KNLTB en Super Chill vergroten mentale weerbaarheid tennisjeugd

Brabantsport Fonds is een pilot gestart bij vijf Brabantse tennisclubs

Tennisbond KNLTB, stichting Super Chill en BrabantSport Fonds bundelen de krachten om de mentale weerbaarheid van jonge tennissers te vergroten. Kinderen ervaren steeds meer stress, prikkels en prestatiedruk. Bij een individuele sport zoals tennis komt dat extra duidelijk naar voren. De top van het Nederlandse tennis, onder wie Jacco Eltingh en Kiki Bertens onderschrijven het belang hiervan en gunnen jonge spelers meer plezier op de baan. Tijdens de afgelopen Libéma Open in Rosmalen startten de partijen een pilot, waarin Brabantse tennisclubs en -coaches speelse en rustgevende oefeningen inzetten om de mentale weerbaarheid van jonge tennissers te vergroten. Honderd jeugdspelers maakten zo in verschillende clinics laagdrempelig kennis met mentale training.

Er zijn steeds meer zorgen over de mentale gesteldheid van kinderen. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) presenteerde vorig jaar een onderzoek waaruit bleek dat 20,5 procent van de meisjes en 11,5 procent van de jongens op de basisschool een laag emotioneel welbevinden heeft. Onder jongeren die naar de middelbare school gaan, liggen die percentages nog veel hoger: 44 procent van de meisjes en 21 procent van de jongens.

Tegelijkertijd krijgt ook mentale druk in de tenniswereld steeds meer aandacht. Oud-tennisster Kiki Bertens was tijdens haar carrière openhartig over de druk die ze ervoer. "Ik kon vaak moeilijk omgaan met fouten die ik maakte of wedstrijden die ik verloor", zegt Bertens nu. "Dat begon al op jonge leeftijd. Ik was altijd bang om wedstrijden te spelen, zeker als er veel mensen kwamen kijken. Later in mijn carrière, toen ik bekender werd en social media een rol gingen spelen, werd het er voor mij niet makkelijker op. Ik gun de jonge tennissers van nu meer plezier op de baan en daarom doet het me goed dat de KNLTB zich inzet voor dit onderwerp."

Veerkrachtig binnen en buiten tennisbaan

De tennisbond wil mentale training nadrukkelijker op de agenda zetten bij de begeleiding van jonge leden. De KNLTB werkt aan een pilot, samen met verenigingen, leraren, spelers en stichting Super Chill. Die ontwikkelden de Super Chill app voor kinderen in de basisschoolleeftijd met speelse, interactieve oefeningen die helpen om hun mentale veerkracht te ontwikkelen.

"We geven dit onderwerp steeds meer aandacht in onze opleiding van talenten”, aldus Jacco Eltingh, Technisch Directeur van de KNLTB. "Wij vinden dat wij als tennisbond de taak hebben om jonge sporters te helpen om zich te ontwikkelen tot veerkrachtige personen die zowel op de tennisbaan als daarbuiten goed om kunnen gaan met de druk en de prikkels van deze tijd."

De pilot gaat dankzij het BrabantSport Fonds van start bij vijf Brabantse tennisclubs. Thirza Brinkhoff, BrabantSport Fonds: "Als BrabantSport investeren we in dit project omdat wij geloven dat het een mooie bijdrage levert aan de mentale weerbaarheid van de jeugd. Niet alleen op de tennisbaan. Niet alleen vandaag. Maar juist ook in hun dagelijks leven. Vandaag, morgen en overmorgen."

Stressgevoelige sport

"Het is niet makkelijk om tegenwoordig kind te zijn", zegt Geert Pelsma, Managing Director van Stichting Super Chill. "Er zijn door de digitale ontwikkelingen allerlei stressfactoren en prikkels. Ook ervaren kinderen veel prestatiedruk – op school, maar bijvoorbeeld ook bij het sporten. Tennis is daar geen uitzondering op. Sterker nog: omdat het vaak individueel gespeeld wordt en een fout – zelfs door de allerbeste spelers – snel gemaakt is, geldt het als een stressgevoelige sport. Wij pretenderen niet dat onze app alles oplost, maar geloven wel dat de speelse en rustgevende oefeningen, die we speciaal hebben ontwikkeld voor kinderen vanaf 6 jaar, kunnen helpen om met de druk van de hedendaagse samenleving om te gaan. Dat geldt ook voor jonge tennissers. We zijn daarom erg trots op deze samenwerking."

De KNLTB en Super Chill trapten hun samenwerking af tijdens de Libéma Open op zondag 9 juni. Binnen het programma, dat ongeveer drie uur duurde, maakten honderd jeugdspelers in verschillende clinics kennis met de methoden van Super Chill.

De sessies werden begeleid door onder anderen Paul Haarhuis (bondscoach, KNLTB), Sven Groeneveld (internationaal topcoach), de Nederlandse topspeler Tallon Griekspoor en experts van Super Chill.

Foto's: Roban van Aken / Brabantsportfonds