalen maar besloot volkomen onverwacht een krankzinnige wending te nemen. Godlof, de hemel zij geprezen!

Nieuwe vacatures in de sport bij: Gemeente Ermelo en de BridgeBond

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Profclubs kunnen buiten het veld prima samenwerken

Afgelopen week presenteerde de Eredivisie CV de veranderagenda die moet leiden tot een betere voetbalcompetitie en een terugkeer bij de bovenste acht op de UEFA-ranglijst. "De clubs in de Eredivisie hebben daarbij laten blijken ook besluiten te kunnen nemen die goed zijn in het belang van de Eredivisie en het Nederlandse voetbal, terwijl dit niet altijd parallel loopt met het individue-le clubbelang", stelt het persbericht van de ECV.

Versnelling van Brabantse duurzaamheidsambities in de sport met nieuw platform

Na een geslaagde pilot met meer dan vijftig accommodaties in 2017, kreeg Sportservice Noord-Brabant de opdracht van de provincie een Duurzaamheidsplatform Sport te realiseren. Onlangs werd dat platform gelanceerd. Met praktijkvoorbeelden over het besparen en opwekken van energie, informatie over de verschillende financieringsmogelijkheden en het maken van matches met betrouwbare leveranciers en installateurs, moeten de duurzaamheidsambities in de Brabantse sport in een flinke versnelling komen.

Duurzaamheid zit in de vezels van de Zevenheuvelenloop

"Ik kreeg net een mailtje van de mensen van Nijmegen Green Capital, die zeggen dat we zelfs het duurzaamste hardloopevenement in Europa zijn", zegt Alexander Vandevelde, sinds kort directeur van de NN Zevenheuvelenloop. "Dat neem ik niet voor mijn rekening, maar in vergelijking met mijn vorige baan in het bedrijfsleven zie ik wel dat deze organisatie heel veel werk maakt van duurzaamheid. Bij ieder besluit stellen de medewerkers zich twee vragen: wat zijn de gevolgen voor de hardloper en wat doet het voor het milieu en de omgeving. En niet per se in die volgorde."

Beweegcirkel: de Schijf van Vijf voor bewegen

De nieuwe Beweegrichtlijnen zijn sinds de invoering in 2017 al aardig ingeburgerd geraakt bij beleidsmakers en professionals in de zorg- en sportsector, maar of het grote publiek ook al doordrongen is van de inhoud ervan, is de vraag. De nu door het Kenniscentrum Sport ontwikkelde Beweegcirkel moet daar verandering in gaan brengen.

Zonnepanelen op het dak van het clubhuis als groene investering

Steeds meer sportclubs gaan voor duurzaam. Met initiatieven als De Groene Club overtuigen de sportbonden KNVB, KNHB en KNLTB clubs om voor groene oplossingen te kiezen. Door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van een clubhuis te plaatsen, draagt een sportvereniging niet alleen bij aan een beter milieu maar ook aan een vollere clubkas.

Een beweegvloer die peuters uitdaagt om te leren en te bewegen

Bewegingsarmoede is al bij peuters te zien, blijkt uit verschillende onderzoeken. "Jonge kinderen leren al vroeg aan dat de hele dag zitten normaal is. Dat is slecht en dat moeten we zien te veranderen", zegt Jan-Paul de Beer, directeur van de innovatieve sociale onderneming Springlab. Daarom lanceerde hij gisteren op kinderdagverblijf De Hooiman in Rotterdam een interactieve beweegvloer die kinderen uitdaagt om te bewegen terwijl ze leren.

"Shirtsponsoring in de Eredivisie is een onderschat reclame-instrument"

De clubs uit de grootste vijf Europese competities slepen meer dan vier miljard euro binnen aan sponsorovereenkomsten, berekende CSM Sport & Entertainment vorige maand. De Premier Lea-gue haalt ruim een miljard euro uit het bedrijfsleven. Van de topcompetities is de Ligue Un de hekkensluiter met ruim 350 miljoen euro. Daarvan komt een derde voor rekening van Paris Saint-Germain. Omgerekend weten de overige negentien Franse clubs op het hoogste niveau rond de 225 miljoen aan sponsorgelden binnen te halen.