"De vraag achter de vraag"

Verenigingsondersteuning in de praktijk

Om verenigingen te helpen en te sterken in hun functioneren maken de KNVB en andere bonden gebruik van een leger procesbegeleiders c.q. praktijkondersteuners. In de 'Verenigingsondersteuning in de praktijk' vertellen zes van hen over de problemen waarmee verenigingen kunnen kampen en hun persoonlijke praktijkervaringen als procesbegeleiders. In Aflevering 3: Anne Prins

“Al ruim twintig jaar ben ik fulltime werkzaam als senior verenigingsadviseur bij SportDrenthe. Gedurende mijn werkzaamheden krijg ik te maken met allerlei vraagstukken: van een advies met betrekking tot het vernieuwen van een website, het geven van MVKT-cursussen, het opstellen van een beleidsplan tot het begeleiden van een complexe fusie. En dit alles in alle takken van sport.

Veelal is een gesprek met het bestuur de aanleiding tot een vervolgtraject. Men moet in dat gesprek merken dat je er bent om samen met hen te zoeken naar de juiste ‘oplossing’ voor hun vraag. In mijn optiek is het nog belangrijker om ‘de vraag achter de vraag’ te achterhalen.

Kameleonfunctie

Mijn rol als procesbegeleider zie ik dan ook als een ‘kameleonfunctie’. Je moet in elke situatie kunnen meedenken, adviseren en besluiten nemen. Maar ook de werkgroep kunnen ‘meenemen’ en enthousiast houden zijn belangrijke aspecten van ons vak.

Ik merk nog steeds (en eigenlijk steeds meer) dat ons werk zeer zinvol is. Een simpel advies kan al tot voldoening leiden, een andere keer is het geweldig als een club na een cursus MVKT (Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd) het vrijwilligerstekort heeft weggewerkt. Maar ook het (succesvol) tot stand brengen van een fusie is geweldig om te doen.

"Mijn rol als procesbegeleider zie ik dan ook als een ‘kameleonfunctie’. Je moet in elke situatie kunnen meedenken, adviseren en besluiten nemen"

Anne Prins

Fusietraject

Een actueel voorbeeld hiervan is de fusie tussen twee gymnastiekverenigingen: V&L uit Roden en VOG uit Nieuw Roden (gemeente Noordenveld, Drenthe). Beide clubs konden jarenlang naast elkaar bestaan en de ‘rek’ zat er nog wel in. Vanwege een aantal aspecten ontstond toch bij beide partijen het idee om eens te praten over een (mogelijke) fusie. Een bestuurslid dat bij mij de cursus MVKT had gevolgd, benaderde mij met de vraag om eens mee te denken.

Meedenken is vrij simpel te realiseren… Maar ze verwachtten meer dan dat! We hebben met een afvaardiging van beide verenigingen om tafel gezeten en besproken hoe een fusietraject eruitziet en wat er verwacht wordt. Wat mooi was om te ervaren, was (en is) de enorme drive bij de werkgroep.

Men heeft het zeer serieus aangepakt, mensen met de juiste expertise aan tafel gezet en zeer zorgvuldig alle stappen van het proces doorlopen. Uiteindelijk hebben ze unaniem groen licht gekregen van de achterban en is de fusie na de zomer een feit.

Mijn rol in deze was ten eerste de benodigde stappen van het fusietraject aan te geven en vervolgens iedereen in zijn of haar kracht te zetten. Natuurlijk is ook de sfeer tijdens de vergaderingen belangrijk. Ook hier ligt een taak voor de procesbegeleider: soms gebak of chocolade meenemen maakt al een wereld van verschil. Nog steeds stap ik drie tot vier avonden in de week met veel plezier in de auto en kom met een glimlach weer thuis.”

Anne Prins

Anne Prins is senior verenigingsadviseur/docent Positief Coachen/docent MVKT, MLKT en MSKT.

Lees ook de eerdere afleveringen uit deze serie: