Artikelen

'Zie sport als basisbehoefte bij toekomstig coronabeleid'

De volle tribunes bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort afgelopen weekend doen anders vermoeden, maar het coronavirus is nog niet weg. "Wij zijn het coronavirus misschien vergeten, maar het virus is ons nog niet vergeten", zou een passende metafoor zijn van het kabinet als het nu een persconferentie zou geven. De lage besmettingscijfers maken maatregelen op dit moment weliswaar niet noodzakelijk, maar dat betekent niet dat de regering achterover kan leunen. De Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) heeft daarom in samenwerking met een groot aantal adviescolleges een aantal scenario’s voor het verloop van de pandemie doordacht. De Nederlandse Sportraad pleit in dat adviesrapport om sport en bewegen te allen tijde als een basisbehoefte te beschouwen.

Energiecrisis raakt sport vol: het is tijd voor verstandige keuzes!

Na een lange periode van lockdowns en zorgen om coronabesmettingen, is er op dit moment een crisis die ook de sport vol raakt: de ongekend stijgende energieprijzen! Hoe kan de sportinfrastructuur in Nederland de prijsstijgingen verwerken, zonder dat de leden daar een torenhoge prijs voor gaan betalen? Die vraag houdt vele clubs in Nederland bezig deze dagen.

Hoe Den Haag sport als verbindende kracht gebruikt in de hele stad

Als sportstad aan zee én Europese Sporthoofdstad 2022 heeft Den Haag nationaal en internationaal een stevige reputatie. De stad heeft met de EK/WK Beachvolleybal (2015)en het nog komende WK Zeilen en de Ocean Race (2023) veel ervaring met topsportevenementen opgebouwd. Met het Topzeilcentrum in de haven van Scheveningen heeft Den Haag bewust ingezet op het creëren van een topsportklimaat. Daar profiteert de hele stad van, want in het sportbeleid is doelbewust gekozen om met behulp van topsport inwoners te inspireren en de aantrekkelijkheid van de stad te vergroten. Hoe Den Haag sport zo als verbindende kracht inzet voor maatschappelijke doelen staat centraal tijdens het VSG-congres op 22 september.

Nieuwe sportvacatures bij: NOC*NSF, KNGU en Gemeente Den Haag

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Britse overheid start proef met wandelen en fietsen op recept via huisarts

Geen medicijnen op recept maar een verwijzing naar een wandelgroep of fietscursus. Dat is waar huisartsen in elf gebieden in Engeland als onderdeel van een proef mee gaan uitvinden of kleine leefstijlveranderingen de fysieke en mentale gezondheid van patiënten kunnen verbeteren. De Britse regering trekt voor dit plan 12,7 miljoen pond (omgerekend 15 miljoen euro) uit met als doel de druk op de huisartsen te verlagen. In sommige Britse media werd al over een ‘health shake-up’ gesproken, maar van huisartsen die juist met dit plan ontzien moeten worden klinkt ook een tegengeluid.

"Ook buiten de sport is er winst te halen voor de sport"

Marc van den Tweel (57) volgde 1 oktober 2021 Gerard Dielessen op als algemeen directeur van NOC*NSF. Een halfjaar later ligt zijn eerste proeve van bekwaamheid op tafel: de Sportagenda 2032, met als slogan ‘Nederland het sportiefste land ter wereld’. In een uitgebreid interview met vakblad Sport & Strategie vertelt Marc van den Tweel over de totstandkoming van deze ambitie en over de lobby van de sportsector richting politiek Den Haag om (veel) meer in sport en bewegen te investeren.

Stadionexperts: 'Op dit moment voetballen we in onveilige stadions'

Het afgewaaide dak van het AZ-stadion in 2019 en zeker het ingestorte tribunedeel in het stadion van NEC op 18 oktober 2021 hebben de veiligheid van Nederlandse voetbalstadions definitief op de agenda gezet. Bij de start van het nieuwe seizoen heeft de KNVB de veiligheidseisen voor voetbalstadions aangescherpt. De onduidelijkheid over de eindverantwoordelijkheid voor de veiligheid in stadions blijft echter nog bestaan. De KNVB en stadionexperts wijzen daarom naar de overheid om naar Engels voorbeeld een onafhankelijk keuringsinstituut in te stellen.

Vooral jongeren met een beperking sporten minder

Met de Sportdeelname Index brengt NOC*NSF al langer maandelijks in kaart of en hoe de Nederlandse bevolking aan sport doet. Bij deze meting keek onderzoeksbureau Kantar tot voor kort niet specifiek naar de sportdeelname onder mensen met een beperking. In samenwerking met Fonds Gehandicaptensport heeft de sportkoepel daarom vorig jaar opdracht gegeven om deze doelgroep ook te gaan volgen. Uit de onlangs gepubliceerde eerste rapportage komt naar voren dat vooral jongeren met een beperking veel minder sporten.

De Nederlandse Ronde van Spanje

De Ronde van Spanje start komend weekeinde in Nederland met een ploegentijdrit in Utrecht en nog twee etappes door Brabant. 55 jaar geleden gaven de Nederlandse renners een oranje tintje aan de Vuelta door de koers van start tot finish te domineren. Jan Janssen won toen in 1967 als eerste Nederlander de Vuelta. Daarnaast werden er acht etappes door Nederlanders gewonnen. Hoofdrolspelers waren een professor en een clown.

Nieuwe vacatures bij: het Gehandicapte Kind, KNGU en Arko Sports Media

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Met 'digitaal trefbal' de beweegarmoede onder jeugd te lijf gaan

Talloze berichten zijn er de afgelopen jaren verschenen over de beweegarmoede in Nederland. De coronapandemie heeft zijn weerslag gehad op de sport- en beweegdeelname van Nederlanders. Michiel Verhage en Michael Reibestein, co-founders van HADO Benelux, geloven dat hybride sporten of virtuele sporten mensen (meer) in beweging kunnen brengen.

Kom alles te weten over de kansen op het snijvlak van sport, business en overheid

Op vrijdag 30 september 2022 organiseren Arko Sports Media en Techonomy de eerste editie van SportNXT, hét sportmarketing congres van Nederland op het snijvlak van sport, business en overheid. SportNXT wordt georganiseerd in het GelreDome te Arnhem, voorafgaand aan de WK Volleybalwedstrijd Nederland - België. Behalve de indrukwekkende line-up aan sprekers, kunnen gasten als afsluiter de Derby der Lage Landen live meemaken. Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Volleybalbond en Provincie Gelderland.

World Boccia Challenger laat bijzondere groei TeamNL Boccia zien

In Veldhoven wordt deze week een internationaal toernooi georganiseerd van een paralympische sport waar je niet iedere dag over hoort: boccia. Gehandicaptensport Nederland, de sportbond voor sporten als boccia, en Team TOC organiseren met de World Boccia Challenger voor het eerst een internationaal boccia toernooi in Nederland. Voor de organisatie geldt het als opmaat naar de European Para Championships (EPC) die voor 2023 in Rotterdam gepland staan.

"Papendal is de meest logische plek voor een Nationaal Indoorcentrum"

Nederland kent een lappendeken aan indooraccommodaties voor de sport, maar het ontbreekt aan een groot, nationaal indoorcentrum, met een capaciteit van 5 à 10.000 toeschouwers. Daar zouden sporten als atletiek, turnen, handbal, korfbal, judo, basketbal en volleybal hun topwedstrijden en -evenementen kunnen organiseren. Sjors Röttger (hij nam vorig jaar afscheid als algemeen directeur van het Nederlands Handbal Verbond), bond de kat de bel aan en lanceerde in 2018 daartoe een plan, dat echter weinig respons kreeg. Hoe wordt daar nu over gedacht? In deel 2: Kees Roodenburg (KNKV) en Ad Roskam (Atletiekunie).

ASM onderwerpt eigen PLAYCE aan onderzoek van InnoBeweegLab

Op verzoek van het Athletic Skills Model (ASM) en haar samenwerkingspartner Recreational Systems International (RSI), heeft het InnoBeweegLab onderzoek uitgevoerd naar het concept PLAYCE: een multifunctioneel sportveld van het ASM met een grote diversiteit aan patronen en vormen, waarmee veelzijdig bewegen wordt gestimuleerd. Martijn Postuma was namens het ASM betrokken bij het onderzoek, Maxime Verdijk coördineerde het namens InnoBeweegLab.