Nu in het vakblad: Vincent Egbers over het nieuwe beleid van de Dopingautoriteit

Oud-militair Vincent Egbers zet als voorzitter van de Dopingautoriteit in op informatiegestuurd controleren

In de nieuwste editie van vakblad Sport & Strategie (editie 2-2023) geeft Vincent Egbers zijn visie op dopingcontroles in Nederland. Hoofdredacteur Frans Oosterwijk sprak voor dit coverinterview uitgebreid met de nieuwe voorzitter van de Dopingautoriteit. In het interview wordt ook de meerwaarde van Egbers’ militaire achtergrond bij de Dopingautoriteit duidelijk: hij staat een informatie-gestuurd aanpak van dopingtesten voor.

Jarenlang was Herman Ram het gezicht van de Nederlandse Dopingautoriteit. In september 2021 ging Ram met pensioen en werd hij als voorzitter van de Dopingautoriteit opgevolgd door Vincent Egbers, voorheen werkzaam voor het instituut Defensie Leergangen, als decaan bij de Top Defensie Vorming. Nog eerder was generaal-majoor Egbers plaatsvervangend commandant bij de Koninklijke Marechaussee. Die militaire achtergrond lijkt een curiositeit, maar heeft alles te maken met het nieuwe beleid van de Dopingautoriteit. Egbers: "Herman heeft een fantastische organisatie opgebouwd. De staf heeft veel kennis en ervaring, de samenwerking met de overheid en sport is goed. Wat ik toevoeg is mijn ervaring op het gebied van opsporing. Ik kijk met een andere visie en een andere blik."

Trefkans

Dat verschil is al te zien op het vlak van dopingtesten. Egbers als doel gesteld om de testcapaciteit van de Dopingautoriteit van 3000 testen per jaar op een andere, slimmere en professionelere manier in te zetten. Niet langer at random of op basis van loting te controleren, maar op basis van data en gerichte informatie. Dan heb je niet alleen een hogere trefkans, maar zet je ook je financiële middelen doelmatiger in.

De informatie op basis waarvan Egbers zijn testcapaciteit wil inzetten, is zeer gevarieerd van aard. Egbers: "We hebben een afdeling Intelligence and investigations die bestaat uit vier personen: een wetenschapper en drie intelligence-officers. Zij doen de risico-assessment en bepalen waar onze 22 controleurs worden ingezet. Zij kijken bijvoorbeeld naar hoeveel geld er in een sport om gaat. Want: hoe meer geld, hoe groter de risico’s die sporters bereid zijn te lopen. Ze kijken ook in welke fase van zijn carrière de sporter zit. Ben je jong en heb je je eerste contract? Of zit je aan het eind van je carrière en wil je nog een keer vlammen? In beide gevallen ben je misschien gevoeliger voor het gebruik van doping. Maar de afdeling staat ook open voor tips van derden. Stel iemand zegt: in die sport of bij die club zit het niet goed, daar moet jullie nodig eens kijken. Dan nemen ze dat mee in hun afwegingen. Zo willen we op basis van informatie niet alleen méér controleren, maar ook op momenten dat we vinden dat het efficiënt is. Dopingcontrole moet je slim doen. Op de juiste moment, bij de juiste atleten en in de juiste aantallen."

Lees het hele interview met Vincent Egbers nu in het vakblad Sport & Strategie.

Verder in dit nummer

  • Els van Kernebeek, senior-adviseur van directeur topsport André Cats. Ofwel: chef ‘lastige kwesties’
  • Wel of geen Russen bij de Spelen in Parijs?
  • Sportmarketeer Bob van Oosterhout vliegt uit met een investeringsfonds
  • Ook het voetbal moet geloven aan de duurzaamheidseisen van 2050
  • Ranking the rankings: de wirwar van boksbonden en -kampioenen
  • The American Way over The World Baseball Classic
  • Wat wordt het beste sportboek van het jaar?
  • Grensoverschrijdend gedrag bij sporters met een beperking (Sport&Society)
  • Wat kan de buurtsportcoach doen voor de mentale gezondheid? (Mulier Instituut)
  • Columns van: Marjan Olfers, Maikel Waardenburg, Mark Melman en Bert Wagendorp