Artikelen

NLsportraad zet in op 'systematisch' mogelijk maken van sport

Op Prinsjesdag presenteerde de Nederlandse Sportraad een nieuw werkprogramma met als titel ‘Sport in het systeem’. Met dit programma voor 2021-2024 gaat vier jaar na de oprichting van de raad een nieuw tijdperk in. De NLsportraad geeft in het programma aan dat het “de potentie van de sport nog beter wil benutten door de positie te verhelderen, transparant te werk te gaan en betekenisvolle adviezen te leveren”. Bij die adviezen staan het systematisch mogelijk maken van sport en het vergroten van de maatschappelijke betekenis van sport centraal.

Host Cities NOC*NSF Nationale Sportweek zetten sport in de etalage

Dit jaar zijn Emmen, Eindhoven en Nieuwegein de Host Cities van de NOC*NSF Nationale Sportweek (18 tot en met 27 september). Hans Derks (Emmen), Koen Kerklaan (Eindhoven) en Ton Bothoff (Nieuwegein) vertellen over het uitgebreide sportprogramma in hun gemeente komende week.

Olympische en Paralympische sporters dagen Nederland uit voor workouts met beperking

Fonds Gehandicaptensport gebruikt de NOC*NSF Nationale Sportweek volgende week om aandacht te vestigen op het mogelijk maken van aangepaste sport. Dat doet het fonds samen met NOC*NSF en Nederlandse Loterij in aanloop naar de dag van het Inclusief Sporten op 22 september van de Nationale Sportweek met de campagne ‘Accepteer of Donneer’.

Het coronavirus is een extra aanslag op het Nationaal Beweegtekort

"Corona is een aanslag op ons, onze samenleving en onze economie." Dat staat in het voorwoord van de Miljoenennota 2020 die vandaag wordt gepresenteerd. Die aanslag geldt ook voor het Nationaal Beweegtekort dat we al hadden. Want ondanks dat de sportsector de poorten weer heeft geopend en iedereen het heeft over het belang van een gezonde leefstijl, laat de coronacrisis nog altijd een vervelende erfenis achter. Een derde van de Nederlanders geeft half augustus nog altijd aan (veel) minder te zijn gaan bewegen dan voorheen. Omdat het er niet na uitziet dat het virus op korte termijn zal verdwijnen, is het belangrijk om te leren hoe beschikbare tijd, geld en sociale contacten samenhangen met ons sport- en beweeggedrag.

De gestolen voetbalbeker die werd opgedronken

Precies 125 jaar geleden werd de Engelse FA Cup gestolen, één van de grootste mysteries uit de Engelse voetbalgeschiedenis. Rugnummers zocht het uit: een verhaal over valsmunterij, drankzucht en wroeging.

Nieuwe sportvacatures bij: KNHS, Atletiek Unie en SBN

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

"De maatschappelijke impact van sport wordt te weinig gezien"

Maandag 14 september wordt op Papendal de NOC*NSF Verenigingsconferentie gehouden. Tijdens deze dag komen vertegenwoordigers van alle bonden bijeen om verder te praten over de 'Veranderagenda Vereniging 3.0'. Als lid van die vereniging ziet de KNVB dit als een uitgelezen kans om de strategie en organisatie van de hele sportsector en NOC*NSF in het bijzonder te bespreken. Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal KNVB) en Sjors Brouwer (Strategisch adviseur bestuur en directie KNVB) geven een voorzet op die discussie. "Het systeem in de sport moet anders."

Anton Geesink deed alleen maar dingen die niet gangbaar zijn

In 2009 verscheen de biografie van Anton Geesink 'Een killer in kimono'. Nu ruim tien jaar later heeft auteur Kees Kooman dit boek herzien tot een nieuwe versie. Kooman legt uit waarom dit vuistdikke boek met als titel 'De man die alles anders deed' er moest komen.

Sportbonden actief in de zomer om mensen in beweging te krijgen

Meerdere sporten hebben de zomermaanden benut voor allerlei activiteiten. Zo ook de korfbalbond, met liefst zes evenementen, het hoogste aantal van allemaal. "Wij wilden dit aan onze leden en jeugd aanbieden", aldus de toelichting van Gert-Jan Kraaijeveld, manager Korfbalparticipatie. Het corona-virus dwong ook het KNKV de competitie abrupt stil te zetten. "Zowel op het veld als in de zaal moesten we stoppen. In beide gevallen hebben die geen vervolg gekregen."

Nederlandse pers zag niets in schilderijen over vrouwenvoetbal

Een kleine honderd jaar geleden was een Mexicaanse kunstenaar de eerste ter wereld die vrouwelijke voetballers schilderde. Tijdens een expositie in Nederland kreeg hij er geen enkele erkenning voor. Rugnummers geeft die nu alsnog.

Flexhockey bindt hockeyer langer aan hockeyclub

Zoals veel andere sportbonden is ook de KNHB al langer bezig om ongebonden sporters te bereiken met ander aanbod. De hockeybond heeft samen met verenigingen bijvoorbeeld al de vorm Hockey7’s ontwikkeld. Door al het andere aanbod nu onder de paraplu ‘flexhockey’ te plaatsen wil de bond nog meer inzetten op flexibele vormen. De afgelopen coronaperiode heeft de KNHB aangegrepen om verenigingen te overtuigen mee te gaan in die vernieuwingsslag. Met resultaat, zag Frank van Barneveld (senior medewerker doelgroepen KNHB): “Corona heeft verenigingen nog meer in beweging gebracht.”

De gevolgen van corona voor de sport in cijfers

Het coronavirus en de maatregelen ter bestrijding hiervan hebben Nederland grotendeels stilgelegd. Halverwege maart 2020 werd iedereen gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Sporten op de vereniging of in de sportschool was op dat moment niet mogelijk. Het Mulier Instituut geeft antwoord op 5 vragen over de gevolgen van de coronamaatregelen op sporten, bewegen en de sportsector.

"Vanuit sterke clubs krijg je uiteindelijk sterke topsport”

In de vijfde aflevering van de Sport & Samenleving Podcast van Team Sportservice zijn Anneke van Zanen-Nieberg (voorzitter NOC*NSF) en Hugo van der Poel (direteur Mulier Instituut) de gasten. Van Zanen gaat in het gesprek met Lennart Booij uitgebreid in op de visie van NOC*NSF op breedtesport.

Supporters hou je aan de regels

Vanaf 1 juli kan iedereen zijn sport weer beoefenen. Alle (sport)verenigingen hebben zich daarbij van hun goede en creatieve kant laten zien. Looproutes, handgel, corona-verantwoordelijken, alles is in het werk gesteld om sporters weer op een veilige manier in actie te krijgen. Het is mooi om te zien dat de levendigheid zich weer meester maakt van de sportaccommodaties. De vrolijke gezichten van de sporters, de gretigheid om weer elke training beter te worden, iedereen die zich in het zweet werkt om het beste uit zichzelf te halen. Ik word er vrolijk van.

Fonds Gehandicaptensport introduceert De Grote Droomloterij

Dit jaar zijn veel events komen te vervallen waar Fonds Gehandicaptensport als initiator, goed doel of partner aan verbonden was. Zoals de Invictus Games, Special Olympics Nationale Spelen, start van de Vuelta in Nederland, KLM Open, Healthy Fest, het benefietconcert van Waylon en de Als1team Challenge. Fonds Gehandicaptensport werd meer dan ooit gedwongen om nieuwe, alternatieve vormen van fondsenwerving te ontwikkelen. Zeker omdat de sporter met een handicap, meer dan de gewone sporter, nu extra beperkingen ondervindt op zowel sportief- als sociaal gebied. Vanuit tegenslag en noodzaak is het idee van De Grote Droomloterij ontstaan, een eigen loterij die niet gebonden is aan een event en bij succes elk jaar herhaald kan worden.