Tijdens het openingsweekend van het EK Voetbal werd vandaag de eerste editie Nationale Voetbaldag georganiseerd. De dag is een initiatief van de KNVB en het Oranje Fonds om aandacht te geven aan de maatschappelijke waarde van clubs. In heel Nederland brengen vandaag ruim 500 voetbalclubs hun sociale rol in de wijk op een leuke en sportieve manier onder de aandacht.
Zaterdagmorgen begon De Nationale Voetbaldag met een gezamenlijke warming-up via een online live-verbinding, onder leiding van presentator en amateurvoetballer Buddy Vedder en toernooidirecteur Gijs de Jong (EURO 2020). Duizenden voetballers deden mee, verspreid over 500 voetbalclubs in het hele land. De clubs hadden verschillende activiteiten op het programma staan, van voetgolf clinics tot een mini-voetbaltoernooi. Ook waren er aantal bijzondere initiatieven. Zo heeft een jeugdteam van S.V. De Valleivogels, onder muzikale begeleiding, een toernooi gespeeld bij een verpleeghuis waarbij ouderen vanuit hun raam konden genieten van de spelende jeugd.
De Nationale Voetbaldag is ontstaan om tijdens het EK voetbal aandacht te vragen voor het maatschappelijke belang van voetbalverenigingen. De clubs zorgen voor een sterk sociaal netwerk. Ze brengen generaties bij elkaar, mensen van verschillende komaf en zijn de motor voor activiteiten in de buurt.
"Het draait deze periode vooral om verbinding, in welke vorm dan ook. Met de Nationale Voetbaldag geven we aandacht aan de voetbalvereniging als plek van ontmoeting en bron van verbinding. Leden delen namelijk veel meer dan een goed potje voetbal. Het is fantastisch dat ruim 500 verenigingen tijdens de Nationale Voetbaldag het verenigingsleven vieren en omarmen. En dat niet alleen; met iedereen uit de buurt, ook degenen die juist nu een steuntje in de rug nodig hebben", aldus Gijs de Jong (toernooidirecteur EURO 2020).
"Dat niemand er alleen voor staat is nu nog belangrijker dan voorheen. Dat begint met contact en het feit dat je mee kunt doen. Tijdens De Nationale Voetbaldag gebeurt precies dat: samen voetballen of andere activiteiten ondernemen is de eerste stap naar het vormen van een groter sociaal netwerk. Clubs kunnen daar als ontmoetingsplek in de buurt een cruciale rol in spelen", aldus Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds.