Artikelen

De nieuwe Demi Vollering kan zich laten zien bij een CyclingClassNL testlocatie

Het TeamNL centrum van BrabantSport in Eindhoven is het allereerste TeamNL centrum in Nederland dat een testlocatie van CyclingClassNL opent. Dit gezamenlijke initiatief van NOC*NSF, KNWU en Team Visma | Lease a Bike organiseerde voorheen testdagen waarop jonge wielrenners hun talent kunnen laten zien. Die opzet verandert nu met de introductie van vaste testlocaties door het land. Na Eindhoven is ook al een tweede CyclingclassNL testlocatie geopend in Zwolle. Door deze ontwikkeling zijn toekomstige wielertoppers niet langer gebonden aan verschillende testdata en kunnen zij het hele jaar door ontdekt worden.

Verhoging BTW op sport voorlopig van tafel

Het plan om vanaf 2026 het verlaagde btw-tarief van 9 procent op cultuur, zoals theaters en musea, boeken, media en sport los te laten, gaat voorlopig niet door. De btw-verhoging blijft wel onderdeel van het Belastingplan, maar minister van financiën Eelco Heinen heeft een toezegging moeten doen dat die verhoging in de lente wordt teruggedraaid. Die ingewikkelde constructie was nodig om in de Eerste Kamer voldoende steun te hebben van CDA, ChristenUnie, SGP en D66.

Ubuntu Sport wil jonge sportprofessionals meer baanperspectief bieden

Sport als middel gebruiken om mensen te ontwikkelen. Dat is in het kort waar Ubuntu Sport op is gericht. Deze sportacademie is zes jaar geleden begonnen bij SV Kampong om kinderen met voetbal persoonlijke en sociale vaardigheden bij te brengen. Vanuit die filosofie leidt Ubuntu Sport ook trainer-coaches op en heeft het een uitzend- en detacheringstak voor sportprofessionals. Met dat platform wil Ubuntu Sport met name jonge mbo- en hbo studenten van sportopleidingen meer baanperspectief geven. In thuisstad Utrecht heeft het jonge bedrijf hier al allerlei samenwerkingen met BSO’s, verenigingen, SportUtrecht en het ROC voor opgezet. Met steun van Sportinnovator krijgt Ubuntu Sport de mogelijkheid verder op te schalen naar meer gemeenten.

"Ik ben benieuwd wat er in 2026 gaat gebeuren. Áls het kabinet er dan nog zit"

Rudmer Heerema zat de afgelopen tien jaar als sportwoordvoerder namens de VVD in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen nam hij afscheid van de politiek en trad hij in dienst bij BMC, het consultancykantoor voor de publieke sector. Daar zet hij samen met collega’s een sportadviesgroep op, die marktleider wil worden in alle sportadviesvraagstukken in Nederland. In een interview met vakblad Sport & Strategie spreekt Heerema zich kritisch uit over de plannen van het Kabinet Schoof die de sport vanaf 2026 hard gaan raken. "De coalitiegenoten beseffen nauwelijks wat de effecten zijn van hun beleid."

Edu Jansing nieuwe Algemeen Directeur KNLTB

De KNLTB heeft een nieuwe Algemeen Directeur gevonden. Edu Jansing (52) volgt per 1 januari 2025 Erik Poel op, die begin dit jaar bekend maakte na ruim 10 jaar afscheid te nemen van de KNLTB. Jansing brengt veel bestuurlijke ervaring mee en kent de dynamiek van de sportwereld en de maatschappelijke impact van sport. Bij het leiden van de KNLTB krijgt hij de opdracht om groei te realiseren door de dienstverlening uit te bouwen, partijen en belanghebbenden te verbinden en door het verder ontwikkelen van het digitale platform.

Boules in je Buurt: nieuwe sociale ontmoetingen in de wijk met jeu de boules

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem waar de sport een bijdrage aan kan leveren. De sportvereniging of een beweeggroep is uiteraard een ideale plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Toen in 2022 het EK Petanque in Den Bosch werd georganiseerd, zag More2Win een kans om de eenzaamheid in Brabant aan te pakken met jeu de boules. Die sport bleek bijzonder geschikt voor sociale ontmoetingen in de wijk. Dat maatschappelijke project van het EK heeft geleid tot een bewezen interventie.

NN Marathon Rotterdam kan voorlopig niet groeien in aantal deelnemers

Afgelopen augustus waren in slechts 2,5 uur de 17.000 beschikbare startbewijzen voor de marathonafstand van de NN Marathon Rotterdam uitverkocht. De organisatie heeft vervolgens de ambitie uitgesproken om het evenement te laten groeien naar 30.000 marathonlopers om aan de groeiende vraag van de lopers te voldoen. Tot teleurstelling van de organisatie moeten zij nu mededelen dat het aantal startplekken de komende editie niet kan worden verhoogd.

KNVB Campus was het sportieve antwoord op de 'asfaltjeugd' van jaren zestig

Begin jaren zestig werd in de bossen bij Zeist een afgesloten voetbalwereld gebouwd, ver weg van de opstandige jeugd. Voor Rugnummers doken sporthistorici Jurryt van de Vooren en Micha Peters in deze geschiedenis van de KNVB Campus. Inmiddels past dit trainingscomplex niet meer bij de internationale ambities van de voetbalbond. Daarom is de KNVB een zoektocht gestart naar een nieuwe uitvalsbasis.

"Sport en cultuur kunnen jongeren gelukkiger maken"

Minder 12- tot 16-jarigen in Nederland zijn positief over hun eigen gezondheid dan in voorgaande jaren. Ook toont hun mentale gezondheid sinds de coronapandemie nog geen tekenen van herstel. Dat zijn enkele zorgwekkende conclusies uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 van de GGD en het RIVM. Met de pilot ‘Gratis Aktyf Waadhoeke’ wil de Friese gemeente Waadhoeke jongeren in beweging laten komen. Wethouder van sport René de Vries: “Sport en cultuur dragen bij aan sociale verbondenheid en talentontwikkeling en kunnen hen nu en in de toekomst veerkrachtiger en gelukkiger maken.”

Ook minder geld naar bewegingsonderwijs

Na het ministerie van VWS heeft ook het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap bekendgemaakt hoe het in subsidieregelingen gaat snijden. Deze bezuinigingen volgen uit de afspraak uit het Hoofdlijnenakkoord om totaal 1 miljard op subsidieregelingen te korten. Het ministerie van OCW gaat daarom ruim 360 miljoen euro bezuinigen op cultuursubsidies, onderzoek en de publieke omroep. Grote klappen vallen onder andere bij de NWO (21 miljoen) dat wetenschappelijk onderzoek financiert en het Regionaal investeringsfonds dat mbo-studenten voorbereid op een carrière in het bedrijfsleven (27 miljoen). In het basisonderwijs is de bezuiniging van 8 miljoen op een stimuleringsregeling voor bewegingsonderwijs een grote tegenvaller.

VWS zet het mes in subsidies voor sport: van BOSA tot sportonderzoek

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat fors bezuinigen op allerlei subsidies. De sport wordt hierbij niet gespaard, zo blijkt uit de brief van minister Fleur Agema en de staatsecretarissen Vicky Maijer en Vincent Karremans. De VWS-bewindspersonen informeren met die brief de Tweede Kamer over de invulling van de aangekondigde bezuiniging van 250 miljoen op subsidieregelingen. Specifiek op sport worden daarbij een korting van de BOSA-regeling voor verduurzaming van sportaccommodaties, middelen voor lokale Sportakkoorden en het subsidiebudget Kennis en Innovatie genoemd. Deze maatregelen gaan de sport hoe dan ook hard raken.

56 organisaties uit de sport bundelen krachten voor sport met een beperking

Tijdens de landelijke Uniek Sporten Dag op de KNVB Campus in Zeist hebben 56 organisaties uit de (gehandicapten)sport zich verbonden aan de strategie ‘Sporten voor mensen met een handicap vanzelfsprekend in 2030!’. Deze strategie is afgelopen jaar met de betrokken organisaties opgesteld en uitgewerkt. Met de ondertekening zeggen de partijen toe mee te werken aan een of meerdere thema’s die een voorwaarde zijn voor een sport die voor mensen met een handicap vrij en toegankelijk is.

Golazo dingt mee naar prestigieuze Belgische titel 'Onderneming van het Jaar'

Bij de dertigste editie van de Onderneming van het Jaar-award, een prijs die jaarlijks in België wordt toegekend door accountancy- en consulting-gigant EY, staat een ook voor Nederlandse begrippen opvallende naam tussen de vier genomineerden. Golazo dingt mee naar de prestigieuze prijs, die op 10 december wordt uitgereikt. Drylock Technologies uit Zele, Montea uit Erembodegem en X-FAB uit Tessenderlo zijn de andere genomineerden.

Gratis sport voor iedereen!

Na een zomer vol fantastische prestaties, lijkt de toekomst Sport Nederland toe te lachen. Maar de Haagse plannen volgend, lijkt er van een olympische afterglow weinig sprake. Columnist Roxanna van Erp komt daarom met een opvallende oplossing: gratis sport voor iedereen.

"Als de sport afwacht, komt het niet goed"

We hebben een schitterende sportzomer achter de rug, met een recordaantal van vijftien Olympische gouden plakken. Daar was terechte erkenning voor, ook in politiek Den Haag, waar TeamNL daags na de Spelen in het bijzijn van onder andere premier Schoof en staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport Karremans uitgebreid in het zonnetje werd gezet. Bij de KNLTB keken ze er met gemengde gevoelens naar. Mooi, die erkenning, maar toch met een wat wrange bijsmaak. Want de uitgangspunten in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet, waaronder een voorgenomen btw-verhoging op sport, getuigen niet van veel steun voor sport in Nederland, vindt de tennisbond. Des te meer redenen voor de bond om haar intensieve werk op Public Affairs, het lobbyen, coalities smeden en gesprekken voeren in Den Haag, in volle kracht voort te zetten.