Artikelen

Energiecrisis bij sportaanbieders: "Als er niks gebeurt dan gaan ze gewoon dicht"

De torenhoge energieprijzen zijn op dit moment voor veel ondernemende sportaanbieders een grote zorg. Uit onderzoek van Mulier Instituut blijkt dat 36 procent van de ondernemende sportaanbieders zich zeer grote zorgen maakt over de ontwikkeling van de energieprijzen. Een deel van deze ondernemers met zorgen, vreest zelfs voor het voortbestaan van hun zwembad, fitnesscentrum of andere sportlocatie. "Deze cijfers liggen in lijn met onze verwachting", reageert Lodewijk Klootwijk van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). Hij pleit daarom voor een sectorspecifieke steunmaatregel om deze ondernemers overeind te houden. “Oók voor de mensen die zij fit en vitaal houden.”

Nieuwe vacatures in de sport bij: NGF, KNLTB en AISS

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

De Olympische Dag werd in Nederland al in 1933 uitgevonden

Op 23 juni wordt wereldwijd Olympic Day gevierd als verjaardag van de Olympische Spelen. In Nederland bestond er al veel langer een Olympische Dag.

European Company Sport Games na 45 jaar terug in Nederland

Vanaf woensdag beginnen de European Company Sport Games op Papendal (22-27 juni). De Provincie Gelderland merkt bij dit sportevenement dat de coronapandemie nog niet echt ten einde is. Op het de mede door de provincie georganiseerde en gefinancierde 'mini Olympische Spelen' voor bedrijfssport zullen geen 5.000 deelnemers komen opdagen, maar 3.500. "De schrik zit er bij bedrijven kennelijk nog steeds in", concludeert Jan Markink, sportgedeputeerde van Provincie Gelderland.

Sportarts Hans Tol: "Voeg bewegen toe aan het patiëntendossier"

Met zijn oratie 'Beter worden' is Hans Tol vorige week vrijdag officieel gestart als de eerste hoogleraar Sportgeneeskunde van Amsterdam UMC. Tol is daarmee de derde benoemde hoogleraar sportgeneeskunde van Nederland na Hans Zwerver (UMCG Groningen) en de inmiddels gepensioneerde Frank Bacx (UMC Utrecht). Tol was eind 2019 al benoemd aan de Universiteit van Amsterdam (Amsterdam UMC-UVA), maar hield nu pas zijn inaugurele rede. Hij hield daarin een pleidooi voor een sterkere rol van de sportarts bij het voorkomen van veel chronische aandoeningen.

"De tijd dat bridgers rokend en drinkend aan tafel zaten, ligt ver achter ons"

Bridge is voor veel sportvolgers wellicht niet de eerste sport waar ze aan denken bij TeamNL. Toch is deze sport al langer onderdeel van het overkoepelende Nederlandse team van NOC*NSF. De Europese Bridge Kampioenschappen voor nationale teams deze week op Madeira zijn bij uitstek een toernooi waar het teamgevoel van TeamNL wordt benadrukt. Deze sport mag dan bij veel mensen relatief onbekend zijn, TeamNL van de Bridgebond behoort bij dit EK duidelijk tot de favorieten.

Waar blijft de 'Urgenda-zaak' voor sport (en gezondheid)?

Het CBS publiceerde vorige maand nieuwe beweegcijfers over ons beweeggedrag: slechts 47 procent van de Nederlandse bevolking voldoet aan de Beweegrichtlijnen. NOC*NSF voegde daar niet veel later nog een diepterecord van de sportdeelname uit 2021 aan toe (een daling van 800.000 mensen). Die alarmerende berichten over de beweegcrisis leidden nauwelijks tot het luiden van noodklokken of het maken van actieplannen. Pieter van der Meer, hoofdredacteur van Sport & Strategie online, roept daarom de vraag op of het tijd wordt voor een Urgenda-zaak voor sport en gezondheid.

Tijdens het WK voetbal worden de mensenrechten zeer mild geschonden

De internationale organisatie voor sportjournalisten negeerde dit weekend opzichtig de mensenrechtenschendingen in Qatar. Zoiets deed jonkheer Doroné van den Brandeler ook als Nederlandse ambassadeur in Argentinië in aanloop naar het WK voetbal van 1978.

"Met bewegend leren verlies je geen tijd met beweging in de les"

Bewegend leren wint aan populariteit in het onderwijs en de kinderopvang. Vooral vanwege het extra beweegmoment voor kinderen willen docenten en begeleiders hiermee aan de slag. Jan-Paul de Beer van Springlab ziet dat het onderwijs naarstig op zoek is naar oplossingen om bewegend leren in te passen. Tijd is daarbij vaak een grote drempel. "Als docent kun je kiezen tussen een les die je al kent of je moet moeite doen om iets nieuws met beweging voor elkaar te krijgen. Dat kost tijd en er is al een hoge werkdruk." Met zijn innovatieve onderneming richt De Beer zich daarom volledig op digitale oplossingen die voor meer beweging tijdens de schooldag zorgen.

Nieuwe vacatures in de sport bij: Team Sportservice, KNWU en SRO

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Duurzaam sportpark Middenmeer in Amsterdam opent ook digitaal de poort

De Gemeente Amsterdam heeft een digitale tour ontwikkeld, waarbij je een rondje loopt langs alle duurzame maatregelen op het sportpark van Middenmeer in Amsterdam-Oost. Dit sportpark is ook openbaar toegankelijk en een inspiratiebron voor andere gemeenten en sportclubs. Je wordt welkom geheten in een 360 graden video en je krijgt vanuit de betrokkenen de opgedane kennis over alle duurzame maatregelen die zijn genomen op het sportpark, zoals een klimaatadaptief veld, gestikt kunstgras, sensoren, waterdoorlatende bestrating en vlinderidylles. In samenwerking met Haarlem wil de gemeente Amsterdam de komende jaren ook meer inzetten op innovaties voor sportvelden.

Waarom Wales zich wél voor het WK voetbal heeft geplaatst en Friesland niet

Wales heeft zich geplaatst voor het WK voetbal. Gek eigenlijk, want waarom doet het Verenigd Koninkrijk hier niet gewoon aan mee? Friesland kan zich tenslotte ook niet kwalificeren.

Kom alles te weten over coachen op flow en optimaal functioneren in de sport

Als trainer-coach of begeleider wil je blijven leren om jezelf en vooral je sporters te verbeteren en te zorgen voor meer sportplezier. Daarom verzorgt NLcoach, de branchevereniging voor coaches, regelmatig interessante workshops, cursussen en opleidingen vol nieuwe inspiratie. Deze maand staan een aantal inspirerende en leerzaame events op het programma. Zo kun in drie verschillende cursussen of een webinar alles leren over coachen op flow, eetproblemen in de sport, en het creëren van een veilige prestatiecultuur.

Dopingautoriteit niet verrast over groot opgerold netwerk in illegale anabolenhandel

De politie legde onlangs een netwerk in illegale, internationale handel in anabole steroïden plat, aangeboden via een webshop. Na maanden onderzoek werden vorige maand zes aanhoudingen verricht. Bij die ingreep was ook de Dopingautoriteit betrokken. "De politie heeft zelfstandig een onderzoek gedaan en ze hebben onze expertise ingeroepen", vertelt Vincent Egbers, voorzitter van de Dopingautoriteit. "We kregen daartoe het verzoek en we hebben de politie dus geholpen."

Hoe in Gelderland het beweegtalent van alle kinderen wordt aangepakt

Het opleiden van kinderen en jongeren op het gebied van sport en bewegen is al langer een grote zorg in Nederland. Bij Topsport Gelderland realiseerden ze zich zes jaar geleden al dat een integrale aanpak nodig is voor dit maatschappelijke probleem, wat ze bovendien ook aan de instroom van topsport gerichte talentprogramma’s merken. De Gelserse gedupeteerde Jan Markink had daarom een uitaging op het bureau van Gudo Kramer, directeur bij Topsport Gelderland, gelegd: breng al die Gelderse kennis en ervaring eens bij elkaar, en beschrijf de optimale ontwikkelomgeving. Het resultaat: Sportief Groot Worden in Gelderland, een unieke provinciale samenwerking en generieke aanpak die uitvoering geeft aan lokale vraagstukken.