"Laat Oekraïense vluchtelingen sporten op jouw club." Met deze uitnodiging geven de sportbonden gehoor aan een initiatief van NOC*NSF. Sport is immers bij uitstek een plaats om mensen te ontmoeten, plezier beleven en een plek om traumatische ervaringen voor even te vergeten. De afgelopen maanden ontstonden zo al verschillende initiatieven om Oekraïense vluchtelingen sportief onderdak te geven. We deden een rondje langs een aantal verenigingen.
Ook de atletiekunie doet vanzelfsprekend mee met deze actie. "Officieel zijn er inmiddels drie vluchtelingen bij ons aangemeld’, laat Esther Singendonk namens de Atletiek Unie weten. "Daarnaast heeft een aantal clubs aangegeven hun deuren open te zetten voor vluchtelingen of van plan zijn dit te gaan doen."
Dat trio blijkt met open armen te zijn ontvangen bij Haag Atletiek, een vereniging uit de Residentie met in totaal 1800 leden. "Zij lopen mee met onze loopgroepen", reageert Louis Hueber desgevraagd. "Bij ons kan je terecht voor wegatletiek en baanatletiek’, verduidelijkt hij, naast zelf hardloper als bestuurslid verantwoordelijk voor sponsoring, public relations en communicatie. "De ene vrouw is 35 en de ander 26 jaar. De leeftijd van de man is mij niet bekend." Het drietal behoeft geen contributie te betalen, wat voor alle vluchtelingen uit Oekraïne geldt met interesse om lekker te willen sporten.
Als het aan Haag Atletiek ligt, zijn meer vluchtelingen uit Oekraïne meer dan welkom om te komen sporten en op die wijze even weg te zijn van de dagelijkse beslommeringen. "Toen de gemeente Den Haag opriep om vluchtelingen op te vangen, hebben wij direct gehoor gegeven aan dit verzoek", aldus Louis Hueber. "We stonden als het ware als eerste klaar voor vluchtelingen. En wat ons betreft mogen nog meer vluchtelingen zich bij ons aanmelden. Waar ze ook vandaan komen", benadrukt hij gastvrij en spontaan.
Dezelfde spontaniteit waait als het ware door de gemeente Hilversum, waar de vluchtelingen uit Oekraïne uit een royaal aanbod kunnen kiezen om te gaan sporten. "Bij ons trainen nu vier kinderen mee", aldus Asli Tukemes, die in deze stad de verschillende mogelijkheden coördineert en in dit verband doelt op SC ’t Gooi. Een club met verschillende afdelingen, maar met de meeste leden voor het voetbal. "Bij Altius, ook een voetbalvereniging, doen dertien kinderen mee met de trainingen en bij sv Olympia’ 25 ook een groep."
HZC De Robben uit Hilversum pakte op haar beurt uit met zwemlessen. "Zestig kinderen kwamen af op de eerste zwemles. Voor de tweede les zelfs tachtig, plus nog eens moeders van de kinderen. De animo blijkt heel groot. Die lessen lopen heel goed", klinkt het trots uit de mond van Tukemes. Ook de lokale rugbyclub voegde zich bij de aanbieders. "En een meisje van de basketbalclub De Dunckers is laagdrempelig begonnen met lessen aan vijftien kinderen tussen de zeven en twaalf jaar. En dat groeit nog steeds. Twee jongens trainen nu vast mee, heb ik begrepen. Op sportgebied gebeurt hier echt van alles."
"Het is weliswaar de laatste prioriteit, maar ze vinden sport leuk om te doen. Het zorgt ook voor afleiding"
"Er komt een wandelspel door Hilversum, om de stad beter te leren kennen", aldus de onverminderd enthousiaste Tukemes. "De vluchtelingen uit Oekraïne kunnen leren fietsen, en ga zo maar door. Als de stip aan de horizon willen we een heel groot sportevent opzetten, waar alle sportaanbieders hun deuren kunnen openzetten, om zo de liefhebbers kennis te laten maken met bepaalde sporten."
Eerder organiseerde de voetbalclub SC ’t Gooi een benefietwedstrijd tussen de eigen vrouwen en het eerste team van ADO Den Haag. "De opbrengst van de kaartverkoop en ook van de bar was bestemd voor het lokale fonds, waarmee Hilversum de verschillende activiteiten voor de vluchtelingen uit Oekraïne mede financiert. Zo’n veertig Oekraïners zijn daarbij geweest. Van alle kanten is toen meegeholpen om ze hier naar toe te krijgen."
Bij SV Laren, de voetbalvereniging uit de gelijknamige gemeente in Noord-Holland, trainen inmiddels twee jeugdige vluchtelingen uit Oekraïne. "Een jongetje van zeven en één van dertien jaar", vertelt Danielle van Nes. Werkzaam bij de gemeente in het nabije Hilversum en ook in die plaats betrokken bij de opvang van Oekraïners. "Het zijn er nog maar weinig, maar er komen er zeker meer."
Net als elders hebben de kinderen uit Oekraïne behoefte aan rust en stabiliteit, maar ook aan sport. "Het is weliswaar de laatste prioriteit, maar ze vinden sport en deze twee dan voetbal leuk om te doen. Het zorgt ook voor afleiding." Donaties moeten hen daarbij wel helpen aan een fatsoenlijke outfit. "Ze hebben uiteraard nog geen voetbalschoenen en ook geen shirtjes en broeken", besluit Danielle van Nes.
Fotobijschrift: Oekraïense kinderen krijgen zwemles van zwemmers en waterpoloërs van HZC De Robben. Foto Facebook HZC De Robben.