Just Spee neemt in december het bondsvoorzitterschap bij de KNVB over van Michael van Praag. Het wordt vooral zaak zo snel mogelijk bekendheid te krijgen in de wandelgangen van de UEFA. Want volgend jaar moet Spee ook meedingen om een plek in het Executive Committee van de UEFA.
Momenteel worden beide functies (bij de KNVB en de Uefa) bekleed door Michael van Praag. De oud-voorzitter van Ajax neemt in december, na twaalf jaar, afscheid bij de nationale voetbalbond. Volgend jaar komt zijn plek bij de Uefa vrij. Regeren is vooruitkijken, en dus hield de selectiecommissie van de KNVB bij het zoeken van kandidaten voor het bondsvoorzitterschap rekening met die vrijkomende stoel bij de UEFA.
"Willen we als Nederland mee blijven doen in het Europese voetballandschap, dan moeten we in het executive committee zien te blijven", zo stelt Arie van Eijden, die deel uitmaakte van de selectiecommissie. "Dat is absoluut geen gelopen koers, want die plek is niet voorbehouden aan een Nederlander. Er komen weer verkiezingen. Dan is het belangrijk dat de KNVB een kandidaat naar voren kan schuiven die gepokt en gemazeld is, niet alleen vanuit de sport, maar ook vanuit het internationale denken. Wij menen dat Just Spee daar een geweldig cv voor heeft."
In totaal solliciteerden zo’n zeventig mensen naar de functie van bondsvoorzitter. Een headhuntersbureau deed de eerste selectie en schoof zeven kandidaten naar voren. Een achtkoppige selectiecommissie, waartoe Van Eijden hoorde, ging uiteindelijk met die kandidaten het gesprek aan, en schoof Spee naar voren. Op het laatste moment meldde ook Telstar-voorzitter Pieter de Waard zich als kandidaat, gesteund door twaalf clubs. Uiteindelijk won Spee de verkiezing maandagavond dan ook met 48 tegen 12.
"Willen we als Nederland mee blijven doen in het Europese voetballandschap, dan moeten we in het executive committee zien te blijven"
Spee mag in de voetbalwereld nog een onbekende zijn – behalve bij zijn eigen club Koninklijke HFC, waar hij penningmeester was – hij weet hoe de hazen lopen in het internationale bedrijfsleven. Hij was lid van de raad van commissarissen van de Eredivisie Media en Marketing en werkt als directeur bij Endemol en Stage Entertainment. Van Praag vertrekt dus pas in december, dat geeft de huidige bondsvoorzitter de mogelijkheid zijn opvolger een halfjaar in te werken. "Daar is bewust voor gekozen", stelt Van Eijden. "Zo kan Spee de komende tijd al beginnen met zich te profileren, vooral internationaal."
Spee zei na zijn benoeming dat hij 'een verbinder' wil zijn. Van Eijden gebruikt hetzelfde woord als het gaat om wat de functie van bondsvoorzitter tegenwoordig inhoudt. De oud-directeur van Ajax en KNVB maakte al vele voorzitters mee, van Wim Meuleman, die in 1980 stopte, tot diens opvolgers Jo van Marle (1981-1993), Jeu Sprengers (1993-2008) en dus Van Praag.
"Meuleman en Van Marle waren echt mannen van statuur, echte bobo’s zeg maar. Sprengers was dat al minder. Maar ook toen werden de meeste beslissingen gewoon op de werkvloer genomen. Tegenwoordig heb je meer een verbinder nodig. De bondsvoorzitter heeft ook geen macht, die ligt bij de directeuren van het amateur- en betaald voetbal, nu dus Jan Dirk van der Zee en Eric Gudde. Zij hebben de leiding over de dagelijkse gang van zaken. De bondsvoorzitter gaat vooral over overstijgende onderwerpen, zoals de reglementen. Maar hij kan natuurlijk wel zijn invloed uitoefenen."
Van Marle en Sprengers werden uiteindelijk via de KNVB penningmeester bij de UEFA. Wat dat betreft heeft Spee inmiddels dus een ‘traditie’ hoog te houden. Van Eijden: "Niemand kende Van Marle. In zijn beginperiode bij de KNVB wisten mensen niet eens wie hij was. Toch kwam hij ook bij de UEFA terecht. Het gaat er niet om of je ooit de rechtsbuiten van Ajax was, maar om wat je kan. Wij hebben er vertrouwen in dat Spee zijn weg kan vinden binnen de UEFA."
Foto: KNVB Media