De KNZB richt zich de komende jaren nog nadrukkelijker op de ongebonden zwemmer. Met het vernieuwde platform Mijnzwemcoach.nl wil de bond haar eigen markt verbreden, in samenwerking met zwemverenigingen, gemeenten en zwembadexploitanten. "Het doel is met z’n allen het zwemmen in Nederland een impuls te geven."
Hoewel zwemmen de laatste jaren wat aan populariteit inboet, is het al jarenlang een van de meest beoefende sporten in Nederland. Volgens de KNZB zijn er in Nederland ongeveer 1,2 miljoen volwassen mensen die minimaal twaalf keer per jaar zwemmen. Een groot deel van deze groep is nog geen lid van de zwembond en juist op deze doelgroep richt de KNZB zich met Mijnzwemcoach.nl. "We weten dat er heel veel interesse is in zwemmen en dat die interesse juist weer wat groeit. Er is dus een grote doelgroep. Daarnaast zie je in de samenleving een toenemend individualisme in de sport, mensen willen minder tijds- en plaatsgebonden sporten. Daar spelen we met Mijnzwemcoach op in", legt Floor van den Nieuwenhoff, projectleider Mijnzwemcoach bij de KNZB, uit.
Via Mijnzwemcoach volgden de afgelopen drie jaar al zesduizend zwemmers de 12-weekse KNZB borstcrawlcursus in één van de negentig aangesloten zwembaden. Mede door de populariteit van de cursus werd besloten het platform te vernieuwen. Het platform richt zich op drie verschillende trainingsvormen: begeleid trainen, zelfstandig trainen en gericht trainen. Voor het gebruik van de online trainingsschema’s betaalt een gebruiker jaarlijks 35 euro. De cursussen worden aangeboden tegen een ander tarief.
Op het nieuwe platform wordt de nadruk meer gelegd op het zelfstandig trainen met trainingsschema’s en techniekvideo’s. Zo traint iedere zwemmer met persoonlijke schema’s, die zijn afgestemd op zijn of haar niveau. Zwemmers kunnen zich ook tijdens specifieke zwemclinics verbeteren. "In het wielrennen en hardlopen hebben platformen als Strava en Hardlopen.nl zich al bewezen. Het zwemmen had, voor zover wij weten, in Nederland nog geen online platform dat trainingsschema’s aanbiedt", zegt Van den Nieuwenhoff. "Zowel beginners als gevorderden kunnen bij Mijnzwemcoach terecht. De één volgt eerder een cursus in groepsverband, terwijl de ander liever zelf aan de slag gaat met online trainingsprogramma’s. En wanneer je een bepaald schema hebt afgrond, staat het volgende programma direct voor je klaar."
"Er bestaat soms nog het beeld dat mensen die lid zijn van een vereniging alleen aan wedstrijdzwemmen doen, maar dat is zeker niet zo. Clubs zijn er voor iedereen"
Een van de belangrijkste doelen van de KNZB met Mijnzwemcoach is andere doelgroepen betrekken bij de sport. Door ongebonden zwemmers aan zich te binden, wil de zwembond de ledendaling van de afgelopen jaren een halt toeroepen. Om dit te bewerkstelligen gaat de bond nauw samenwerken met lokale verenigingen. Van den Nieuwenhoff: "Zwemverenigingen helpen nu al bij het organiseren van de borstcrawlcursus en we zullen nog meer de samenwerking zoeken. Via communicatie binnen Mijnzwemcoach proberen we gebruikers te informeren en ze ook warm te maken voor het aanbod van zwemclubs. Er bestaat soms nog het beeld dat mensen die lid zijn van een vereniging alleen aan wedstrijdzwemmen doen, maar dat is zeker niet zo. Clubs zijn er voor iedereen. Voor verenigingen is het eveneens van belang een andere doelgroep te bereiken en daar helpen wij met dit platform bij."
De KNZB organiseert vanuit Mijnzwemcoach ook clinics met thema’s als triatlon, voeding, yoga, openwaterzwemmen. De bond zoekt nadrukkelijk de samenwerking met andere organisaties en instanties. "Er is al veel contact met de Nederlandse Triathlon Bond, omdat onze sporten veel raakvlakken hebben. Zo promoot de NTB de borstcrawlcursus bijvoorbeeld via haar eigen kanalen onder haar leden. Triatlons winnen aan populariteit en daar kunnen wij op inspelen door potentiële triatleten een goed trainingsschema te bieden. Beginnende triatleten of banenzwemmers kunnen met Mijnzwemcoach aan de slag om hun zwemtechniek en conditie te verbeteren. En dat binnen de juiste trainingsvorm en -tijd die bij hen past."
In haar streven om nieuwe doelgroepen bij de sport te betrekken, wil de KNZB ook samenwerken met gemeenten, zwembadexploitanten en andere (commerciële) organisaties. "We zijn in gesprek met exploitanten van zwembaden, zodat zij de cursussen gaan aanbieden binnen hun eigen organisatie. Wij denken namelijk dat Mijnzwemcoach een mooi product is om aan hun aanbod te voegen", aldus Van den Nieuwenhoff. "Hetzelfde geldt voor gemeenten, die dankzij het platform precies in beeld hebben wie er zwemmen. Met die gegevens kan een vervolgaanbod op maat worden gedaan. Tot slot zien we voor onszelf ook een rol weggelegd bij City Swims. De mensen die daaraan meedoen zijn over het algemeen geen wedstrijdsporters, maar ze zijn wel liefhebbers van zwemmen. We gaan, waar nodig, ondersteuning bieden aan deze groep. Voor deelnemers aan een City Swim kan een van onze trainingsschema’s de ideale voorbereiding zijn."
Van den Nieuwenhoff is overtuigd van de potentie van Mijnzwemcoach. Wanneer is het project voor haar geslaagd? "We hebben een aantal doelen met het platform. Een daarvan is ervoor zorgen dat de ledendaling stopt en uiteindelijk zelfs weer stijgt. Daarnaast willen we nieuwe doelgroepen betrekken bij de bond en tot slot willen we verenigingen, zwembadexploitanten en gemeenten een helpende hand bieden en met elkaar het zwemmen in Nederland een impuls geven."