Afgelopen week hebben Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven het eerste exemplaar ontvangen van het boek ’Van Rome naar Tokio – Zestig jaar Nederland op de Paralympische Spelen’ uit handen van Nike Boor, (directeur) en Marc ter Haar (voorzitter van de Raad van Toezicht) van Fonds Gehandicaptensport. Van Vollenhoven is sinds 2007 beschermheer van dit fonds. "Nu in aanloop naar de start van de Paralympische Spelen alsnog een mooi moment om dit mooie naslagwerk te overhandigen", aldus Boor.
Van Rome 1960 naar Tokio 2020 is een compleet en up-to-date naslagwerk, uniek in de wereld. Het boek bevat prachtige verhalen en interviews van oud deelnemers en medaillewinnaars. Het initiatief daartoe begon bij de oud-paralympische deelnemers Irene Louwers-Schmidt en Delphine van Opdorp-Ariëns Kappers, onderzoeker Fons Kemper, (para)sportjournalist Robin Wubben en archivaris Steven Snijders. Snijders heeft op zijn beurt ervoor gezorgd dat alle namen en gewonnen medailles tot op de komma nauwkeurig zijn beschreven. Het initiatief werd omarmd door NOC*NSF, Fonds Gehandicaptensport en Arko Sports Media.
Naast een naslagwerk over de Nederlandse deelname aan 28 Paralympische Spelen is dit boek ook een journalistieke geschiedschrijving. De groei, emancipatie en ontwikkeling van de paralympische sport, door dezelfde honger zijn bevangen als hun olympische collega’s. Nederland speelt een bijzondere rol in die geschiedenis van de paralympische sport door de organisatie van de Paralympische Spelen in Arnhem (1980) en van de Wereldspelen in Assen (1990). Beide evenementen zetten nieuwe standaarden neer en gaven de paralympische sport een enorme boost.
Het boek telt maar liefst 544 pagina’s en staat vol foto’s, statistieken, verhalen en interviews met paralympische sporters van toen. Daarmee krijgen de prestaties van de Nederlandse paralympiërs de aandacht die ze verdienen, vindt Boor. “Er is meer aandacht voor gehandicaptensport. Dat is zo, want ik loop lang mee. Toch als ik kijk naar de spelen in Tokio afgelopen jaar dan denk ik dat we kansen missen.” Wat Boor betreft hadden de Spelen meer op tv uitgezonden mogen worden. Meer zendtijd helpt in zijn ogen uiteindelijk ook bij het bekender maken van gehandicaptensport. Daarom is zijn advies: organiseer de Paralympische Spelen voor de Olympische Spelen. “Nu heb je toch een soort sportmoeheid aan het einde van de Olympische Spelen. Als je het ervoor plaatst krijg je meer aandacht voor de Paralympische Spelen”, aldus Boor.
Nieuwsgierig geworden?