Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

World Boccia Challenger laat bijzondere groei TeamNL Boccia zien

In Veldhoven wordt deze week een internationaal toernooi georganiseerd van een paralympische sport waar je niet iedere dag over hoort: boccia. Gehandicaptensport Nederland, de sportbond voor sporten als boccia, en Team TOC organiseren met de World Boccia Challenger voor het eerst een internationaal boccia toernooi in Nederland. Voor de organisatie geldt het als opmaat naar de European Para Championships (EPC) die voor 2023 in Rotterdam gepland staan.

Bayer ontwikkelt biologische oplossing voor larvenschade aan sportvelden

Sportverenigingen en beheerders van sportparken ontkomen niet aan de duurzaamheidstransitie. Om innovaties op dit vlak te stimuleren heeft Sportinnovator in samenwerking met RVO een SBIR (Small Business Innovation Research) uitgezet rond het thema 'milieuvriendelijke sportvelden'. De producten die hieruit voortkomen zijn gericht op de recycling van kunstgrasvelden of het milieuvriendelijk bestrijden van onkruid op sportvelden. In een vijfdelige serie lichten we de deelnemende bedrijven en hun innovaties uit. Aflevering 5: Bayer met een biologisch middel om de schade aan sportvelden door engerlingen en/of emelten te voorkomen.

Grass2Grass: kunstgras recyclen naar grondstoffen voor kunstgras

Sportverenigingen en beheerders van sportparken ontkomen niet aan de duurzaamheidstransitie. Om innovaties op dit vlak te stimuleren heeft Sportinnovator in samenwerking met RVO een SBIR (Small Business Innovation Research) uitgezet rond het thema 'milieuvriendelijke sportvelden'. De producten die hieruit voortkomen zijn gericht op de recycling van kunstgrasvelden of het milieuvriendelijk bestrijden van onkruid op sportvelden. In een vijfdelige serie lichten we de deelnemende bedrijven en hun innovaties uit. Aflevering 4: Recreational Systems International met Grass2Grass, een volledig recyclebaar kunstgrasveld.

Een sportveld van mos aan de muur als natuurlijke rustgevende uitstraling

Vitaliteit op de werkvloer wordt een steeds belangrijker thema voor bedrijven. Het gaat dan snel over programma’s om werknemers te stimuleren meer in beweging te komen en minder te zitten. Ook de inrichting van kantoorruimtes krijgt om diezelfde reden meer aandacht met meer sta-bureaus, zitjes voor laagdrempelig overleg en meer natuurlijke elementen als hout en planten. Met een moswand wordt hetzelfde effect bereikt: een natuurlijke rustgevende uitstraling. "En het is ook nog eens onderhoudsvrij", zegt Hans Westerduin van Metiez Mos Creaties. Een sportomgeving is volgens hem dan ook een logische plek voor een moswand.

Weedaway spoort onkruid op met AI en steekt het uit een sportveld

Sportverenigingen en beheerders van sportparken ontkomen niet aan de duurzaamheidstransitie. Om innovaties op dit vlak te stimuleren heeft Sportinnovator in samenwerking met RVO een SBIR (Small Business Innovation Research) uitgezet rond het thema 'milieuvriendelijke sportvelden'. De producten die hieruit voortkomen zijn gericht op de recycling van kunstgrasvelden of het milieuvriendelijk bestrijden van onkruid op sportvelden. In een vijfdelige serie lichten we de deelnemende bedrijven en hun innovaties uit. Aflevering 3: Grootgroener met de Weedaway, een machine die onkruid op sportvelden opspoort met AI en het vervolgens chemievrij verwijdert.

Geen grote stappen in 'kabbelend' sportbeleid na opgejaagd sportdebat

Een eindsprint, zo noemde sportminister Conny Helder woensdag de beantwoording van de laatste vragen in het commissiedebat sportbeleid. In rap tempo las ze de punten op haar blaadjes op en sloeg die om naar het stapeltje ‘afgewerkt’. Het waren niet alleen die laatste vijf minuten van het sportdebat die opgejaagd voelden. In vier uur (inclusief een half uur pauze) moest alles tussen veilig sportklimaat en de Superleague worden behandeld. Het krappe schema gaf de positie van sport in Den Haag andermaal aan, maar de acht sportminnende Kamerleden vonden in de aangekondigde verlenging met een ‘2-minutendebat’ een schrale troost.

GreenMaxx: een volledig recyclebaar én biodegradeerbaar kunstgrasveld

Sportverenigingen en beheerders van sportparken ontkomen niet aan de duurzaamheidstransitie. Om innovaties op dit vlak te stimuleren heeft Sportinnovator in samenwerking met RVO een SBIR (Small Business Innovation Research) uitgezet rond het thema ‘milieuvriendelijke sportvelden’. De producten die hieruit voortkomen zijn gericht op de recycling van kunstgrasvelden of het milieuvriendelijk bestrijden van onkruid op sportvelden. In een vijfdelige serie lichten we de deelnemende bedrijven en hun innovaties uit. Aflevering 2: Senbis met GreenMaxx, een volledig recyclebare én biodegradeerbare kunstgrasmat zonder microplastic verontreiniging.

"De sport kan nog veel leren van de 'Moneyball'-manier"

Over sport zijn boekenkasten vol geschreven: biografieën van topsporters, romans, reconstructies van historische wedstrijden en journalistiek graafwerk naar misstanden. In de rubriek De Sportboekenplank vragen we mensen uit de sport een sportboek uit hun boekenkast te halen en te bespreken wat zij daaruit hebben geleerd. Dat kan een klassieker zijn die ze als een bijbel met zich meedragen of juist een onlangs verschenen boek vol nieuwe inzichten. In aflevering 3 geeft Robert Jan Schumacher, Directeur Dienstverlening KNLTB, het boek Moneyball van Michael Lewis als tip voor deze zomervakantie (in combinatie met een bonustip).

Een klein stroomstootje en het onkruid op het sportveld is weg

Sportverenigingen en beheerders van sportparken ontkomen niet aan de duurzaamheidstransitie. Om innovaties op dit vlak te stimuleren heeft Sportinnovator in samenwerking met RVO een SBIR (Small Business Innovation Research) uitgezet rond het thema ‘milieuvriendelijke sportvelden’. De producten die hieruit voortkomen zijn gericht op de recycling van kunstgrasvelden of het milieuvriendelijk bestrijden van onkruid op sportvelden. In een vijfdelige serie lichten we de deelnemende bedrijven en hun innovaties uit. Aflevering 1: RAMM met een oplossing om geautomatiseerd onkruid te verwijderen met elektrische stroom.

Energiecrisis bij sportaanbieders: "Als er niks gebeurt dan gaan ze gewoon dicht"

De torenhoge energieprijzen zijn op dit moment voor veel ondernemende sportaanbieders een grote zorg. Uit onderzoek van Mulier Instituut blijkt dat 36 procent van de ondernemende sportaanbieders zich zeer grote zorgen maakt over de ontwikkeling van de energieprijzen. Een deel van deze ondernemers met zorgen, vreest zelfs voor het voortbestaan van hun zwembad, fitnesscentrum of andere sportlocatie. "Deze cijfers liggen in lijn met onze verwachting", reageert Lodewijk Klootwijk van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). Hij pleit daarom voor een sectorspecifieke steunmaatregel om deze ondernemers overeind te houden. “Oók voor de mensen die zij fit en vitaal houden.”

Sportarts Hans Tol: "Voeg bewegen toe aan het patiëntendossier"

Met zijn oratie 'Beter worden' is Hans Tol vorige week vrijdag officieel gestart als de eerste hoogleraar Sportgeneeskunde van Amsterdam UMC. Tol is daarmee de derde benoemde hoogleraar sportgeneeskunde van Nederland na Hans Zwerver (UMCG Groningen) en de inmiddels gepensioneerde Frank Bacx (UMC Utrecht). Tol was eind 2019 al benoemd aan de Universiteit van Amsterdam (Amsterdam UMC-UVA), maar hield nu pas zijn inaugurele rede. Hij hield daarin een pleidooi voor een sterkere rol van de sportarts bij het voorkomen van veel chronische aandoeningen.

Waar blijft de 'Urgenda-zaak' voor sport (en gezondheid)?

Het CBS publiceerde vorige maand nieuwe beweegcijfers over ons beweeggedrag: slechts 47 procent van de Nederlandse bevolking voldoet aan de Beweegrichtlijnen. NOC*NSF voegde daar niet veel later nog een diepterecord van de sportdeelname uit 2021 aan toe (een daling van 800.000 mensen). Die alarmerende berichten over de beweegcrisis leidden nauwelijks tot het luiden van noodklokken of het maken van actieplannen. Pieter van der Meer, hoofdredacteur van Sport & Strategie online, roept daarom de vraag op of het tijd wordt voor een Urgenda-zaak voor sport en gezondheid.

"Met bewegend leren verlies je geen tijd met beweging in de les"

Bewegend leren wint aan populariteit in het onderwijs en de kinderopvang. Vooral vanwege het extra beweegmoment voor kinderen willen docenten en begeleiders hiermee aan de slag. Jan-Paul de Beer van Springlab ziet dat het onderwijs naarstig op zoek is naar oplossingen om bewegend leren in te passen. Tijd is daarbij vaak een grote drempel. "Als docent kun je kiezen tussen een les die je al kent of je moet moeite doen om iets nieuws met beweging voor elkaar te krijgen. Dat kost tijd en er is al een hoge werkdruk." Met zijn innovatieve onderneming richt De Beer zich daarom volledig op digitale oplossingen die voor meer beweging tijdens de schooldag zorgen.

"In de maatschappelijke verbreding kan de sport nog veel van de zorg leren"

Bij topvorm wordt snel aan topsporters gedacht die een onmogelijk geachte prestatie neerzetten. Ook in de zorgsector worden grensverleggende prestaties geleverd. Voor hun boek ‘Topvorm’ gingen Kim Putters, tot juni directeur van het SCP en hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg aan de Erasmus Universiteit, en Maarten Janssen, programmadirecteur bij Erasmus Centrum voor Zorgbestuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, op zoek naar de parallellen en verschillen tussen die werelden. Door de gesprekken met topsporters als Pieter van den Hoogenband en (oud)zorgbestuurders als Ernst Kuipers zagen zij bovendien dat de huidige prestatiesamenleving nog veel van de sport en zorg kan leren.

NOC*NSF zet met ambitieuze Sportagenda in op een sportiever Nederland in 2032

Nederland moet in 2032 het sportiefste land ter wereld zijn. Dat is de ambitieuze hoofddoelstelling van de Sportagenda 2032, die afgelopen maandag door de Algemene Vergadering van NOC*NSF werd aangenomen. De top-10 ambitie in de topsport blijft de komende tien jaar overeind staan, maar TeamNL wordt eerder ondersteunend gezien voor de grote sportieve opdracht waar Nederland voor staat. Die uitdaging is groot, bleek deze week uit verschillende cijfers. Het CBS constateerde dat in 2021 slechts 47% van de volwassen aan de beweegrichtlijnen voldeden en NOC*NSF concludeerde dat de sportdeelname tot een diepterecord is gedaald.