Aldo Houterman

Aldo Houterman schreef ‘Wij zijn ons lichaam: wat sport en beweging ons vertellen over menselijk gedrag’ (Amsterdam: Ambo|Anthos). Op dit moment rondt hij zijn proefschrift af over Michel Serres en Sport aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en doet hij onderzoek naar Sport & Samenleving voor Erasmus Center for Sport Integrity and Transition (ESPRIT).

Lees hier een interview met Aldo Houterman.

Door Aldo Houterman

Wat kan het sportonderzoek leren van praktijkfilosofen?

Bij veel sportonderzoek wordt te vaak gekeken naar generieke waarden als 'fanbeleving', 'gezondheid', 'inclusie', 'participatie' of 'de maatschappelijke waarde van topsport', stelt sportfilosoof Aldo Houterman. Zeker bij het in beweging krijgen van mensen is het volgens hem van belang om naar individuele contexten te kijken. De praktijkfilosofen kunnen hierbij helpen.

Leren flipperen als Gabrielzinho

De Paralympische Spelen in Parijs waren een vat vol krachtige verhalen. Sportfilosoof Aldo Houterman raakte gefascineerd door Gabrielzinho, een Braziliaanse zwemmer zonder armen en benen. Het liet hem nadenken over de vraag: wat is een volmaakt mens en hebben wij niet allemaal gebreken?

Sport die een andere weg inslaat

Straks beleven we een sportzomer op het moment dat we een zorgwekkende piek zien in het aantal oorlogsslachtoffers wereldwijd. Dit roept voor sportfilosoof Aldo Houterman de vraag op of sport fungeert als bliksemafleider voor de werkelijke spanningen in de wereld. Is sport het nieuwe ‘opium voor het volk’ of kan sport ons ook leren om te gaan met agressie en geweld?

Wie is de Bella Baxter van de sport?

Komende zondag worden de Oscars uitgereikt. Voor maar liefst elf Oscars is de film ‘Poor Things’ genomineerd. In deze film verzet Bella Baxter zich tegen de medische, overwegend mannelijke blik op haar lichaam. Sportfilosoof Aldo Houterman vraagt zich in zijn eerste column af: kan de film ons ook iets leren over hoe het menselijk lichaam in de sport wordt gezien?