Met Evgeniy Levchenko heeft de VVCS een werkelijke voorvechter voor de belangen van voetballers als nieuwe voorzitter. Als voetballer sprong hij al vaker in de bres voor gedupeerde teamgenoten. Hij durfde trainers en bestuurders aan te pakken, en stapte als speler van Saturn Moskou zelfs naar het internationaal sporttribunaal om misstanden aan te kaarten. "Ik zie dit ook niet als een baan, maar als roeping. Het is voor mij een logische stap. Als speler was ik ook bezig met anderen te helpen. Dat zit in me."
Levchenko is zeker niet van plan om het roer flink om te gooien bij de organisatie. De Vereniging van Contractspelers bestaat sinds 1961. "Er staat een heel serieuze organisatie, met de juiste mensen op de juiste plek, met de juiste instelling. De VVCS staat wereldwijd goed aangeschreven, vanuit andere landen komen ze bij ons in de keuken kijken. Daar moeten we trots op zijn. We zijn vooruitstrevend bezig, maar dat moeten we blijven doen. Ik zit nu nog in de oriëntatiefase, maar ik kan nu al zeggen dat ik niets rigoureus ga veranderen. Dat zou ik niet eens willen. Het belang van de speler staat voorop. Dat was zo en dat blijft zo."
De inmiddels 41-jarige oud-voetballer van onder andere Vitesse, Sparta en FC Groningen wil wel bestaande pijlers binnen de organisatie verder uitbreiden. Hij noemt daarbij als voorbeeld de VVCS Academy. Via de academie kunnen spelers cursussen en opleidingen volgen, waarbij rekening wordt gehouden met het trainingsschema.
"Er wordt vaak een beeld geschetst dat voetballers allemaal miljonairs zijn en na hun carrière achterover kunnen leunen. Dat geldt maar voor een heel klein groepje. Heel veel spelers moeten gewoon aan het werk. Dus moeten ze gaan nadenken over wat ze willen doen. Dat denken moet al tijdens hun actieve voetbalcarrière beginnen. Wij moeten ze daar nog meer bewust van maken."
"Iedereen die wil, kan tegenwoordig zaakwaarnemer worden. Ze zijn lang niet allemaal transparant of even capabel. Ze zijn uit op een financiële klapper, maar weten ondertussen niet wat ze doen"
In Nederland is – mede dankzij een ‘exceptioneel goed’ cao, zoals Levchenko het noemt – veel goed geregeld voor profvoetballers. "Maar er zijn zeker valkuilen en gevaren", aldus de nieuwe VVCS-voorzitter. "Iedereen die wil, kan tegenwoordig intermediair, of zaakwaarnemer, worden. Ze zijn lang niet allemaal transparant of even capabel. Ze zijn uit op een financiële klapper, maar weten ondertussen niet wat ze doen. Daar zijn hun spelers dan de dupe van. Die ontwikkeling is zeker geen voordeel voor de spelers. Ook daar moet de VVCS ze goed over inlichten. We hebben zelf een keurmerk gekregen vanuit de KNVB nadat we helemaal doorgelicht zijn, maar de bond heeft dat keurmerk verder niet uitgebreid. Daardoor blijft er veel onzekerheid over wie wel goed werk levert en wie niet."
De Fifpro, het overkoepelend orgaan van spelersvakbonden, stelde onlangs dat voetballers in de zomer vier weken en in de winter twee weken vakantie moeten krijgen. De voetbalkalender is te vol geworden. Een speler als David Neres bijvoorbeeld, die na een lang seizoen met Ajax ook nog de Copa América moest spelen met Brazilië, had maar drie weken vrij.
"Ik kom zelf net terug uit China, en moet al een paar dagen herstellen van een jetlag", zegt Levchenko. "Als oud-prof heb ik daar genoeg tijd voor, maar voor spelers kan het een probleem zijn. Ze lopen daardoor meer risico’s op blessures. Dat kan eigenlijk niet. In Nederland is het probleem minder groot dan in Spanje en Engeland, maar ook wij moeten waken voor overbelasting van de spelers. Als VVCS willen we dan ook dat er kritisch wordt gekeken naar de speelkalender en naar de nieuwe plannen die de FIFA en UEFA hebben. We snappen dat extra wedstrijden meer geld oplevert, en spelers klagen af en toe, maar willen stiekem niets liever dan voetballen. Maar ze moeten zichzelf niet voorbijlopen. Dat is voor ons een belangrijk standpunt."
Wat eveneens hoog op de agenda komt te staan is de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Ajax sloot eerder dit jaar als eerste Nederlandse club een cao af met de speelsters, die daardoor fullprof zijn en meerjarige contracten kunnen afsluiten. Ajax hoopt dat meerdere clubs volgen. Levchenko: "Het is ook voor de VVCS belangrijk om het vrouwenvoetbal te omarmen. We moeten een juiste balans vinden tussen het mannen- en vrouwenvoetbal. Daar praten we intern ook over, ik ga het hoog op de agenda zetten. Wij kunnen en moeten meer betekenen voor de speelsters. Het vrouwenvoetbal is een belangrijk onderdeel geworden van het voetbal in Nederland."
Foto: Shutterstock/Vlad1988