Artikelen

De eerste dovensporters van Nederland

Op 18 oktober begint in Amsterdam het Europees Kampioenschap Schaken voor doven. Dat is bijna honderd jaar nadat Heiny van der Heijden grote successen boekte op het eerste internationale dovensportevenement ooit.

NOC*NSF biedt oud-turnsters excuses en tegemoetkoming

"Dit is een belangrijke dag in de weg naar een veilig sportklimaat." KNGU-directeur Marieke van der Plas sprak die woorden aan het einde van de gezamenlijke persconferentie met NOC*NSF rond het rapport van de Adviescommissie Integriteit en Ethiek. Die commissie concludeerde dat topturnsters die langdurig zijn blootgesteld aan grensoverschrijdend gedrag een collectieve financiële tegemoetkoming moeten krijgen als erkenning. Sportkoepel NOC*NSF nam die aanbeveling over en bood bij monde van voorzitter Anneke van Zanen de turnsters haar excuses aan.

"Met dataverzameling kunnen we de lokale overheid helpen bij sportbeleid"

Tijdens de coronapandemie hebben veel mensen andere manieren van sporten en bewegen ontdekt. Thuis of in het park, en op momenten dat het hen het beste uitkomt. Om deze groeiende groep ongebonden sporters nog beter te bedienen is Sportunity een intensieve samenwerking met tijdwaarnemingsorganisatie MYLAPS aangegaan en heeft het digitale sportmarketingbureau het event-platform - dat vanaf nu verder gaat onder de naam TRACX - overgenomen. "We hebben hiermee de mogelijkheid om drie miljoen ongebonden sporters aan ons te binden en kunnen sportbonden en gemeenten hiermee ook weer verder ondersteunen."

Maatschappelijke Diensttijd Sport wil jongeren aansporen tot vrijwilligerswerk

Het sportlandschap verandert en het verenigingsleven staat voor nieuwe uitdagingen. Maatschappelijke ontwikkelingen zoals krimp in de regio, vergrijzing, individualisering en polarisatie vereisen nieuwe, slimme en innovatieve verbindingen. Maatschappelijke Dienst Tijd Sport (MDT Sport) wil daaraan bijdragen.

KNVB heeft chronisch tekort aan scheidsrechters in amateurvoetbal

De KNVB organiseert in een weekeinde zo’n 32.000 wedstrijden in het amateurvoetbal. "Onze ambitie is dat ongeveer twintig procent van dit aantal door KNVB-scheidsrechters wordt gefloten", onthult Sebastiaan Kleijburg, in Zeist werkzaam als coördinator wedstrijdzaken van het amateurvoetbal. "Maar dat redden we nu echt niet. Ik schat dat we rond de tien procent zitten, en dan ben ik misschien nog wel wat te optimistisch. Die tien procent, dat is te echt te weinig. Dat is ook niet goed op dit moment, om eerlijk te zijn. We moeten echt naar een niveau van 5.000 – 6.000 scheidsrechters. Inderdaad, dat is een behoorlijke klus."

Wouter Bos benoemd tot nieuwe voorzitter KNWU

Wouter Bos is maandag tijdens een extra congres voor een termijn van vier jaar verkozen tot nieuwe voorzitter van de KNWU. De voormalig politicus en minister volgt Marc van den Tweel op, die de overstap maakte naar NOC*NSF en daar Gerard Dielessen opvolgt als algemeen directeur.

De spannendste Klassieker die nooit werd gespeeld

De Klassieker bestaat deze week precies honderd jaar. Bijna vijftig jaar geleden was er een aanzienlijke kans dat Ajax en Feyenoord elkaar in Europees verband zouden treffen. Het werd de spannendste Klassieker, die nooit werd gespeeld.

Hardloopevenementen zijn goed voor de gezondheid

Hardlopen behoort naast fitness en voetbal al jaren tot de meest beoefende sporten in Nederland. In 2020 liepen ruim een miljoen Nederlanders wekelijks hard. Met meer dan honderd hardloopevenementen per maand vóór de coronacrisis was er voor deze mensen een ruim aanbod. Tijdens de coronacrisis vonden diverse virtuele hardloopevenementen plaats, maar was de organisatie van fysieke hardloopevenementen niet mogelijk. Nu hebben de eerste fysieke hardloopevenementen weer plaatsgevonden, en de hardloopkalender raakt steeds voller. Onderzoeker Linda Ooms van het Mulier Instituut beantwoordt vijf vragen over waarom en hoe hardloopevenementen kunnen bijdragen aan de gezondheid.

Joop Alberda stopt als technisch directeur volleybal

Joop Alberda stopt per 1 november aanstaande als technisch directeur bij de Nevobo. Alberda bekleedde deze functie sinds 1 september 2018. Herman Meppelink volgt Alberda per 1 januari 2022 op als technisch directeur volleybal. Meppelink blijft t/m december 2021 nog actief als bestuurslid voor Regio Noord.

Nieuwe vacatures in de sport bij: KNRB, ISR en NOC*NSF

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

"Onderzoek naar Sportwet belangrijk bij aanpak matchfixing"

"Matchfixing is een complex onderwerp, maar ik zet daar graag mijn tanden in", zei D66-kamerlid Jeanet van der Laan maandag aan het begin van het rondetafelgesprek matchfixing. Samen met Rudmer Heerema (VVD) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) had zij het initiatief genomen voor het gesprek waarbij verschillende experts uit de sport en de kansspelmarkt aan het woord kwamen. "Voor mij lag vanmiddag ook echt de vraag op tafel: wat hebben we van wie nodig om dit patroon te doorbreken", zei het Kamerlid direct na afloop. Ze kreeg geen pasklare antwoorden, maar wel de bevestiging dat de organisatie van de sport beter en anders moet.

NOC*NSF lanceert herziene Code Goed Sportbestuur voor alle sportbestuurders

Na vijftien jaar is de Code Goed Sportbestuur geactualiseerd. Tijdens een bijeenkomst in Arnhem werd deze herziene Code officieel gelanceerd door NOC*NSF. De nieuwe governance code voor de sportsector vervangt daarmee de dertien aanbevelingen voor goed sportbestuur en is van toepassing voor alle bestuurders en toezichthouders in de Nederlandse sport. Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF, ziet de lancering als een volgende stap voor de sportspector.

"Met Uniek Sporten in de basis kunnen we nog meer paralympisch succes behalen"

Met 59 medailles en een vijfde plek in het landenklassement zijn de Paralympische Spelen van Tokio voor de Nederlandse ploeg bijzonder succesvol verlopen. Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport, zag dat de Nederlandse aanpak van TeamNL zijn vruchten heeft afgeworpen. Toch denkt hij het in Nederland qua doorstroming van talent beter en duurzamer kan. Door Uniek Sporten, het platform voor alle sporters met een beperking, een prominente plek in die structuur te geven, valt volgens hem nog meer winst te behalen voor de gehele gehandicaptensport van breedtesport tot topsport. "Uniek Sporten is de basis om mensen in beweging te krijgen. Dat leidt uiteindelijk ook tot meer topsporters."

De eerste Nederlander die Parijs-Roubaix won

Zondag wordt voor de 118e keer Parijs-Roubaix verreden. In 1964 won Peter Post als eerste Nederlander deze koers. De Amsterdamse slagerszoon reed in een recordtempo en had hierna de hoop wereldkampioen te worden.

Sportmerk KLABU verzacht het leven van vluchtelingen met sport

Het relatief nieuwe KLABU is in alle opzichten een bijzonder sportmerk te noemen. Oprichter Jan van Hövell begon het bedrijf vanuit een humanitaire ambitie: hij wil namelijk iedereen ter wereld toegang tot sport geven. KLABU richt zich daarbij specifiek op het aanbieden van sport voor de tientallen miljoenen mensen in vluchtelingenkampen. Door clubhuizen in vluchtelingenkampen te bouwen wil KLABU het leven van vluchtelingen met sport en bewegen draaglijker maken. Met een kledinglijn en samenwerkingen met grote organisaties als Paris Saint-Germain en game-uitgever EA Sports heeft het merk zich in korte tijd al op de kaart gezet.