Artikelen

De gele kaart als het Esperanto van het voetbal

Op 31 mei 1970 begon in Mexico het beste WK voetbal ooit, zo zeggen de kenners tenminste. Behalve historische optredens van wereldkampioen Brazilië gebeurde er nog iets waardoor het voetbal voor altijd werd veranderd: de introductie van de gele kaart.

'Ondersteuning kinderen uit arme gezinnen bij sport nu harder nodig dan ooit'

Als gevolg van de coronacrisis raken steeds meer gezinnen in de financiële problemen waardoor ouders de sportclubs en cultuurlessen van hun kinderen niet meer kunnen betalen. Sport en cultuur zijn belangrijk voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. Dat mag niet wegvallen, vindt het Jeugdfonds Sport & Cultuur. De organisatie roept gezinnen op om zich te melden. Het fonds betaalt de contributie of het lesgeld zodat kinderen ook nu mee kunnen blijven doen. Met de campagne ‘Mag ik straks ook weer meedoen?’ laat het fonds weten voor de gezinnen klaar te staan.

Actieve leefstijl noodzakelijk in strijd tegen COVID-19

Als er ooit een reden is geweest om van sport en bewegen een topprioriteit te maken dan is het nu wel. In een column schrijft Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en lid van de Nederlandse Sportraad, dat door het COVID-19-virus het bevorderen van en actieve leefstijl extra noodzakelijk is geworden.

Voetbalsupporters uit Venlo waren in 1956 slimmer dan de Haagse politiek

In september kan in de Eredivisie waarschijnlijk weer worden gevoetbald zonder publiek. In 1956 gold voor voetbalsupporters ook een verbod: ze mochten door de autoloze zondag niet met de auto naar het stadion komen. Dankzij een slimme truc reisden VVV-supporters toch met de bus naar Amsterdam.

Lees nu de gratis speciale editie van Sport & Strategie

In een speciale editie van het vakblad Sport & Strategie wordt uitgebreid stilgestaan bij de gevolgen van de coronacrisis voor de sport van alle kanten. Zo breekt Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) in het coverinterview een lans voor de breedtesportinfrastructuur met 25.000 verenigingen. John Bierling (Zakelijk directeur NOC*NSF) berekent de schade aan Nederland sportland en Jet Bussemaker (Raad voor Volksgezondheid en Samenleving) bespreekt de benarde positie van ouderen in deze tijd. Deze editie is nu als gratis e-zine te lezen.

Nederlandse jeugd moet in 2040 de gezondste jeugd van de wereld zijn

NOC*NSF en twintig Nederlandse gezondheidsfondsen hebben de krachten gebundeld en een forse ambitie voor de toekomst uitgesproken: Nederland heeft in 2040 de gezondste generatie van de wereld. Zowel fysiek, als sociaal en mentaal. De Gezonde Generatie, zoals deze bundeling van krachten heet, wordt mogelijk gemaakt door Nederlandse Loterij.

'Misschien is niet voetballen wel de minst slechte oplossing'

Verschillende clubs uit de Tweede en Derde divisie weigeren - wanneer ook - te voetballen zonder publiek. "Dat is geen optie", klinkt het beslist uit de mond van Frank van den Bos, voorzitter van IJsselmeervogels. "Voetballen doe je voor jouw supporters, leden en sponsors. Als dat niet kan, waarom zou je dan gaan voetballen?", deelt Mart Vergouwen, voorzitter van VV Katwijk, hetzelfde standpunt.

Ruim 1 miljard euro verlies door minder bewegen tijdens coronacrisis

Doordat een groot deel van de Nederlanders door de coronamaatregelen minder is gaan bewegen, is de coronacrisis een gezondheidscrisis met ongekende economische implicaties. Dat stelt sporteconoom Jelle Schoemaker van Hogeschool Arnhem-Nijmegen in een impactstudie naar de veranderingen in beweeg- en sportgedrag tijdens de coronacrisis. Hij berekende dat in de eerste zes weken van de maatregelen ruim 1,41 miljard euro verloren is gegaan aan het achteruit gaan van de kwaliteit van leven en het toenemen van de zorgkosten. Schoemaker heeft daarnaast gekeken naar de impact en risico’s van het versoepelen van de maatregelen.

"Geef duurzame innovaties meer ruimte"

In januari van dit jaar is de Routekaart Verduurzaming Sport getekend. Daarmee heeft de sportsector afgesproken dat het een bijdrage gaat leveren aan de doelstellingen uit het Klimaat- en Sportakkoord. Eén van de pijlers van die verduurzaming ligt op het gebied van CO2-reductie, wat zeker op lokaal niveau bij sportclubs zal moeten gaan gebeuren. Antea Sport heeft hier met Carbonfix een innovatie voor op de markt gebracht om daar letterlijk een steentje aan bij te dragen. Gosewin Bos, directeur Antea Group Sport, merkt bij gemeenten nog wat aarzeling bij de invoering van dit soort duurzame innovaties.

Schrijf je nu voor twee webinars over coaching in coronatijd

Voor trainers en coaches zijn het ook vreemde tijden. Waar je normaal druk bent met het maken van schema’s, opstellingen en de wedstrijdvoorbereiding is nu alles weggevallen wat je gewend was te doen. Dat vraagt aanpassingsvermogen en nieuwe kennis om met deze onbekende situatie om te gaan. NLcoach en Arko Sports Media organiseren daarom twee compacte webinars rond de thema’s ‘aanpassingsvermogen van teams’ en ‘intelligent trainen en herstellen na de lockdown’.

Executive MBA Sports & Health nu ook flexibel te volgen

Een leven lang leren. Dat is een mooi streven, maar dat leren vraagt ook om een bepaalde investering. Voor wie verdieping en nieuwe kennis op het gebied van sport en gezondheid zoekt, biedt opleidingsinstituut Wagner al langer de Executive MBA Sports & Health aan. Deze opleiding voor managers, beleidsmakers en andere professionals op het snijvlak van sport en gezondheid is vanaf september ook modulair te volgen. Programma expert Jildou Jongman: "Dit maakt het mogelijk flexibel te studeren."

Dopingautoriteit is met 'corona-proof' dopingtest voorbereid op de toekomst

De coronacrisis zorgt wereldwijd voor ernstige belemmeringen van dopingcontroles. Zeker in landen met een complete lockdown, zoals Spanje, Italië en China, hebben anti-dopingorganisaties het werk volledig neer moeten leggen. Het overgrote deel houdt het programma lopende, maar met grote problemen in de uitvoering. "Dat geldt ook voor ons. De impact is groot", zegt Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit. Hoewel het RIVM het werk van dopingcontroleurs inmiddels gelijk heeft gesteld aan contactberoepen, heeft de Dopingautoriteit als back-up een 'corona-proof' dopingtest ontwikkeld voor situaties waar mondkapjes onvoldoende bescherming bieden voor sporter en controleur.

"Sport is geen luxe maar een noodzaak"

Met de versoepeling van een aantal maatregelen kan de sportsector vanaf deze week deels opstarten. Binnenzwembaden kunnen weer open, maar fitnesscentra en andere binnensport moet nog wachten tot 1 september. In het coronadebat van afgelopen donderdag zetten verschillende Tweede Kamerleden, waaronder Antje Diertens (D66), vragen bij dat onderscheid. Zij gelooft dat met de met eigen verantwoordelijkheid en creativiteit van ondernemers en sportaanbieders veel meer moet kunnen. "Ik ben dan ook blij met de toezegging van minister Van Rijn dat hij in gesprek gaat om binnensport al eerder mogelijk te maken."

Het drama van de Ronde van Europa

Vorige week presenteerde de UCI een nieuwe wielerkalender voor dit najaar. Dit lijkt nu een zeer uitgestrekte Ronde van Europa, precies zeventig jaar nadat die al eens werd voorgesteld. We kunnen daar altijd nog de virtuele Ronde van Europa van maken.

Veel geld besparen, welke vereniging wil dat nou niet?

De mooiste ideeën ontstaan per toeval. Daar kan Martin Bolderman, directeur en eigenaar van Sportverlichting.com, over meepraten. Vijf jaar geleden hield hij bij zijn tennisvereniging de energierekening tegen het licht en zag hij dat daar aanzienlijk op te besparen viel. Nu geeft hij leiding aan tien vaste werknemers en twee handen vol zzp’ers, met wie hij inmiddels al bijna 200 verenigingen van led-verlichting voorzag.