Artikelen

"Gezondere voeding kwam bij het WK volleybal overal terug"

Het WK Volleybal voor vrouwen afgelopen maand was een duidelijk voorbeeld van hoe een sportevenement aandacht kan vestigen op gezonde voeding. De samenwerking tussen organisator TIG Sports, sportbond Nevobo, de Provincie Gelderland, Foodvalley NL en JOGG is daarbij vanaf het begin een belangrijke succesfactor geweest. Het stimuleren van die samenwerking om tot een gezonder aanbod bij evenementen te komen, is ook precies de insteek van het in 2018 gesloten Convenant Gezonde Sportevenementen. Voor het WK hebben de speelsteden Apeldoorn en Arnhem dit convenant ook ondertekend. Michel Evereart (directeur sportontwikkeling en evenementen) en Veva Ekkelenkamp (Sponsormanager) blikken vanuit de Nevobo terug op de gezondere aanpak van het WK.

WHO: 'overheden moeten meer doen om mensen in beweging te krijgen'

Wereldgezondheidsorganisatie WHO sloeg vorige week met een actieplan alarm: wereldwijd zullen tussen 2020 en 2030 500 miljoen mensen hartaandoeningen, obesitas, diabetes of andere niet-overdraagbare ziekten (NCD’s) ontwikkelen. Het alarmerende zit in het feit dat deze aandoeningen volgens de rapportage van de WHO zijn toe te schrijven zijn aan lichamelijke inactiviteit. Als overheden niet snel in actie komen om een actieve leefstijl te promoten dan gaat deze ontwikkeling jaarlijks 27 miljard euro kosten.

"Sportorganisaties kunnen winnen door meer door een subsidiebril te kijken"

Sportorganisaties die voor een project op zoek zijn naar extra financiële middelen kunnen in een woud van subsidiemogelijkheden komen. Van lokaal tot Europees niveau kan de sport zo al op duizend subsidieregelingen aanspraak maken, nog los van de gemeentelijke subsidies en de honderden fondsen. “Dat is geen gratis geld waar je gemakkelijk bij kunt komen”, benadrukt Ben Moonen van adviesbureau Sportsubsidie.nl. Tijdens een nieuwe cursus wijst hij professionals op de crux voor een succesvolle aanvraag: inzetten op de maatschappelijke impact van een project.

Groot aantal sportaanbieders valt tussen wal en schip bij energiecompensatie

Evenals het NOC*NSF maakt ook het Platform Ondernemende Sportaanbieders zich zorgen over de energiecompensatie voor de sport. "Er zijn twee regelingen aangekondigd", verduidelijkt Lodewijk Klootwijk, directeur van het POS. "De ene regeling is voor huishoudens. En die geldt ook voor kleine ondernemers. Die regeling heeft een volume-plafond. Voor veel huishoudens is dat prima. En er is ook de TEK-regeling, ofwel tegemoetkoming energiekosten. Dat is de regeling voor de zwaar-gebruikers."

"Het Nationaal Fonds voor de Sport is van en voor iedereen"

In 2020 ging er 5,6 miljard euro aan geefgeld om in ons land: geld van fondsen, bedrijven, kansspelen, huishoudens en uit nalatenschappen. Ongeveer 9 procent, 516 miljoen euro, komt terecht in de sector sport en recreatie. Hiervan gaat slechts 2 tot 3 proces naar sport en bewegen. Die 2 tot 3 procent verhogen naar 4-5, procent, dat is het eerste doel van het recent opgerichte Nationaal Fonds voor de Sport, aldus Esther Roelofs, de afgelopen twee jaar ‘kwartiermaker’ van het nieuwe fonds. Geen cent ervan is bestemd voor topsport. Het nieuwe fonds is een overkoepelend fonds dat de maatschappelijke kracht van sport promoot en met het geld dat binnenkomt sportinitiatieven gericht op verbinding, cohesie en inclusie wil ondersteunen.

Nieuwe vacatures in de sport bij: KNHB, Gemeente Den Haag en GSF

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Het ethisch hart van de sport huilt

Na de vele misstanden in de sport van de laatste jaren constateert Sandra Meeuwsen, sportfilosoof en directeur van onderzoekscentrum ESPRIT, dat de tijd rijp is om in te zien dat ethiek in de sport om aandacht vraagt. "Elke bond heeft hier een eigen pad in te gaan, met vallen en opstaan."

'Eredivisieclubs laten zien: topsport en maatschappelijke impact gaan hand in hand'

Over de maatschappelijke impact van het betaalde voetbal wordt al langer gesproken in Nederland. Eredivisieclubs hebben de laatste jaren uitgebreide programma’s opgericht om hun rol in de samenleving te vergroten. Onder het motto ‘Meer dan voetbal’ zijn clubs actief op thema’s als gezondheid, verbinding en duurzaamheid. In opdracht van de Eredivisie CV heeft de Universiteit Utrecht nu de omvang en impact van die MVO-programma’s onderzocht. Uit het eerste Maatschappelijk Impactrapport Eredivisie blijkt dat de voetbalclubs in het Coronajaar 2021/’22 met hun projecten bijna een half miljoen deelnemers wisten te activeren via 153 verschillende maatschappelijke projecten.

"Economische impact is slechts een bijeffect van sportevenementen"

Steeds meer steden, regio’s en landen zijn geïnteresseerd om sportevenementen te organiseren. Maar waarom investeren zij miljoenen euro’s (vaak belastinggeld) in een WK of ander groot toernooi? "De publieke sector is daarin echt nog zoekende", merkt de Deen Lars Haue-Pedersen. Als Head of BCW Sports adviseert hij vanuit Lausanne overheden bij hun betrokkenheid bij de sport. Op 30 september sprak hij bij het SportNXT congres tijdens het WK Volleybal vrouwen in het GelreDome over de winst die overheden kunnen boeken met sport. Dat ligt volgens hem in ieder geval niet in de economische impact van een sportevenement.

Nieuwe vacatures in de sport bij: ISR, KNVB en KNGU

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Beweegalliantie kan aan de slag met opdracht: zorgen voor meer beweging

In juli hebben de staatsecretaris Maarten van Ooijen en minister Conny Helder (ministerie van VWS) het startsein gegeven voor de Beweegalliantie als onderdeel van het Preventieakkoord. Onder leiding van voormalig topschaatser Carl Verheijen wil VWS met de Beweegalliantie voor meer maatschappelijke aandacht en actie rond sport en bewegen zorgen. De focus ligt daarbij op betere samenwerking tussen departementen, alliantiepartners en lokale initiatieven. Om die verbinding te leggen en vooral de opdracht van de Beweegalliantie te formuleren werd afgelopen donderdag een tweede bijeenkomst gehouden met zestig partners uit het maatschappelijk werkveld.

Verschuivingen in management bij Golazo Nederland

CEO Remco Barbier verlaat Golazo. Hij wil zijn carrière een andere richting geven en kwam in overleg met groeps-CEO Bob Verbeeck en in de beste verstandhouding overeen de samenwerking eind dit jaar te beëindigen. Bob Verbeeck: "Ik wil Remco bedanken voor de verwezenlijkingen die hij samen met het hele team gerealiseerd heeft en wens hem alle succes bij de nieuwe weg die hij wil inslaan."

Rabo Clubsupport breidt netwerk uit voor sterker verenigingsleven

Met ClubSupport ondersteunt Rabobank al jarenlang verenigingen op lokaal niveau met kennis, netwerken en financiële middelen. Met de nieuw aangekondigde samenwerkingen met Uniek Sporten (Fonds Gehandicaptensport) en Jeugdfonds Sport & Cultuur wordt het ClubSupport netwerk uitgebreid met als doel het verenigingsleven in Nederland voor iedereen toegankelijk te houden. Door deze nieuwe samenwerking worden de thema’s inclusiviteit en kansengelijkheid via het bestaande programma voor verenigingsondersteuning actief op de agenda gezet bij clubs.

In één ochtend bijgepraat over alle nieuwe kennis rond jonge sporters

Op 15 november organiseert NLcoach samen met kennispartner Topsport Topics een nieuwe editie van het Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk met als thema 'Jonge sporters - fysiek, talent, plezier’. Jaarlijks verschijnt veel wetenschappelijk onderzoek met een grote relevantie voor de sportpraktijk. Dit congres zet deze nieuwe kennis voor coaches, trainers, embedded scientists, wetenschappers en sport(zorg)professionals overzichtelijk en toegankelijk op een rijtje.

"Integriteit in de sport moet naar een hoger plan dan afvinklijstjes"

Integriteit en ethiek zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk in de sport. Of het nu gaat om grensoverschrijdend gedrag, matchfixing, doping, ondermijning, diversiteit en inclusie; iedere sportbestuurder wordt geacht aandacht te hebben voor dit soort ethische vraagstukken. Het onlangs gestarte Erasmus Center for Sport Integrity & Transition, kortweg ESPRIT, heeft daarom als doel sportprofessionals van kennis te voorzien en mee te denken over dillema’s in de sport. Daartoe introduceert directeur Sandra Meeuwsen een nieuwe onderzoeksmethodiek in de Nederlandse sport: 'embedded ethics'. Deze maand start zij bovendien als maandelijkse columnist op Sportenstrategie.nl.