Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

"Lokaal netwerk essentieel om programma's als Doortrappen te laten slagen"

Ouderen langer veilig laten fietsen, dat is het doel van het landelijke programma ‘Doortrappen’. In de opzet van dit fietsprogramma zorgen coördinatoren op lokaal niveau dat Doortrappen wordt ingepast in het gemeentelijke beleid. In de provincie Utrecht zag Astrid van Veldhuijzen, provinciaal manager bij Team Sportservice provincie Utrecht, gelijk een kans om met Doortrappen verschillende beleidsterreinen aan het fietsen te koppelen. "Het welslagen zit juist in het verder kijken dan alleen het aspect beweging."

Sport en bewegen bij de Tweede Kamerverkiezingen

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Bij deze landelijke verkiezingen staan thema’s als Nederland na corona, de toeslagenaffaire, klimaat, veiligheid en de woningmarkt uiteraard centraal, maar sport en bewegen krijgt in de verschillende verkiezingsprogramma’s ook aandacht. Niet volop, maar de groeiende belangstelling voor gezonde leefstijl is ook bij veel partijen duidelijk terug te zien. We analyseerden de verkiezingsprogramma’s op drie thema’s: preventie & gezondheid, armoede & sport en topsport.

Topsportcoach krijgt met nieuwe opleiding erkenning als vak

Trainen en coachen in de sport is een vak. Binnen de sport wordt het trainen van talentvolle topsporters al steeds meer als een ambacht gezien. Met de goedkeuring van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor een opleiding tot topsport- en talentcoach aan hogescholen, krijgt het trainersvak een belangrijke erkenning van buiten. De Hogeschool van Amsterdam heeft in samenwerking met sportbonden erkenning gekregen dat er behoefte is aan een opleiding tot topsport- en talentcoach. Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF: "Dit is een cruciale stap."

'Bewegen kan versterkend effect hebben bij vaccinatie'

"Maak van een actieve leefstijl een absolute topprioriteit in de strijd tegen COVID-19 en de virussen hierna." Dat was de dringende oproep vorig jaar van Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie VU Amsterdam en lid van de Nederlandse Sportraad. Samen met collega wetenschappers Eric van Gorp, hoogleraar virologie Erasmus MC, en Leonard Hofstra, hoogleraar cardiologie Amsterdam UMC, wijst hij nu ook op een belangrijk effect van bewegen voor de kortere termijn in deze pandemie. Uit studies bij griepvaccinaties blijkt namelijk dat lichamelijke activiteit voor een versterkend effect van een vaccin kan zorgen

Enthousiasme voor Europese Paralympische Spelen in Nederland groeit

"Licht aan het einde van de tunnel", zo omschrijft Eric Kersten, directeur van sportevenementenbureau Team TOC de plannen voor een mogelijke Europese Paralympische Spelen in Nederland. Het zijn lastige tijden voor organisatoren van sportevenementen, waarbij perspectief nog onzeker is. Door zijn plannen die al voor corona ontstonden gloort nu hoop. Zeker doordat hij merkt dat zowel in Nederland als internationaal het enthousiasme voor dit nieuwe multi-parasportevent groeit. "Zo krijgt Parasport de aandacht die het verdient."

Nieuw steunpakket voor de sport van 240 miljoen euro

Terwijl in de Tweede Kamer nog naar voldoende steun voor een avondklok werd gezocht, maakte het kabinet gisteren een nieuw fors steun- en herstelpakket bekend. Binnen het totaalpakket van 7,6 miljard euro is 240 miljoen euro gereserveerd voor amateursportorganisaties die hard getroffen zijn door de coronamaatregelen. Het steunpakket dat eerder in 2020 was ingezet wordt hiermee verruimd en verlengd tot 30 juni 2021.

Hoe innovatief is de Nederlandse sportsector?

Om in kaart te brengen hoe innovatief de Nederlandse sportsector is, vroeg het Topteam Sport professor Henk Volberda van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam een Sportinnovatiemonitor op te zetten. Met deze nulmeting kan de sportsector zich vergelijken met andere sectoren en uiteindelijk ook met landen. Ook binnen de sector kan daarmee de mate van sportinnovatie vergeleken worden tussen diverse vormen van sport en bewegen.

Keurmerk vechtsportscholen moet 'cowboys' weren

Nederland telt ongeveer 1500 vechtsportscholen waar de sporten kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) worden beoefend. Voor deze scholen gelden nog geen kwaliteitseisen als het gaat om zaken als trainers, een veilige accommodatie en grensoverschrijdend gedrag. De Nederlandse Vechtsportautoriteit, die toezicht houdt op deze drie sporten, wil daar vanaf 1 januari 2021 verandering in brengen met een keurmerk. De roep hiervoor kwam vanuit de sector zelf omdat juist veilige vechtsportscholen lijden onder de ‘cowboys’, zegt Farid Gamei, directeur van de Vechtsportautoriteit. "Nu kan iedereen bij wijze van spreken een bokszak in zijn schuur hangen en zeggen dat hij een vechtsportschool heeft."

Het Sport & Strategie Jaaroverzicht 2020

2020 gaat zonder twijfel de boeken in als het coronajaar. Maar in het afgelopen jaar gebeurde veel meer. Zo werd in de Tweede Kamer een wetswijziging voor twee uur verplicht gymonderwijs aangenomen en kwam de NLsportraad met het langverwachte advies over de toekomst van de sport. Scroll met ons nog één keer door 2020 met dit overzicht van de hoogtepunten van Sport & Strategie.

Dit betekent de lockdown voor de sportsector

Nederland is vanaf vandaag in een strenge lockdown om het aantal sociale contacten en reisbewegingen verder te beperken. Voor de sport betekent dit dat alle sportscholen, zwembaden en sporthallen de komende vijf weken tot 19 januari gesloten blijven. Buitensportlocaties kunnen open blijven, maar het trainen zal onder strikte voorwaarden gebeuren. Premier Mark Rutte kondigde deze maatregelen maandagavond aan in een toespraak vanuit het Torentje.

'Sportakkoorden geven kansen om te investeren in motorische ontwikkeling'

In de zevende aflevering van de Sport & Samenleving Podcast van Team Sportservice zijn dit keer lector Bewegen in en om School Mirka Janssen en Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) te gast. In het gesprek hebben ze het over de het belang van een brede motorische ontwikkeling bij kinderen. Beiden zien dat het onderwijs met vakleerkrachten daar een belangrijke rol in spelen.

Ontmoetingen door sport als sociale smeerolie voor de wijk

Bij de maatschappelijke betekenis van sport gaat het snel over het gezonder krijgen van mensen. Frank van Eekeren, lector Impact of Sport aan de Haagse Hogeschool, vindt dat een beperkte kijk op de waarde van sport. "Als we straks allemaal individueel gezond zijn, zegt dat nog niet dat we samen gelukkig zijn en respectvol met elkaar omgaan." Zijn lectoraat richt zich daarom op wat hij noemt "het creëren van waardevolle ontmoetingen in en door sport". In de Haagse wijk Morgenstond heeft hij met de gemeente al een living lab opgezet om samen met buurtbewoners, clubs en vrijwilligers te onderzoeken wat sportactiviteiten voor effect op de wijk als geheel hebben.

Kabinet vraagt OMT advies over versoepelingen in amateursport

Het kabinet gaat het OMT advies vragen over de vraag of vanaf januari weer door iedereen getraind kan worden in de amateursport. Dat is vandaag afgesproken in een gesprek tussen NOC*NSF, KNVB, minister-president Mark Rutte en minister Tamara van Ark. In dat zelfde gesprek zegde de sportminister toe zich in te spannen om de financiële gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Gisteren maakte het kabinet al bekend dat het van plan is om de topsportcompetities vanaf 17 december weer te laten hervatten. Dit plan moet nog door de Eerste en Tweede kamer worden goedgekeurd. In de Tweede Kamer werd dinsdag al een motie in de Rudmer Heerema (VVD) aangenomen om topsport- en talentprogramma’s te ondersteunen met vijf miljoen euro.

"We moeten samenwerken om Nederland gezond te krijgen"

Tijdens het VWS begrotingsdebat diende Tweede Kamerlid Antje Diertens (D66) een omvangrijke initiatiefnota ‘Gezonde leefstijl’ in. Ze pleit hierin voor een integrale aanpak op het gebied van gezonde voeding, sport, bewegen en gezonde leefomgeving. De overheid heeft daarin een belangrijke taak, vindt de politica. Want hoewel zij blij is met het Preventieakkoord, vindt ze die ambities van het kabinet te mager. “We moeten Nederland zo gaan inrichten dat een gezonde keuze vanzelfsprekend wordt, niet door mensen de les te lezen maar door ze te ondersteunen op weg naar een gezonde toekomst”, gaf ze in de Kamer als toelichting op haar nota met 29 beslispunten.

Grote zorgen bij NOC*NSF over sportdeelname in coronatijd

NOC*NSF maakt zich grote zorgen over de dalende sportdeelname tijdens de coronapandemie en druk op lidmaatschappen bij sportclubs. Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF, uitte zijn zorgen naar aanleiding van een onderzoek dat Ipsos uitvoerde in opdracht van de sportkoepel. Uit die enquête blijkt dat 34 procent van de Nederlanders in coronatijd minder is gaan sporten. Tien procent is zelfs helemaal gestopt. Vandaag publiceerde het Mulier Instituut daarnaast de tweede monitor Sport en Corona, waarin naar voren komt dat de breedtesport 700 miljoen euro schade lijdt door de coronacrisis.