HERA United zet belangrijke stap richting betaald voetbal

Marieke Visser: "HERA United is een vrouwelijk tegenwicht voor een nieuw evenwicht"

© Saskia van den Boom

HERA United wil als eerste onafhankelijke Nederlandse vrouwenprofclub toetreden tot het betaald voetbal. In de algemene vergadering betaald voetbal van de KNVB werd daartoe afgelopen maandag een belangrijk besluit genomen. De algemeen directeuren van de BVO’s stemden namelijk in met de mogelijkheid dat een profclub uitsluitend meedoet aan het betaald vrouwenvoetbal. De KNVB moet de details die met deze wijziging gepaard gaan begin 2025 presenteren aan de clubs. Voor HERA United is dit een belangrijke stap die de weg naar het betaald voetbal vrijmaakt. Oprichtster Marieke Visser noemde het bij de NOS een "historische stap in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal."

Als HERA United aan alle licentie-eisen voldoet mag het door het besluit van afgelopen maandag officieel toetreden tot het betaald voetbal. Dat wordt mogelijk doordat het al een samenwerking aan is gegaan met Telstar. Het plan is om vanaf het seizoen ‘25/’26 de de licentie van Telstar Vrouwen over te nemen en HERA United de Vrouwen Eredivisie in te gaan.

Geen geldzorgen

Met het besluit in de algemene vergadering van het betaald voetbal van de KNVB, heeft de Visser een hele zorg minder. Sterker: de licentie was haar grootste zorg, liet ze eerder dit jaar weten in een interview met vakblad Sport & Strategie. Geld was niet haar grootste probleem. Sinds de presentatie van HERA United wordt Visser namelijk al overstroomd met aanvragen van mensen en bedrijven die willen sponsoren of investeren. “Tot uit Amerika aan toe. Logisch, nu kun je nog relatief goedkoop instappen, want je weet dat de vrouwen de komende jaren flink meer publiek gaan trekken. Maar zolang we niet spelen, is er weinig te sponsoren. Al is het wel fijn om te kunnen zeggen dat we ons over geld geen zorgen over hoeven te maken. Het enige waar ik me zorgen over maak is de licentie en of we überhaupt mee kunnen doen.”

Samen vooruit

Om voor draagvlak in het betaald voetbal te zorgen, trad Visser met de meeste clubs in de Vrouwen Eredivisie al in contact getreden. Om ze bekend te maken met het initiatief en ze te verzekeren dat het niet de bedoeling is om hen te ondermijnen of te beroven van hun beste speelsters. Visser: "Het is niet zo dat we zeggen: geef ons die licentie en de rest kan stikken. We willen juist kijken hoe we samen die cirkel van systematische achterstelling kunnen doorbreken en hoe we collectief de lat kunnen verhogen. Bijvoorbeeld door met vier, vijf clubs een gezamenlijke jeugdopleiding te beginnen, die door HERA United, eventueel samen met een investeerder, gefinancierd wordt. Zodat de Nederlandse talenten optimaal kunnen doorstromen en er een sterkere en, voor toeschouwers, sponsors en investeerders, aantrekkelijker competitie ontstaat. Dat zijn prima gesprekken: vrouwen staan hier echt anders in dan mannen. We willen samen vooruit."

Ook mannen?

Op de vraag of HERA United op termijn een mannentak zou kunnen beginnen, zegt Visser dat ze niets uitsluiten. "Ik zie Hera United als een vrouwelijk tegenwicht voor een nieuw evenwicht. En ik wil niet hetzelfde doen als wat als de mannenclubs jaren hebben gedaan, namelijk vrouwen uitsluiten. Ik sluit niet uit dat we op een gegeven ogenblik, met het Olympisch Stadion als homebase, ook mannenwedstrijden gaan spelen."

Foto: Saskia van den Boom

Lees ook dit artikel van Martin Bax (Vissers Legal):