Artikelen

Onvoldoende voor meeste bonden rond duurzaamheid

"Over de hele Europese linie doen de Nederlandse bonden het ten aanzien van maatschappelijke betrokkenheid prima. Dat komt, mijns inziens, doordat de aandacht voor breedtesport in ons land minstens net zo groot is als voor de topsporters met veel aandacht voor het betrekken van allerlei groepen in de sport”, concludeert Frank van Eekeren van de Universiteit van Utrecht. Van Eekeren leidde het onderzoek naar acht Nederlandse sportbonden op een groot aantal maatschappelijke parameters voor de National Sports Governance Observer. Het eindrapport werd afgelopen maand gepresenteerd door Play the Game.

Kunstgrasgraftakken

Als we niet willen dat de Eredivisie een Mickey Mouse-competitie is, speel dan ook niet op Mickey Mouse-gras.

Nieuwe vacatures in de sport bij: Atletiekunie, KNSB en NOC*NSF

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Beter presteren met een powernap

Powernappen; in de topsport een geaccepteerde tool, in het bedrijfsleven nog een taboe. Een dutje doen op kantoor wordt soms nog als een teken van luiheid gezien. Uit onderzoek is echter gebleken dat een simpel dutje het fysiek en mentaal herstel een boost geeft. Dat is vooral handig in de middag, wanneer onze biologische klok de after lunch-dip inzet die ons minder scherp maakt. In De powernapparadox laat sportarts Kasper Janssen zien dat een powernap je energie herstelt, maar ook je prestaties verbetert.

Een commissioner in het betaald voetbal?

Misprijzende reacties volgden afgelopen weekend op de persconferentie van de Eredivisie CV, waarin zij, na twee jaar vergaderen, een 'Veranderagenda' bekend maakte. Daar stond niet de verwachte kleinere competitie en geen verbanning van kunstgras op. Volgens de critici dwarsboomden de clubs uit het rechterrijtje de ambities van de groten. “Het is moeilijk om over de schaduw van je eigen club heen te kijken”, zei directeur Hans Nijland in de wandelgangen tegen Willem Vissers (de Volkskrant).

Slim besparen met betere verlichting van PerfectPlay

Signify, voorheen bekend als Philips Lighting, is al sinds de jaren zestig actief in de sport met verlichting. Het Philips Stadion is voor de Nederlandse multinational altijd een belangrijke etalage geweest om innovaties te tonen. Het is bijvoorbeeld het eerste stadion dat volledig is ingericht met LED-verlichting. Die moderne lichtinstallaties zijn tegenwoordig ook voor sportclubs beschikbaar. Met het slimme PerfectPlay-systeem zorgt Signify dat verenigingen kosten besparen met betere verlichting.

"De vraag achter de vraag"

Om verenigingen te helpen en te sterken in hun functioneren maken de KNVB en andere bonden gebruik van een leger procesbegeleiders c.q. praktijkondersteuners. In de 'Verenigingsondersteuning in de praktijk' vertellen zes van hen over de problemen waarmee verenigingen kunnen kampen en hun persoonlijke praktijkervaringen als procesbegeleiders. In Aflevering 3: Anne Prins

"Bedrijven kunnen een grotere rol spelen bij de omslag van verenigingen"

Het Sportakkoord, dat deze zomer werd gesloten, blaakt van de ambitie om Nederland sportiever te maken. Maar de rol van het bedrijfsleven daarin is nog onduidelijk. Sport & Strategie bekijkt daarom in een serie interviews met ondernemers en andere experts naar de kansen voor het bedrijfsleven in de sport. In aflevering 3 Tom van Kuyk, sponsorstrateeg bij de Rabobank. De bank tekende al mee op het onderdeel 'vitale sportaanbieders' in het Sportakkoord, omdat het zelf een programma heeft om sportverenigingen te ondersteunen.

Sportinnovator zet met nieuwe subsidieronde in op bedrijven

Het bedrijfsleven wordt als een belangrijke schakel gezien om sportinnovaties naar de consument te brengen. Het Topteam Sport zet daarom het komende jaar met Sportinnovator fors in om meer bedrijven bij sportinnovaties te betrekken. Met een subsidieronde die vandaag open gaat kunnen bedrijven in een consortium een investering van 750.000 euro ontvangen voor een innovatie, die na ontwikkeling binnen twee jaar op de markt moet zijn. "Op deze manier neemt de overheid een deel van het risico weg voor bedrijven", legt Topteam-lid Martin Olde Weghuis uit.

GroenLinks stelt vragen over duurzaamheid kunstgras

Aan het begin van deze week besprak de vaste commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de begroting voor het komend jaar met minister Bruins voor Medisch Zorg en Sport. Naast vele felicitaties voor de OranjeLeeuwinnen vanwege de kwalificatie voor het WK komende zomer in Frankrijk en de interesse van diverse commissieleden in een mogelijke Grand Prix Formule 1 in Nederland vroeg GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld om te kijken naar duurzame alternatieven voor de kunstgrasvelden.

‘Chef Tokio’ en de Balkenendenorm

Het heeft heel wat voeten in aarde gehad, maar Pieter van den Hoogenband heeft zijn droombaan: chef de mission tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Maar voordat het zover was, werd er een ruwe, onvoorspelbare route afgelegd. Er werd onderhandeld, gemanipuleerd, er waren boze stemmen binnen sportkoepel NOC*NSF maar uiteindelijk was er witte rook, met nog wel een nabrander op dinsdag 20 november.

"Door samen te fietsen willen we het stigma op psychische problemen doorbreken"

Als iemand een arm of been breekt, doet niemand daar geheimzinnig over. Bij een depressie, burn out, psychose of een aandoening als anorexia is dat anders. Ik weet dat uit eigen ondervinding. Toen mijn echtgenoot in 2017 ernstig depressief werd, vond ik het zelf ook moeilijk om daarover te praten. Alsof ik had gefaald. Vanuit deze persoonlijke ervaring en met hulp van mijn Amerikaanse collega en goede vriend Andrés Martin, directeur Yale Child Study Center, is een jaar later de internationale campagne Break the Stigma for Families ontstaan, bedoeld om de vooroordelen rondom psychische aandoeningen tegen te gaan.

Gezonde gerechten uit de keuken van de KNVB Campus

Wat kun je het beste eten op de avond voor een belangrijke wedstrijd? Welke koolhydraten helpen bij het herstellen van een topprestatie en waarom? Wat eet je voor en na een stevige training? Hoe ziet het ontbijt van kampioenen er écht uit? Dit en nog veel meer is te lezen in Scoren met voeding. In dit 224 pagina’s tellende kookboek, uitgebracht door de KNVB Campus in samenwerking met Arko Sports Media, staan zestig gezonde en lekkere gerechten voor iedere voetballer. Dankzij Scoren met voeding kan elke voetballer eten zoals de Nederlandse toptalenten.

"Het toepassen van onderzoek naar blessurepreventie mag nog wel een stap verder"

Blessurepreventie staat in Nederland hoog op de wetenschappelijke agenda. Hoogleraar bedrijfs- en sportgeneeskunde Willem van Mechelen (VU medisch centrum) stelt dat het onderzoek naar het voorkomen van blessures heel ver is. "Maar wat de implementatie van al onze kennis betreft mag het wat mij betreft nog wel een stapje verder." Als keynote spreker op het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres zal hij op vrijdag 30 november die volgende stappen verkennen.

De geschiedenis bedenkt zich

De geschiedenis was bezig zich te herhalen maar besloot volkomen onverwacht een krankzinnige wending te nemen. Godlof, de hemel zij geprezen!