Artikelen

'Bewegen kan versterkend effect hebben bij vaccinatie'

"Maak van een actieve leefstijl een absolute topprioriteit in de strijd tegen COVID-19 en de virussen hierna." Dat was de dringende oproep vorig jaar van Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie VU Amsterdam en lid van de Nederlandse Sportraad. Samen met collega wetenschappers Eric van Gorp, hoogleraar virologie Erasmus MC, en Leonard Hofstra, hoogleraar cardiologie Amsterdam UMC, wijst hij nu ook op een belangrijk effect van bewegen voor de kortere termijn in deze pandemie. Uit studies bij griepvaccinaties blijkt namelijk dat lichamelijke activiteit voor een versterkend effect van een vaccin kan zorgen

Eerste proeven met publiek in voetbalstadions gepland

Op zondag 21 februari zijn bij de wedstrijd NEC – De Graafschap voor het eerst sinds eind september weer toeschouwers welkom in een stadion. Het duel in de Eerste Divisie geldt als één van de acht experimenten om inzicht te krijgen in een (geleidelijke} terugkeer van publiek bij evenementen. Het treffen tussen Almere City en SC Cambuur, op 28 februari, is eveneens uitverkoren als proef.

Alle steunregelingen voor sportclubs op een rij

Sinds het begin van de coronacrisis zijn verschillende overheidsregelingen geopend voor sportverenigingen om de financiële gevolgen van de coronamaatregelen op te vangen. Veel sportclubs hebben waarschijnlijk al wel gehoord over de TASO, TVS, NOW, TVL en het noodkrediet van het Waarborgfonds Sport. Maar hoe werken deze regelingen precies en wanneer kan een club daar gebruik van maken? Met een online tool beantwoordt NOC*NSF die vragen en neemt het clubs aan de hand voor het aanvragen van de regelingen.

Enthousiasme voor Europese Paralympische Spelen in Nederland groeit

"Licht aan het einde van de tunnel", zo omschrijft Eric Kersten, directeur van sportevenementenbureau Team TOC de plannen voor een mogelijke Europese Paralympische Spelen in Nederland. Het zijn lastige tijden voor organisatoren van sportevenementen, waarbij perspectief nog onzeker is. Door zijn plannen die al voor corona ontstonden gloort nu hoop. Zeker doordat hij merkt dat zowel in Nederland als internationaal het enthousiasme voor dit nieuwe multi-parasportevent groeit. "Zo krijgt Parasport de aandacht die het verdient."

"We willen voor de gehele Nederlandse sport een betrouwbare partner zijn"

Joost Zuure is Head of Sponsoring & Beneficianten bij Nederlandse Loterij, de naam achter zeven bekende kansspelen: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en TOTO. Mede doordat de gehele sportagenda vanwege corona werd leeggeveegd, verliep 2020 ook voor Nederlandse Loterij compleet anders dan gepland. Ondanks dat kijkt Zuure tevreden terug en vol goede moed vooruit naar de rest van 2021.

Hoe sportverenigingen in coronatijd online het clubgevoel versterken

Sporten met je team of trainingsgroep zonder de accommodatie van de vereniging te betreden. Het is iets waar verenigingen voorheen niet of nauwelijks over na hebben gedacht maar ook niet over na hoefden denken. Totdat de coronacrisis uitbrak en verengingen de deuren tijdelijk moesten sluiten. Dit leidde ertoe dat veel verenigingen op korte termijn een creatieve oplossing moesten bedenken om hun leden, zonder aanwezig te zijn op de club, toch aan het sporten te houden. Via kanalen als MS-Teams, Zoom, Facebook live, maar ook met vooraf opgenomen trainingsvideo’s bleken effectieve middelen om het ‘normale’ sportaanbod voort te zetten. Sporten met behulp van een online community zagen verenigingen voorheen niet als een optie, maar dit is tijdens de coronacrisis werkelijkheid geworden.

Rico Verhoeven en de voorlopers van het kickboksen

Rico Verhoeven is komende zaterdag de grootste naam op het affiche van Glory 77, een viermans kickbokstoernooi in Antwerpen. Bij Eva Jinek mocht hij hierover vorige week al vooruitblikken, inmiddels als een zeer bekende sporter in Nederland. Zo is er ontzettend veel veranderd in die halve eeuw dat het kickboksen in ons land begon. Rugnummers sprak met Thom Harinck, grondlegger van het Nederlandse kickboksen.

Nieuwe sportvacatures bij Mulier Instituut, NOC*NSF en Gemeente Bronckhorst

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Topcompetities gaan verschillend om met avondklok

Waar het korfbal en het volleybal rekening houden met de avondklok, volgt het basketbal het voorbeeld van het profvoetbal en wijzigt vooralsnog niet het oorspronkelijke tijdsschema van de competitie. "Er is nog steeds behoefte aan vertier. Aan vermaak. Dat bieden wij via onze livestream. Daarom spelen we gewoon ’s avonds op onze normale tijden", verklaart Bob van Oosterhout als eigenaar van Heroes Den Bosch. "Op die manier passen we ons wel degelijk aan de regels. Mensen kunnen thuis naar de stream kijken en blijven zodoende thuis."

Nieuw steunpakket voor de sport van 240 miljoen euro

Terwijl in de Tweede Kamer nog naar voldoende steun voor een avondklok werd gezocht, maakte het kabinet gisteren een nieuw fors steun- en herstelpakket bekend. Binnen het totaalpakket van 7,6 miljard euro is 240 miljoen euro gereserveerd voor amateursportorganisaties die hard getroffen zijn door de coronamaatregelen. Het steunpakket dat eerder in 2020 was ingezet wordt hiermee verruimd en verlengd tot 30 juni 2021.

Hoe motiveer je sporters in tijden van stress en onzekerheid?

De huidige lockdown stelt sporters en coaches nog steeds voor de nodige uitdagingen. Dit brengt voor sporters ook de nodige stress en motivatieverlies mee. Hoe ga je daar als trainer / coach mee om en hoe zorg je dat sporters gemotiveerd worden om thuis fit te blijven? In een intervisie sessie van NLcoach op 15 februari gaat sportpsycholoog Marjolein Toorenbeek hier dieper op in. In een tweede NLcoach webinar staat de praktische kant van het thuis trainen centraal. Richard Louman, performance manager Strength & Conditioning bij TeamNL, geeft vanuit zijn ervaring praktische tips wat vanuit huis allemaal mogelijk is voor een coach.

KNGU zet sportplezier voorop met nieuw wedstrijdsysteem

Om zoveel mogelijk kinderen enthousiast te maken én houden voor sport, zijn verschillende sportbonden al bezig met het doorvoeren van veranderingen in de spelregels, de selectiemethoden of de competitiestructuur. Hiermee willen zij het plezier en de ontwikkeling van de sportende kinderen méér prioriteit geven dan winst en prestatie. De KNGU start in het nieuwe seizoen vanaf september 2021 met een nieuw systeem waarbij kinderen tot 9 jaar geen ‘traditionele’ wedstrijden meer doen.

14 vergeten vrouwen: de Nederlandse pioniers van het olympische waterpolo

De Nederlandse waterpolovrouwen strijden vanaf vandaag om de laatste twee tickets voor de Olympische Spelen in Tokyo. Dat is 101 jaar nadat hun landgenotes de eerste olympische waterpolowedstrijd in de geschiedenis speelden.

VeiligheidNL: 5,5 miljoen sportblessures in 2019

VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, heeft met de Cijferrapportage Sportblessures 2019 de omvang en ernst van sportblessures in Nederland in kaart gebracht. In totaal ging het in 2019 om 4,4 miljoen sporters die samen 5,5 miljoen blessures opliepen. Alleen al van sporters die op de Spoedeisende Hulp (SEH) zijn behandeld, bedroegen de medische- en verzuimkosten in 2019 400 miljoen euro. In de afgelopen tien jaar is een trend te zien waarbij het aantal ernstige sportblessures is gedaald.

Gezond moet 'het nieuwe normaal' worden

Door de uitbraak van het coronavirus zijn kinderen minder gaan bewegen. Het is een zorgwekkende ontwikkeling, vinden directeur Marjon Bachra van JOGG en Anneke van Zanen-Nieberg van NOC*NSF. Het belang van bewegen en een gezonde leefstijl worden juist nu tijdens een wereldwijde gezondheidscrisis duidelijk zichtbaar.