Artikelen

De enige Nederlandse trainer die de Afrika Cup heeft gewonnen

De Afrika Cup is in Kameroen in volle gang. Clemens Westerhof is vooralsnog de enige Nederlandse trainer die deze cup wist te winnen.

Trenomat slaat verduurzamingsslag in eigen pand

TreNoMat biedt flexibele, geluidsabsorberende scheidingswanden en aanvullende akoestische voorzieningen voor sportaccommodaties, congrescentra, cultuurpodia of industrie. Om in mindere mate een beroep te doen op de grondstoffenmarkt en zo de druk op de planeet te verkleinen, zet het bedrijf zijn scheidingswanden zo duurzaam mogelijk in de markt. In die ontwikkeling kan het eigen pand van TreNoMat natuurlijk niet achterblijven en dus krijgt het gebouw, gelegen in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop, ook een verduurzamingsslag. “Alle processen die bij een bedrijf horen, moeten op diezelfde duurzame gedachtegang aansluiten”, aldus TreNoMat-directeur Paul van Stijn.

Sporten en bewegen het 'nieuwe normaal in 2022'

Het is 4 januari 2022 en ik zit rustig aan de ontbijttafel. De hond is al uitgelaten, dus ik ben al ruim een uur in beweging geweest. Een goed begin van de dag, een beetje miezer die mij niet deed smelten en vooral die zalige ochtendgeuren opgezogen om de dag energiek te beginnen. Ik realiseer me dat dit voor mij een dagelijks ritueel is, en besef me tegelijkertijd dat niet iedereen deze 'rare' gewoonte heeft. Maar hoe mooi zou het zijn als iedereen zo zijn dag zou beginnen. Hoe veel vitaler zou Nederland er dan eind 2022 voor staan?

De Elfstedenwet van Willem Augustin: 'Als het niet koud is, is er ook geen ijs'

Precies 25 jaar geleden was de laatste Elfstedentocht. Het was de negende en laatste keer dat Willem Augustin meedeed, gevolgd door de schaatsende tv-verslaggever Roeland Stekelenburg.

Nieuwe vacatures in de sport bij: KNRB, Life Goals en de Dopingautoriteit

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Het Sport & Strategie Jaaroverzicht 2021

2021 gaat de boeken in als het tweede coronajaar. Ook voor de sport was corona het hele jaar door onderwerp van gesprek. Het debat over de positie van sport en bewegen in de samenleving werd daardoor vaker aangezwengeld. We hadden verkiezingen voor de Tweede Kamer en uiteindelijk op het nippertje van het jaar zelfs nog een nieuw coalitieakkoord. En natuurlijk was dit het jaar van de overstromingen in Limburg, de Olympische Spelen in Tokyo en veel nieuwe benoemingen in de sport. Scroll daarom met ons nog één keer door 2021 met dit overzicht van de hoogtepunten van Sport & Strategie.

Onder Rutte IV wordt een complete generatie in de steek gelaten

Pas in de jaren zestig toonde de overheid belangstelling voor sportbeleid, maar aan die tijd lijkt nu een einde te zijn gekomen. Deel twee van een historische analyse van Rugnummers.

Hoe de KNBB in coronatijd voor betrokkenheid bij de achterban zorgde

Biljarter Dick Jaspers werd afgelopen maand voor de vijfde keer wereldkampioen driebanden. Een flinke opsteker voor de Nederlandse biljartsport en de KNBB. Zeker in een jaar waarin de competities van zowel pool, snooker, carambole en driebanden grotendeels stillagen. "Dat heeft veel pijn gedaan, in organisaties, maar ook bij spelers, clubs, vrijwilligers. Mensen snakken ernaar weer te kunnen spelen, niet alleen vanwege het sportieve aspect, de competitie, maar vooral ook om het sociale aspect", blikt KNBB-directeur Willem La Rivière in een interview met vakblad Sport & Strategie terug op het voorbije coronajaar. "We hebben dit jaar 7 procent minder inschrijvingen voor onze competities. Slechts 7 procent ben ik geneigd te zeggen, na een vrijwel biljartloos seizoen."

Voorzichtig optimisme over financiële situatie sportclubs

"Financieel gezien zijn de clubs er niet slechter op geworden", luidt de toch wel verrassende conclusie van Dick Zeegers, directeur van de Stichting Waarborgfonds Sport. "Maar ik doe het met allerlei slagen om de arm", voegt hij er in één adem aan toe, waarmee hij doelt op de huidige situatie met velerlei maatregelen. Zijn conclusie is bovendien gebaseerd op de stukken van de verenigingen over het boekjaar 2020 en wat betreft dit jaar tot en met juni.

De overheid als vijand van de sport

De sportwereld reageert zeer teleurgesteld op het kersverse regeerakkoord. Begrijpelijk, maar de overheid speelt in ons land traditioneel een zeer terughoudende rol in de sport, zo meent Rugnummers. Een historische analyse in twee delen.

Vakopleiding voor topsportcoaches is stap dichterbij

Begin van dit jaar werd al erkend dat binnen de Nederlandse sportwereld behoefte is aan een Associate degree Sport. Een cruciale stap binnen het trainersvak waar de HvA, verschillende sportbonden en NOC*NSF samen aan hebben gewerkt. De volgende stap was het accreditatieproces van de NVAO waaruit zou blijken of de opleiding inhoudelijk en kwalitatief voldoet aan de norm. Met het positieve advies dat een visitatiecommissie hierover gaf is deze vakopleiding aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een stap dichterbij gekomen. Als de NVAO het positieve advies officieel bekrachtigd, zal in september 2022 de Ad Sport met uitstroomprofiel Topsport en Talentcoach van start gaan.

Gezocht: het gouden idee om de impact van topsportevementen te vergroten

Nederland is succesvol in het organiseren van topsportevenementen. Ze zijn goed georganiseerd en leveren prachtige sportprestaties op. Toch lukt het maar beperkt om die evenementen door laten te dringen tot in alle straten en huiskamers van Nederland. Het bereiken en inspireren van mensen in heel Nederland vraagt een gerichte aanpak en wordt ook niet vanzelf door bedrijfsleven of media opgepakt. Sportinnovator heeft daarom een nieuwe challenge uitgeschreven voor innovaties en oplossingen die kunnen helpen bij het vergroten van de impact van topsportevementen.

"Dit regeerakkoord laat totaal geen strategie voor sport en bewegen zien"

In het gisteren gepresenteerde regeerakkoord komt de sport er bekaaid vanaf. Het nieuwe kabinet wil weliswaar 25 miljoen euro extra in sport en bewegen investeren, maar verder borduurt het akkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie vooral voort op het bestaande Preventieakkoord. De Nederlandse Sportraad had met de adviezen die het eerder afgaf om de sport te versterken, meer ambitie verwacht. Voorzitter Michael van Praag: “Dit bevestigt de vrijblijvendheid rond sport, en daar moeten we juist vanaf.”

Nieuwe vacatures in de sport bij: KNWU, KNVB en Team Sportservice

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Lockdown in 2020 zorgde voor meer hardloopblessures

In 2020 hebben sporters 700.000 minder blessures opgelopen dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarlijkse sportblessurecijfers die VeiligheidNL bekend heeft maakt. In totaal ging het om 4,8 miljoen sportblessures. De afname van het aantal blessures heeft onder andere te maken met een verschuiving naar sporten met een relatief laag risico op blessures, zoals wandelen en fietsen. Ook het afgelasten van wedstrijden door de coronamaatregelen heeft volgens VeiligheidNL waarschijnlijk invloed gehad op de verlaging van het aantal blessures. Het meest opvallende in de rapportage is de forse toename van het aantal hardloopblessures in 2020.