Roxanna van Erp

Roxanna van Erp werkt als zelfstandige in de sport. Ze werkt o.a. in opdracht van 3X3 Unites, waar ze zich bezighoudt met thema’s als mentale gezondheid, kansengelijkheid en het creëren van werkgelegenheid voor jongeren. Daarnaast geeft ze sinds 2013 Mindfulness Based trainingen en coaching aan (top)sporters, coaches en sportprofessionals.

Roxanna was voorheen als transitiecoach verbonden aan het Embedded Ethics Team van het Erasmus Center for Sport Integrity & Transition (ESPRIT). Verder stond ze aan de wieg van het Team NL Centrum Amsterdam en werkte ze voor en met verschillende sportbonden.

Roxanna heeft een achtergrond in Wushu, Ze zat 6 jaar in het Nederlands Team, behaalde brons op het EK van 1998 en vervulde verschillende bestuurlijke taken binnen haar sport. Ze studeerde Sport, Management & Ondernemen (HvA) en Bestuurskunde (VU).

Lees hier een interview met Roxanna van Erp.

Door Roxanna van Erp

Woke in de sport: noodzakelijk bewustzijn of politieke bemoeienis?

Sport was ooit een toevluchtsoord. Een plek waar het ging om prestaties, doorzettingsvermogen en teamgeest. Maar de afgelopen jaren is de sportwereld steeds vaker het toneel van maatschappelijke en politieke discussies, waarbij het begrip ‘woke’ een sleutelrol speelt. Van regenboogbanden tot discussies over inclusie en genderidentiteit, de sport lijkt zich meer dan ooit te bewegen op het snijvlak van ethiek en politiek. Columnist Roxanna van Erp werpt daarom de vraag op: verrijkt dit de sport of doet het afbreuk aan de kern ervan?

Sport als sociale lijm

Wat hebben de spanningen in de samenleving van de laatste weken met sport te maken? Alles, stelt columnist Roxanna van Erp. Wat in de maatschappij leeft, speelt ook op de sportvereniging. Daarom is het belangrijk dat de sport nog meer haar verbindende rol pakt als de sociale lijm van de maatschappij.

Gratis sport voor iedereen!

Na een zomer vol fantastische prestaties, lijkt de toekomst Sport Nederland toe te lachen. Maar de Haagse plannen volgend, lijkt er van een olympische afterglow weinig sprake. Columnist Roxanna van Erp komt daarom met een opvallende oplossing: gratis sport voor iedereen.

Kaalslag of kans voor systeemverandering?

De afgelopen week stond de media bol van berichten over de maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord. Deze maatregelen betekenen een kaalslag voor de Nederlandse sport, zo werd gesteld. Het ging vooral over hoe de Nederlandse olympische medaillespiegel zou lijden onder de maatregelen, aangezien er geen sprake lijkt van de gevraagde verhoging voor topsport. Maar ook breedtesport, clubs en hun leden zullen de verlaging in subsidies moeten incasseren. Wat is er overgebleven van alle mooie woorden over sport? Roxanna van Erp ziet in dit ‘crisismoment’ ook een kans voor een grote verandering in de sport.

De emancipatie van het vrouwenvoetbal

Afgelopen weekend luidden de speelsters van de Vrouwen Eredivisie de noodklok. In een gezamenlijk statement vragen ze aandacht voor de slechte betaling van de voetbalsters in Nederland en roepen ze de KNVB, clubs en sponsoren op om in actie te komen. Roxanna van Erp vindt dat het tijd wordt dat de unieke kracht van het vrouwenvoetbal wordt gezien. Daar ligt een schone taak voor een nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB.

Institutionele moed en voetbal?

Marc Overmars liet deze week weten dat hij in beroep wil gaan tegen de wereldwijde schorsing die de FIFA hem oplegde. Deze kwestie grijpt Roxanna van Erp, Transitiecoach bij het Embedded Ethics Team van ESPRIT, in haar eerste column aan om het begrip ‘institutionele moed’ te duiden. “Om een cultuuromslag te maken binnen bijvoorbeeld het gehele voetbalsysteem is er meer nodig dan rotte appels overgooien.”