Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

Atletiekunie bracht atletiek naar de mensen toe rondom EK Indoor

De EK Indoor Atletiek in Apeldoorn begin vorige maand (6 tot 9 maart) duurde slechts drieënhalve dag, maar met het evenement heeft Nederland een onuitwisbare indruk achtergelaten. TeamNL behaalde met negen medailles de koppositie in de medaillespiegel en de organisatie werd door European Athletics geroemd om de nieuwe ‘Europese standaard’ die was neergezet. De Europese atletiekfederatie was onder andere gecharmeerd van de grotere beweging die in Gelderland ontstond onder het motto ‘Moving people’. Het uitgebreide maatschappelijke programma van Provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn en de Atletiekunie bracht atletiek naar mensen toe en zorgde voor sterkere verenigingen.

Overname Sport Data Valley door Mulier Instituut met steun vanuit de gehele sector

De infrastructuur van Sport Data Valley (SDV) gaat vanaf 31 maart verder onder de vlag van het Mulier Instituut. Daarmee gaat de nationale data infrastructuur voor sport- en beweegdata een volgende fase in. Toen het ministerie van VWS zich eind vorig jaar terugtrok als financier, moest Margot van Beusekom, directeur van Sport Data Valley, alle noodscenario’s uit de kast halen. In Mulier Instituut vond ze een logische partij om de infrastructuur over te nemen. Dat vijftien organisaties uit de sport bereid zijn gevonden financieel bij te dragen, was voor directeur Remco Hoekman de bevestiging voor het draagvlak voor Sport Data Valley en de overname door Mulier Intituut.

Vrouwen aan opmars bezig in Nederlandse sportbesturen

Wat is de positie van vrouwen in de Nederlandse sport? Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag (8 maart) beantwoordde Mulier Instituut die vraag met een infographic. Daarin verzamelden de Mulier-onderzoekers gegevens over vrouwen in de sport: van sportdeelname en olympische medailles tot de vertegenwoordiging in leidinggevende functies in de sport. Het meest opvallende is dat bij de besturen van sportbonden duidelijk een opmars van vrouwen te zien is.

Anneke van Zanen: "We moeten de sport in Europa sterk houden"

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF en het Nederlands Paralympisch Comité, is gekozen tot lid van het bestuur van het EOC. Daarmee heeft Nederland na 25 jaar weer een vertegenwoordiger in het bestuur van het Europees Olympisch Comité. Erica Terpstra zat tot 2001 in deze Europese koepelorganisatie. "Het werd dus ook weer eens tijd", zegt Van Zanen. "Het is goed dat we als Nederland weer bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen."

Serge Westercappel nieuwe manager Centrum Veilige Sport Nederland

Serge Westercappel is per 1 maart benoemd tot manager van Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN). Westercappel volgt daarmee Els van Kernebeek op die deze functie gedurende bijna twee jaar op interim basis heeft ingevuld. Vanwege gezondheidsklachten moet Van Kernebeek haar rol onverwachts snel overdragen. Met Westercappel is een logische opvolger gevonden die het centrum al van binnenuit kent.

Practoraten halen toekomst sportpraktijk naar binnen

In het onderwijs- en onderzoeksveld hebben lectoraten aan hbo-instellingen de afgelopen jaren een vaste plek verworven. Op het gebied van sport en bewegen kent Nederland op dit moment al twaalf verschillende lectoren. In het mbo is eenzelfde ontwikkeling gaande met practoraten. Landelijk zijn al 150 van deze expertisecentra gericht op thema’s als transport, techniek, voedsel, en zorg, welzijn en sport, actief of opgericht. Specifiek op sport zijn nu vier practoraten opgezet. Als het aan Sportinnovator ligt, wordt dat aantal de komende jaren hoger. "Dit is een belangrijke ontwikkeling voor de innovatie van de sportberoepspraktijk", aldus Geri Bonhof van het Topteam Sportinnovator.

Jongeren vragen kabinet om meer ruimte voor sport: 'investeer in onze toekomst'

Sport- en speelmogelijkheden staan onder druk, zowel in de woonomgeving als voor sportverenigingen. Ruim 3000 clubs hanteren al wachtlijsten vanwege ruimtegebrek. Met het manifest 'Ruimte voor sport - energie voor jongeren' doen 44 (jongeren)organisaties daarom een dringende oproep aan het kabinet om meer meer ruimte voor sport en spelen te creëren bij de inrichting van de publieke ruimte. Dit manifest werd maandag aangeboden aan minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport).

"Schoolkinderen zeggen na een clinic: 'ik wil ook op karate!'"

Waterpoloster Simone van de Kraats, die bij 1000 basisschoolkinderen in Wageningen bewondering oogst voor haar verse olympische bronzen medaille. Hoogspringer Ridzert Punt, die groep 7 en 8 van basisschool MariaSchool Rotterdam naar grote hoogte laat springen. Of karatekampioen Danique van Limbeek, die twee schoolklassen weet te enthousiasmeren voor haar sport. Het zijn zomaar wat eerste voorbeelden van het project Sporthelden op School, waarbij een clinic van een topsporter en een beweegdeal met de klas een blijvende beweging in gang kan zetten. Zo wordt een brug geslagen tussen top- en breedtesport.

'Familiedag voor de coaches' zet het coachvak op een hoger podium

Na zes jaar was het NLcoach Nationaal Coach Congres op vrijdag 20 december weer terug. Een kleine 250 trainer-coaches en andere geïnteresseerden waren naar Papendal gekomen om meer te weten te komen over het thema ‘de prestatiegerichte coach van de toekomst’. Paul van Ass, voorzitter van NLcoach, noemde het een ‘familiedag voor de coaches’. "Ik ben blij dat we NLcoach weer een gezicht hebben kunnen geven met dit congres."

Honderdduizenden Nederlanders haken jaarlijks af na sportblessure

400.000 Nederlanders zijn de afgelopen twee jaar gestopt met één of meerdere sporten als gevolg van een sportblessure. Drie op de tien sporters zijn volledig gestopt met sport en bijna vier op de tien koos voor een alternatieve sport. Dit blijkt uit de nieuwste editie van de aanvullende module Bewegen en Ongevallen van de Leefstijlmonitor – van het RIVM en VeiligheidNL, in samenwerking met het CBS. Hiermee is voor het eerst volledig in kaart gebracht hoe groot de impact van sportblessures daadwerkelijk is en hoe dit de ambitie om de beweegrichtlijnen te halen belemmert.

NLsportraad roept op om bewegen en sport voor 65-plussers serieus te nemen

Ouderen zitten te veel en bewegen te weinig en worden te weinig gestimuleerd om meer te gaan bewegen. De Nederlandse Sportraad stelt dat er sprake is van seniorisme: de behoefte en noodzaak van ouderen om te bewegen wordt onvoldoende serieus genomen vanwege hun leeftijd. Terwijl meer bewegen en sporten goed is voor de gezondheid en het welzijn van ouderen en ook voor hun bijdrage aan de samenleving als geheel. Het advies ‘Laat ze niet zitten! Bewegen en sport door 65-plussers’ is aangeboden aan staatssecretaris Karremans (Jeugd, Preventie en Sport).

"Herstel is de spiegel van je arbeid"

Herstellen is in de sport misschien wel de belangrijkste training. De coach speelt hier een cruciale rol bij. Het Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk op 28 november heeft niet voor niets als thema ‘De coach als manager van herstel’. Tijdens dat compacte congres, georganiseerd door NLcoach en Topsport Topics, word je in een ochtend bijgepraat over alle facetten van herstel. Jan de Jonge, hoogleraar arbeids- en sportpsychologie aan de TU Eindhoven, zal dieper ingaan op het mentale herstel. "Laat de sport even voor wat het is en maak vooral je hoofd leeg. Daar moet je als coach ook op sturen."

Ubuntu Sport wil jonge sportprofessionals meer baanperspectief bieden

Sport als middel gebruiken om mensen te ontwikkelen. Dat is in het kort waar Ubuntu Sport op is gericht. Deze sportacademie is zes jaar geleden begonnen bij SV Kampong om kinderen met voetbal persoonlijke en sociale vaardigheden bij te brengen. Vanuit die filosofie leidt Ubuntu Sport ook trainer-coaches op en heeft het een uitzend- en detacheringstak voor sportprofessionals. Met dat platform wil Ubuntu Sport met name jonge mbo- en hbo studenten van sportopleidingen meer baanperspectief geven. In thuisstad Utrecht heeft het jonge bedrijf hier al allerlei samenwerkingen met BSO’s, verenigingen, SportUtrecht en het ROC voor opgezet. Met steun van Sportinnovator krijgt Ubuntu Sport de mogelijkheid verder op te schalen naar meer gemeenten.

Boules in je Buurt: nieuwe sociale ontmoetingen in de wijk met jeu de boules

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem waar de sport een bijdrage aan kan leveren. De sportvereniging of een beweeggroep is uiteraard een ideale plek om nieuwe mensen te ontmoeten. Toen in 2022 het EK Petanque in Den Bosch werd georganiseerd, zag More2Win een kans om de eenzaamheid in Brabant aan te pakken met jeu de boules. Die sport bleek bijzonder geschikt voor sociale ontmoetingen in de wijk. Dat maatschappelijke project van het EK heeft geleid tot een bewezen interventie.

Ook minder geld naar bewegingsonderwijs

Na het ministerie van VWS heeft ook het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap bekendgemaakt hoe het in subsidieregelingen gaat snijden. Deze bezuinigingen volgen uit de afspraak uit het Hoofdlijnenakkoord om totaal 1 miljard op subsidieregelingen te korten. Het ministerie van OCW gaat daarom ruim 360 miljoen euro bezuinigen op cultuursubsidies, onderzoek en de publieke omroep. Grote klappen vallen onder andere bij de NWO (21 miljoen) dat wetenschappelijk onderzoek financiert en het Regionaal investeringsfonds dat mbo-studenten voorbereid op een carrière in het bedrijfsleven (27 miljoen). In het basisonderwijs is de bezuiniging van 8 miljoen op een stimuleringsregeling voor bewegingsonderwijs een grote tegenvaller.