FIFA wil een plafond aanbrengen in de betalingen voor makelaars

"De makelaars zijn nerveus", grinnikt Theo van Seggelen, secretaris-generaal van de FIFPro (internationale spelers-vakbond). "Het is tijd voor een revolutie", verkondigt Gianni Infantino, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Al bij zijn benoeming kondigde Infantino belangrijke hervormingen aan in het transfersysteem. Daarbij moeten de vele spelersmakelaars vrezen voor een pakket aan harde maatregelen, als een provisie-plafond en herinvoering van een verplichte licentie. "Voor de agenten is het duidelijk: er komt een nieuw systeem. En wel al op 1 juni 2020", aldus Theo van Seggelen, met de FIFPro intensief betrokken bij het proces.

Een miljard dollar lekte twee seizoenen terug uit het voetbal weg aan betalingen voor spelersmakelaars bij transfers in de vijf grote Europese landen. "Het zal ook afgelopen jaar ongeveer hetzelfde bedrag zijn geweest. Belachelijk", zo ergert niet alleen de internationale spelersvakbond zich aan de niet zelden waanzinnig hoge beloningen voor internationaal opererende agenten. Zo zou Mino Raiola in de zomer van 2016 in totaal liefst 49 miljoen hebben opgestreken als onderhandelaar voor Paul Pogba tijdens diens overgang van Juventus naar Manchester United.

Alles via FIFA

Per 1 juni volgend jaar moeten alle internationale transfers via de FIFA lopen. Van Segelen: "Die constructie noemen ze Clearing House. Daar moeten alle bedragen binnenkomen, inclusief de commissies voor de agenten. Nationale transfers moeten op dezelfde manier via de bonden lopen." Voor de commissies aan de agenten denkt de FIFA aan een duidelijke splitsing tussen een makelaar, die de belangen van de speler behartigt, en een zaakwaarnemer handelend namens de verkopende club en één namens de aankopende club. Geen enkel persoon mag namens twee of drie partijen optreden, uitsluitend maar voor één.

Plafond voor makelaars

Wat vooral het verzet van de grote jongens als Raiola oproept, is het onherroepelijke voornemen van de FIFA om een plafond ofwel een 'cap' aan te brengen in de hoogte van de betalingen. "Alle drie categorieën krijgen een cap", voorspelt Theo van Seggelen. Waarbij vooralsnog wordt gemikt op drie procent voor een agent die de speler bij een transfer vertegenwoordigt. Zij het dan met uitzondering van spelers, die minder dan 200.000 dollar per jaar verdienen.

Voor de agent die de verkopende club terzijde staat, zet de FIFA in op een cap van 6 procent. En voor degene die werkt voor de aankopende club luidt het voorstel om tien procent te mogen berekenen van de transfersom. Bij internationale transfers nog altijd uitstekend verdiend, want de prijs voor toppers beweegt zich almaar in een stijgende lijn. Veertig tot vijftig miljoen euro schuurt al bijna tegen de ondergrens.

"De clubs en de spelers zijn verantwoordelijk voor het gedrag van de agenten"

Theo van Seggelen (FIFPro)

Verzet

"Die tien procent geldt als maximum. Maar daar is nog geen overeenstemming over. Ik vind het nog steeds belachelijk hoog. Dat is ook het probleem: wat de FIFA wil is goed bedoeld. Maar zoals de Engelsen dan zeggen: the devil is in the detail", attendeert Theo van Seggelen op de bezwaren die bij het uitwerken in de details kunnen schuilen. "Hoe werkt dit straks in de praktijk? Gaat het echt gebeuren? Mag dit binnen Europa? Is het juridisch aanvechtbaar?", somt hij nog lang niet alle vragen op.

Een aantal vooraanstaande spelersmakelaars is al in opstand gekomen tegen de plannen van de FIFA. Types als Raiola zijn druk bezig het verzet te mobiliseren en te bundelen. De Italiaan Branchini opereert onder meer met zijn zoon. "Zijn zoon zou voor een speler kunnen werken en de vader voor de club. Hoe controleer je dat, opdat ze toch weer niet samenwerken en zo de poet onder elkaar verdelen. Er zijn dan ook nog heel veel vragen. Alles moet nog in reglementen worden opgenomen", voorziet Theo van Seggelen nog de nodige valkuilen en hindernissen onderweg voor de FIFA.

Licenties

Alle agenten dienen hoe dan ook een examen af te leggen, willen ze in aanmerking kunnen komen voor een licentie. Vijf jaar geleden werd het beroep min of meer vrijgegeven, maar de FIFA draait dat gegarandeerd terug. Ook Rob Jansen bijvoorbeeld of Raiola moet aan die eis voldoen, alsmede een contract ondertekenen dat hun commissies voortaan niet meer kunnen ontsnappen aan de bewaking van de wereldvoetbalbond. "De clubs en de spelers zijn verantwoordelijk voor het gedrag van de agenten", aldus Theo van Seggelen.

Limiet geleende spelers

Gelijktijdig met deze maatregelen zal de FIFA ook de wildgroei in geleende spelers sterk terugdringen. "Er komt daarin een limiet. Het kan niet meer zo zijn dat een club als Chelsea honderd spelers uitleent. Het aantal wordt afgebouwd tot acht in 2020, zeven in 2021 en zes in 2022. Bij spelers onder 21 jaar is nog wel een zekere mate van vrijheid. Slechts drie spelers onder de 21 jaar mogen vanaf volgende seizoen bij dezelfde club spelen. Maar ook dit is nog een punt van discussie. Alles bij elkaar is het nog een hele klus. Over de hervormingen in het transfersysteem hoopt de FIFA de discussie voor het einde van dit jaar af te ronden. Of dat lukt? Het is een hele interessante ontwikkeling, waarin wij een belangrijke rol spelen", verheugt Theo van Seggelen zich op het vervolg in de samenwerking met de FIFA.

Foto: Ugis Riba / Shutterstock.com