Nu in het vakblad: Maurits Hendriks over de grote trends in topsport

Als opwarmer naar de Olympische Spelen in Tokio heeft vakblad Sport & Strategie een uitgebreid interview met Maurits Hendriks. Hij is nog twee Spelen de technisch directeur van NOC*NSF: na de Winterspelen van Beijing zit zijn termijn erop. Hij is dan ruim twaalf jaar technisch directeur geweest. Een goed moment om met Hendriks naar de toekomstige veranderingen en ontwikkelingen in de nationale en en internationale topsport te kijken. In hetzelfde zomernummer ook een interview met KNGU-directeur Marieke van der Plas.

Het coverinterview dat hoofdredacteur Frans Oosterwijk samen met onderzoeker Jan-Willem van der Roest maakte is gebaseerd op een gesprek van Jan-Willem van der Roest met Maurits Hendriks, als onderdeel van een reeks interviews die door het SPLISS-consortium zijn afgenomen in Nederland, Vlaanderen en Groot-Brittannië. Het SPLISS-onderzoek (Sports Policy factors Leading to International Sporting Success) is al vijftien jaar hét internationaal toonaangevende onderzoek op het gebied van topsport. De centrale vraag achter het onderzoek is: hoe kunnen landen meer succes in topsport behalen?

Topsport en maatschappelijk debat

Hendriks zegt in het gesprek dat internationaal meer debat ontstaat over de etisch-maatschappelijke dimensie van topsport. Hij benoemt daarbij drie kwesties die spelen: "De minimumleeftijdsdiscussie, gokken en pedagogisch verantwoord trainen: hoever mag je gaan in een competitieve training om prestatieverbetering na te streven? Prestatieverbetering is grenzen opzoeken en dat doet pijn. Vanuit dat kader gaat een ethisch-maatschappelijke debat ontstaan, met daarbij de vraag: wie moet leidinggeven aan dat debat? De internationale federaties hebben dit op zijn beloop gelaten. De governance ervan klopt niet."

Hij constateert dat Nederland in dit debat een gidsland is. "Wij zijn al met de overheid in gesprek, over de kaders van het ethische en maatschappelijke fundament. Ik vermoed dat hieruit nieuwe richtlijnen gaan voortkomen voor topsportfinanciering. Alle elementen van topsport zullen langs een meetlat komen te liggen: doen we datgene wat we doen op een maatschappelijk verantwoorde manier?"

Interview Marieke van der Plas

Verderop op in het vakblad geeft Marieke van der Plas in een interview haar visie op pedagogisch verantwoord trainen. Zij vindt de ontwikkeling die Hendriks beschrijft dat de etische discussie rond topsport de financiering van topsport gaat beïnvloeden volkomen terecht. "Van topsport moet inspiratie uitgaan, anders is het een wassen neus. Je kunt het niet aan de ene kant hebben over inspiratievolle topsport en aan de andere kant geen hele mensen afleveren."

Verder in dit nummer:

In deze editie (3-2021) staan verder de volgende onderwerpen:

  • De medaillespiegel van Gracenote voor Tokio en de meest onvoorspelbare Spelen ooit
  • Nynke Lely, voorzitter Skateboard Federatie Nederland, over de olympische erkenning van skaten
  • De kijkcijfers van de Tour de France
  • The American Way over het Japanse fenomeen Shohei Ohtani
  • Columns van: Ineke Donkervoort, Frank van Eekeren, Wikke van Stam en Bert Wagendorp