Einde van de week verwacht FC Den Bosch het eigen onderzoek af te ronden naar de incidenten op zondag 17 november tijdens de wedstrijd tegen Excelsior. Supporters op de Oosttribune scholden Ahmad Mendes Moreira uit voor ‘kankerneger, kankerzwarte en kankerkatoenplukker’. Het ernstige voorval van racisme alarmeerde niet alleen het voetbal maar ook de politiek. Het leidde tot een bijeenkomst bij de KNVB met de minister-president Rutte, de ministers Grapperhaus (Justitie) en Bruins (Sport), de speler van Excelsior, scheidsrechter Laurens Gerrets en namens Den Bosch voorzitter Jan-Hein Schouten samen met burgemeester Jack Mikkers.
Op die bewuste zondagmiddag staakte arbiter Gerrets in de 28ste minuut de wedstrijd in de Eerste Divisie voor een kwartier, nadat Ahmad Mendes Moreira in huilen was uitgebarsten na aanhoudende kwalijke verwensingen in zijn richting. ‘Tijdens een wedstrijd zit onze veiligheidscoördinator Willem Heeren, samen met twee agenten, in het commandocentrum, waar alle beelden te zien zijn’, verduidelijkt Jan-Hein Schouten. Beelden van eigen camera’s in het stadion, maar ook van FOX.
Op de Oosttribune waren die middag zo’n 600 supporters aanwezig, onder wie de vaste aanhangers van de zogenoemde M-side. "Al tijdens de wedstrijd hebben wij de jongen, die ervan werd beschuldigd dat hij de Hitlergroet bracht, kunnen opsporen en in ons Hoofdgebouw kunnen verhoren. Maar ook uit beelden bleek dat het niet om een Hitlergroet ging maar om wegwerpgebaren", aldus Schouten.
Het eigen onderzoek van FC Den Bosch spitste zich toe op spreekkoren in groepsverband én individueel, op provocaties en het gooien van voorwerpen in de richting van Ahmad Mendes Moreira. De linksbuiten van Excelsior hoorde naar eigen zeggen al bij het eerste balcontact uitingen van racisme. Eerst van één persoon, daarna herhaaldelijk van zo’n 20 tot 30 man. Behalve de beelden van FOX kreeg de Brabantse club van de tv-zender ook de beschikking over geluidsopnames van een microfoon voor de M-tribune. Volgens Jan-Hein Schouten zijn in groepsverband spreekkoren te beluisteren, zoals de bij Den Bosch bekende kraaiengeluiden, als ook Sinterklaasliedjes. Veelal als nummer 18 van Excelsior (Moreira) in beeld loopt. "Maar wat er is geroepen, is en blijft helaas onduidelijk."
De verbeten zoektocht naar de daders heeft er inmiddels wel al toe geleid dat FC Den Bosch vanwege provocaties (het opsteken van de middelvinger) vijf supporters een voorlopig stadionverbod heeft opgelegd. Die straf moet nog worden bekrachtigd en omgezet in een landelijk stadionverbod. Voor het gooien van allerlei voorwerpen, zoals plastic bekers, heeft de club zes fans veroordeeld tot dezelfde straf. De voorzitter weet niet of zich onder dit aantal ook dubbel aangepakte aanhangers bevinden. Hij blijft hopen dat via de opnames de onverlaten zijn te traceren, afdoende scherp in beeld en met het persoonlijke geluid van racistische uitlatingen. "Maar ook als we de daders op de korrel hebben, is het heel lastig om het onomstotelijke bewijs te kunnen leveren dat zij zich daadwerkelijk aan racisme hebben schuldig gemaakt."
"We willen niet bekend staan als een club waar racisme kan voorkomen. Wij willen een ander type club zijn"
In dat verband beloofde het gezamenlijk overleg bij de KNVB in Zeist slimme camera’s als één van de middelen om toekomstige gevallen van dit kwaad in de stadions adequater te kunnen registreren. Dergelijke camera’s zouden dan ook de bijbehorende geluiden kunnen opvangen en lokaliseren. De bond pleit daarnaast onder meer ook voor het invoeren van een speciale app, waarmee een ieder op tribunes of waar ook anoniem dergelijk wangedrag kan aanmelden. Eind januari moet het complete aanvalsplan, zoals Rutte het benoemde, klaar zijn voor presentatie. "Wij hebben nog half december een gesprek met de KNVB", laat Jan-Hein Schouten weten. Vermoedelijk in Den Bosch, vooral om de club af te helpen van de verkeerde reputatie. "We willen niet bekend staan als een club waar racisme kan voorkomen. Wij willen een ander type club zijn." Ofwel een pilot-club die zulke uitwassen niet duldt, aanpakt en bestraft, hoe moeilijk ook. Kortom, een nieuwe start na alle ellende van de afgelopen periode.
Een poging daartoe werd afgelopen vrijdag georganiseerd na de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht. Alle spelers betraden na afloop de M-Side en ontrolden samen met de supporters een spandoek, met de tekst: 'M-Side is voor iedereen'. Bij FC Den Bosch en in De Vliert wordt racisme niet meer getolereerd, luidde de boodschap. "Gooi dat vak leeg, is ons voorgesteld. Maar het gaat vermoedelijk om tien tot twintig man die mogelijk wat hebben geroepen. Op een groep van 200 dupeer je dan de meerderheid", zo weigert de voorzitter zich te bezondigen aan paniek-maatregelen.
Jan-Hein Schouten zal er alles aan doen om het geschonden image van FC Den Bosch te herstellen, eer hij op 1 februari na vier jaar zal terugtreden als voorzitter of eigenlijk als voorzitter van de raad van commissarissen. "Het was mijn bedoeling om op de dag van de wedstrijd tegen Excelsior mijn afscheid aan te kondigen. Ik had mijn kinderen meegenomen en wilde er een gezellige familiedag van maken." Die rol was hem niet gegund, zoals hij als toezichthouder ook de komende weken nog veel tijd moet steken in FC Den Bosch. Geen wonder, verzucht hij, dat voetbalclubs steeds moeilijker behoorlijke bestuurders kunnen vinden….
Foto: KNVB Livestream