Artikelen

Het Haagse voetbal hielp de Joodse vluchtelingen van 1938

Vanuit de sport komen steeds meer initiatieven om Oekraïense vluchtelingen te ondersteunen. Zoiets gebeurde ook in 1938 in Den Haag bij de opvang van Joodse vluchtelingen uit Duitsland.

"In de maatschappelijke verbreding kan de sport nog veel van de zorg leren"

Bij topvorm wordt snel aan topsporters gedacht die een onmogelijk geachte prestatie neerzetten. Ook in de zorgsector worden grensverleggende prestaties geleverd. Voor hun boek ‘Topvorm’ gingen Kim Putters, tot juni directeur van het SCP en hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg aan de Erasmus Universiteit, en Maarten Janssen, programmadirecteur bij Erasmus Centrum voor Zorgbestuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, op zoek naar de parallellen en verschillen tussen die werelden. Door de gesprekken met topsporters als Pieter van den Hoogenband en (oud)zorgbestuurders als Ernst Kuipers zagen zij bovendien dat de huidige prestatiesamenleving nog veel van de sport en zorg kan leren.

Nieuwe vacatures bij Rotterdam Sportsupport, NOC*NSF en Mulier Instituut

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Sport en bewegen voor een betere mentale gezondheid

Mentale gezondheid is een hot topic. Door de coronamaatregelen de afgelopen jaren hoor je in het nieuws regelmatig berichten over dat vooral jongeren er mentaal soms slecht aan toe zijn. Hoe kan sport en bewegen eraan bijdragen om de mentale gezondheid van Nederlanders op peil te houden of te verbeteren? Wikke van Stam, onderzoeker bij Mulier Instituut, beantwoordt vijf vragen over dit actuele thema.

Ook na de UEFA Cup-finale in 2002 kreeg Feyenoord geen huldiging op de Coolsingel

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam staat geen huldiging van Feyenoord toe op de Coolsingel als de club woensdag de finale van de Conference League wint. Precies hetzelfde verbod was er in 2002 na de winst van Feyenoord van de UEFA Cup.

Sportverenigingen geven Oekraïense vluchtelingen sportief onderdak

"Laat Oekraïense vluchtelingen sporten op jouw club." Met deze uitnodiging geven de sportbonden gehoor aan een initiatief van NOC*NSF. Sport is immers bij uitstek een plaats om mensen te ontmoeten, plezier beleven en een plek om traumatische ervaringen voor even te vergeten. De afgelopen maanden ontstonden zo al verschillende initiatieven om Oekraïense vluchtelingen sportief onderdak te geven. We deden een rondje langs een aantal verenigingen.

NOC*NSF zet met ambitieuze Sportagenda in op een sportiever Nederland in 2032

Nederland moet in 2032 het sportiefste land ter wereld zijn. Dat is de ambitieuze hoofddoelstelling van de Sportagenda 2032, die afgelopen maandag door de Algemene Vergadering van NOC*NSF werd aangenomen. De top-10 ambitie in de topsport blijft de komende tien jaar overeind staan, maar TeamNL wordt eerder ondersteunend gezien voor de grote sportieve opdracht waar Nederland voor staat. Die uitdaging is groot, bleek deze week uit verschillende cijfers. Het CBS constateerde dat in 2021 slechts 47% van de volwassen aan de beweegrichtlijnen voldeden en NOC*NSF concludeerde dat de sportdeelname tot een diepterecord is gedaald.

Organisatie Europese Para Kampioenschappen 2023 wacht op antwoord

Een gecombineerd Europees Kampioenschap voor negen paralympische sporten. Dat was het idee voor de European Para Championships waarmee evenementenorganisator Eric Kersten een jaar geleden kwam. Hij kreeg samen met Raymond Blondel, voorzitter van zowel het Nederlandse als het Europese Paralympische Comité meerdere sportfederaties mee in zijn enthousiasme. Rotterdam werd zelfs al gekozen als gaststad voor het multisportevenement in 2023. Ondanks alle positieve geluiden, geven beide voortrekkers nu in een interview met vakblad Sport & Strategie aan dat ze nog wachten op de financiering vanuit het ministerie van VWS.

Nederlandse Loterij draagt 50 miljoen euro af aan de sport

Nederlandse Loterij heeft gisteren haar jaarcijfers gepresenteerd en de hoogte van haar jaarlijkse afdracht bekend. Over het jaar 2021 draagt Nederlandse Loterij een recordbedrag van 188 miljoen euro af aan de Nederlandse sport, achttien goede doelen en de samenleving voor een gelukkig, gezond en sportief Nederland.

Na de eerste Europese wedstrijd van Feyenoord had de hele club vliegangst

Feyenoord speelt op 25 mei tegen AS Roma voor het eerst sinds twintig jaar een Europese finale. De eerste Europese wedstrijd van de club was in 1961 tegen IFK Göteborg, inclusief een dramatische reis.

Beweeggedrag blijft steken: helft van de Nederlanders voldoet aan richtlijnen

In 2017 zijn in Nederland de Beweegrichtlijnen ingevoerd om aan te geven hoeveel beweging minimaal nodig is voor een goede gezondheid. Het aantal Nederlanders dat aan die richtlijn voldoet is sindsdien min of meer gelijk gebleven. Net als in 2017 voldeed in 2021 bijna de helft (47%) van de Nederlanders van 4 jaar of ouder aan de Beweegrichtlijn. Bij specifieke leeftijdsgroepen is meer verandering te zien. Zo blijk uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het CBS en het RIVM dat meer kinderen van 4 tot 12 jaar en 75-plussers voldoende zijn gaan bewegen. Volwassenen in de leeftijd 18-35 jaar bewogen in 2021 juist minder dan in de voorgaande jaren.

Vijf innovaties voor toekomstbestendige sportaanbieders

De Nationale Sportinnovator Prijs 2021 is vorige week tijdens het Nationaal Sportinnovatie Diner uitgereikt aan vijf innovaties die erop gericht zijn om sportaanbieders toekomstbestendiger te maken. Veel sportaanbieders hebben namelijk te maken met teruglopende ledenaantallen. Ze vinden het vaak lastig om te veranderen en aan te sluiten op trends als individualisering en digitalisering. Onder de winnaars zijn twee innovaties om sportvraag laagdrempelig te koppelen aan sportaanbod, een ‘slimme’ bokszak, een pedagogische methode voor een positieve sportcultuur en een eSports-platform voor populaire racegames. Zij krijgen een financiële stimulans vanuit Sportinnovator om verder door te kunnen groeien.

"Bewegen is nog een lastig onderwerp in de spreekkamer"

De Boymansprijs is al sinds 1987 in het sportonderzoek een prestigieuze prijs voor het beste proefschrift op het gebied van lichamelijke opvoeding, sport en recreatie. Het Boymansfonds reikt deze prijs jaarlijks uit bij de Dag van het Sportonderzoek (dit jaar op 12 mei). De Boymansprijs 2021 wordt toegekend aan Mirjam Stuij voor haar promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam over ‘beweegzorg’ voor mensen met diabetes type 2. Voor dit onderzoek ging zij over het onderwerp in gesprek met zowel mensen met diabetes als zorgverleners en liep ze mee met wandelgroepen. Wij stelden de onderzoekster van Mulier Instituut vijf vragen over wat haar opviel uit de gesprekken en wat ze als verbeterpunten ziet.

Mei: de maand voor nieuwe ambities!

Het is mei 2022 en de sportwereld is weer volledig open. De meimaand is ook weer zoals elk ‘normaal’ jaar weer de maand waarin de eindstanden van de competities worden opgemaakt. Kampioenen, degradanten en alles wat ertussen zit. Clubs gaan evalueren en treffen reeds de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. In alle sporten zie je ook de geruchtenmachines op gang komen wie er in het nieuwe seizoen blijven, wie er komen en wat de toekomstplannen zijn.

Erik Breukink zal nooit een straatnaam krijgen in Dieren

Het openingsweekend van Mathieu van der Poel in de Giro d’Italia verliep in het roze. Zo was het ook in 1987 toen Erik Breukink de eerste drie dagen in deze trui reed, de wielrenner uit het Gelderse dorp Spankeren.