Artikelen

Europese sportsector: "Investeer in sport om uit de crisis te komen"

Het coronavirus heeft in heel Europa een grote impact op de sport. Daarmee is een belangrijke economische sector die goed is voor de werkgelegenheid van 5,67 miljoen Europeanen zwaar getroffen. Tegelijkertijd is bekend dat het fysiek en mentaal fit blijven juist in deze coronatijd belangrijker dan ooit is. Om dat belang extra te benadrukken roept een groot aantal EU-partners uit de sportsector, verenigd in het SHARE initiatief, overheden daarom op juist nu in sport te investeren. "De economische en sociale kracht van sport als middel om uit deze crisis te komen, moet niet worden onderschat."

Kabinet versoepelt coronamaatregelen voor jeugdsport en topsporters

Het kabinet heeft gisteren een lichte versoepeling van de coronamaatregelen bekendgemaakt voor de sport. Vanaf 29 april kunnen kinderen tot 18 jaar weer samen buiten in teamverband trainen. Kinderen van 13 tot 18 jaar moeten daarbij nog wel anderhalve meter afstand tot elkaar moeten bewaren. Ook voor topsporters geldt dat zij op aangewezen trainingslocaties de training kunnen oppakken met inachtneming van de anderhalve meter afstand. Tijdens de persconferentie maakte premier Mark Rutte ook bekend dat evenementen tot 1 september zijn verboden, dus ook het Betaalde Voetbal.

Vitaliteit als grotere overlevingskans in de coronacrisis

Nu we midden in de coronacrisis zitten lijkt het moment dat de crisis voor ons begon al heel lang geleden, omdat de ervaring heel erg intens is. Professor Philip Wagner, initiatiefnemer van de Executive MBA Sports & Health, zoomt toch even uit van die dagelijkse andere halve meter afstand en alle maatregelen om zo voor de toekomst al een aantal ontwikkelingen te zien. “Deze crisis gaat voor een grotere aandacht voor vitaliteit bij het individu zorgen en een enorme investering in de volksgezondheid in al haar complexiteit.”

De gestaakte competitie van 1954 en de geboorte van het profvoetbal

Vanwege de coronacrisis ligt de Eredivisie alweer geruime tijd stil en de kans dat de competitie hervat wordt is sinds vrijdag definitief verkeken. De enige keer dat in Nederland een voetbalcompetitie geheel werd gestaakt, was in 1954. Het was toen geen pandemie die roet in het eten gooide, maar geld.

Gaat het verenigingsmodel veranderen door de coronacrisis?

In tijden van de coronacrisis is het verenigingsleven gedwongen op een laag pitje komen te staan. Sport en bewegen blijft belangrijk om gezond te blijven en je goed te voelen, maar in verenigingsverband is het al enige tijd niet meer mogelijk. Sportverenigingen lopen inkomsten mis en kunnen financieel in zwaar weer terecht komen. Tegelijkertijd blijken verenigingen creatief genoeg om in te spelen op de crisis. Online trainingsschema’s, quizjes of andere digitale sociale activiteiten ploppen op veel plekken spontaan uit de grond. Maar deze periode geeft ons ook de tijd om eens goed te reflecteren op ons verenigingsmodel. Gaat de coronacrisis ons verenigingslandschap voor goed veranderen?

Wagner lanceert Online Masterclasses Toekomstig Leiderschap

Wat is de juiste route wanneer de samenleving in een breukvlak zit? Op welk kompas vaar je als leider of manager op het moment dat alle zekerheid weg lijkt te vallen? Hoe toon je leiderschap in een tijd waarin ontwikkelingen zo snel gaan dat je daar geen beleid of plannen op kunt schrijven? Het zijn van die acute vragen die nu door de coronacrisis opborrelen. Opleidingsinstituut Wagner speelt daar vanaf 12 mei op in met vier Online Masterclasses Toekomstig Leiderschap met onder andere Gerard Kemkers als een van de inspirerende docenten. Programma expert Jildou Jongman: "Dit is het moment om interessante perspectieven te verzamelen en uit te wisselen met anderen."

NLsportraad werkt aan toekomstig werkprogramma

Op 1 april liep de eerste termijn van vier jaar van de Nederlandse Sportraad af. Door al het coronanieuws is het wat onopgemerkt voorbij gegaan, maar vorige maand werd duidelijk dat die termijn wordt verlengd met twee jaar. Intussen wordt een wettelijk kader gemaakt om van de NLsportraad een vast adviescollege te maken. Op 13 maart, zes dagen voor hij door oververmoeidheid zijn ontslag indiende, stuurde Bruins nog een brief aan de Eerste en Tweede Kamer over het voornemen van het kabinet om de NLsportraad voort te zetten. De wettelijke formalisering van de NLsportraad als adviesorgaan in het vooruitzicht, geeft de raad nu al de mogelijkheid om in overleg met betrokkenen in de sport na te denken over een tweede meerjarig werkprogramma voor 2021 en de volgende jaren.

"Clubkadercoaches geven een kwalitatieve upgrade aan sportverenigingen"

Afgelopen jaar zijn met steun van het Ministerie van VWS 32 Proeftuinen Clubkadercoaches opgezet om te experimenteren met de inzet van buurtsportcoaches als clubkadercoaches. Erik Lenselink, manager Corporate Affairs bij NOC*NSF, vertelde eerder in het vakblad Sport & Strategie dat dit project voor NOC*NSF cruciaal is met het oog op het verder professionaliseren van de verenigingssport in Nederland. Het maximaal toerusten van sportclubs om alle maatschappelijke taken en verwachtingen te vervullen zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden, stelt hij. “Hoe kunnen we onze verenigingen, sporttechnisch en bestuurlijk, helpen en versterken?”

Thuis workouts van Jane Fonda uit jaren '80 opnieuw populair

Veertig jaar na de aerobics-rage zijn de workouts van Jane Fonda opnieuw populair. Ze blijken ideaal voor thuissport in quarantaine nu sportscholen dicht zijn. Begin jaren tachtig is het de Amerikaanse Jane Fonda die de wereld voor het eerst massaal thuis laat zweten. Met beenwarmers om en met de haarband in, laat Fonda op video zien hoe aerobics een perfecte ‘thuissport’ is. En met succes. Er worden wereldwijd miljoenen van haar instructievideo’s verkocht. In de slipstream van dit succes kopen consumenten ook massaal voor het eerst een videorecorder.

"Sport is uitstekend platform om aandacht te vragen voor goede doelen"

Vanwege het coronavirus zijn alle sportaccommodaties en fitnesscentra gesloten. Daarom wordt er massaal bewogen in de openbare ruimte en de eigen achtertuin, al dan niet met behulp van sportbonden en -verenigingen die allerlei challenges hebben bedacht. De 4x4 Challenge verenigt al deze challenges in één app, waarmee tevens geld wordt opgehaald voor vier goede doelen.

OldStars houdt ouderen fit met podcast en virtuele trainingen

Nu de mogelijkheid ontbreekt om elkaar vanwege het coronavirus in groepsverband te ontmoeten zet het Nationaal Ouderenfonds met haar OldStars in op waardevol contact op afstand. Speciaal voor deze sportieve doelgroep is een podcast, OldStars Radio, gelanceerd die door de OldStars zelf wordt gemaakt. Het levendige programma met vaste segmenten is er volledig op gericht om ouderen ook in deze tijd vanuit huis met elkaar in verbinding te brengen en fysiek fit te houden.

Nieuwe vacatures bij: WSDH, Reddingsbrigade en Gelderse Sport Federatie

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

UCI toont weinig aandacht voor acute nood in het vrouwenwielrennen

De coronacrisis treft ook het vrouwenwielrennen, toch al de kleine zus van de mannenafdeling in deze sport. "Als de mannen al salaris moeten inleveren, zullen veel rensters daarin zeker moeten meegaan", vreest Iris Slappendel namens The Cyclists' Alliance, de internationale vakbond die belangen behartigt van het vrouwenwielrennen.

Sportsector doet beroep op solidariteit bij publiek met ticketregeling

Door de coronacrisis zijn de komende maanden tal van grote sportevenementen in Nederland afgelast of uitgesteld. Dat zelfde geldt voor de cultuursector met theaters, concertzalen, poppodia en festivals. Deze twee sectoren hebben de handen in een geslagen met een ticketregeling die wordt ondersteund door de ministeries van OC&W en VWS. Gezamenlijk roepen de sport- en cultuursector bezoekers van evenementen op om tickets te bewaren tot de deuren weer opengaan met de slogan: Bewaar je ticket, geniet later.

Geen Special Olympics 2020, wel een beweegapp voor thuis

Van 12 tot en met 14 juni zouden de Special Olympics Nationale Spelen 2020 in Den Haag worden gehouden. Door de maatregelen rond het coronavirus heeft de organisatie besloten om het nationale sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking dit jaar definitief niet door te laten gaan. De beweegapp die Special Olympics Nederland al wilde lanceren om de gezondheid van de deelnemers te stimuleren, komt juist nu iedereen thuis fit probeert te blijven goed van pas.