"Iemand als Messi of Ron Vlaar zou iets inhoudelijks over homoacceptatie moeten zeggen”, meent René Rouwette van burgerrechtenorganisatie Kompass, terugkijkend op de bijeenkomst 'Football Unites, Discrimination Divides' vorige week vrijdag in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. Deze paneldiscussie in het kader van One Young World, de wereldconferentie in Den Haag, en de Football People Action Week van de UEFA trok ruim honderd jongeren van alle continenten.
Als thema stelde het organiserende Kompass, een week na de tiende Coming Out Day in ons land, de vraag: waarom komen er geen voetballers uit de kast? Rouwette hoorde in de voorgesprekken van het evenementen diverse namen voorbij komen, roddels of niet, maar deze kiezen voorlopig nog voor de anonimiteit. "Spelers zijn toch bang voor bijvoorbeeld een programma als Veronica Inside."
Om meer aandacht te vragen voor diversiteit in het betaald- en amateurvoetbal droegen de aanvoerders van de Eredivisieclubs tijdens de achtste speeldag begin oktober een regenboogarmband. "Zoiets lijkt symboolpolitiek voor de bühne, maar assistent-scheidsrechter Kevin Bodde, één van de panelleden, zei tegen mij, dat de armband voor hem een belangrijke steun was”, aldus Rouwette. "Zelf denk ik wel dat zulke symbolische acties de echte maatregelen tegen homofobie, en ook tegen racisme, niet moeten beletten. In Nederland zijn we soms heel goed in het tonen van een spandoek, een sticker of een t-shirt voor de vermelding in het jaarverslag om dan weer over te gaan tot de orde van de dag. Wat dat betreft was het Cars Jeans Stadion een passende locatie, want dat beschikt over apparatuur om zangers van kwetsende spreekkoren op te sporen en een stadionverbod te geven."
Een andere spreker was transgender Renate den Heijer, die lid is van de Roze Règâhs lhbt-fanclub van ADO Den Haag. "Die bestaan nu vijf jaar en zijn de enige succesvolle roze fanclub in de Eredivisie. De groep had een moeizame aanloop, maar had het geluk dat een zeer prominent lid van de harde kern uit de kast kwam als homo en zo een verbindende rol kon spelen tussen beide supportersgroepen. Dat is cruciaal geweest." De website van de fanclub citeert journalist Barbara Barend, volgens wie de oprichting van een roze vereniging bij Ajax na fysieke dreigementen is gestaakt. "De drie grote clubs zouden een statement moeten maken door lhbt-fanclubs op te richten. In Engeland heeft iedere club er één."
Niettemin heeft geen enkele andere sport de kracht van voetbal om mensen samen te brengen, meent Rouwette. "Om nog eens ADO als voorbeeld aan te halen, je hebt in de stad Hagenaars en Hagenezen en die komen elkaar amper tegen. Op het voetbalveld en in het stadion zitten die groepen dwars door elkaar heen en leren ze elkaar als medesupporters kennen. Als daarnaast Lionel Messi of een Nederlandse topspeler de homofobie veroordeelt, dan slaat dat veel meer aan dan wanneer bijvoorbeeld een medewerker van een burgerrechtenorganisatie als de onze dat doet. Zij kunnen als rolmodellen de juiste toon treffen die de jongere doelgroep aanspreekt. Dat hoeft inhoudelijk helemaal niet zo ingewikkeld te zijn, want deze mensen staan 1-0 omdat zij het zeggen. Als het dan ook nog concreet is, dan is de kans op verandering enorm."