Komend weekend strijden de kwartfinales van het WK voetbal, de start van de Tour de France en Wimbledon om de aandacht van de sportfans. Het trio evenementen zucht toch ook weer onder het juk van de doping, al is dat bij de één wat meer dan bij de ander.
Volgens kritisch volger Jeremy Whittle gaat Team Sky een stap te ver in het opnemen van Chris Froome in haar team. De viervoudig winnaar is niet welkom bij de organisatie, niet bij een groot deel van het peloton en niet bij Bernard Hinault, die de renners opriep tot een staking. Dit weekend zal blijken wat het Franse publiek langs de kant van de weg vindt van de Britse ploeg. Bij de NOS vatte dopingexpert Douwe de Boer de zaak samen met de conclusie dat Sky meer geld heeft voor een juridische procedure dan de controlerende instanties. Of Froome nu geprofiteerd heeft van salbutamol blijft onduidelijk.
Ook op Wimbledon liggen de dopinginstanties onder vuur, nadat Deadspin het schijnbaar volkomen willekeurige controlebeleid van USADA aantoonde. Slachtoffer Serena Williams wil enkel een eerlijke verdeling van de bezoeken. Tennissers dienen dagelijks één uur aan te geven voor de 'whereabouts'. Zij kreeg ondersteuning van Roger Federer, die in Zwitserland toevallig vlakbij een controleur woont. "Als hij zich verveelt, zegt hij waarschijnlijk tegen zichzelf: 'laat ik eens kijken wat Roger aan het doen is", aldus de Zwitser in The New York Times.
Daar stond één controle in vijftien jaar tegenover in Dubai waar de huidige nummer twee van de wereld ook regelmatig verblijft. Andere spelers herkennen de onnavolgbare frequenties van de onderzoeken, die afhankelijk lijken van het budget van de dopinginstantie en de toevallige activiteiten van een arts. De één krijgt regelmatig huisbezoek, de ander nauwelijks. Dat leidt tot irritaties in het circuit, die op Wimbledon deze week aan de oppervlakte kwamen.
Ten slotte verheugen miljoenen zich op de voortzetting van het WK, dat tot nu toe overwegend aantrekkelijk voetbal laat zien. Onder de kwartfinalisten zitten zeven landen uit de top 25 van de FIFA-ranking. Het achtste, Rusland, staat net boven El Salvador, Syrië en Zambia. Nou verrast een gastland wel vaker, maar klokkenluider Grigory Rodchenkov herkende in de Russische selectie wel minstens één speler uit zijn eerdere dopingprogramma. Niettemin verklaarde de FIFA officieel voor het toernooi dat het geen bewijs heeft kunnen vinden, ook niet van verdoezeling van gegevens.
Volgens The Independent heeft Rodchenkov onlangs ook verklapt dat de EK-selectie van 2008 op instigatie van sportminister Vitaly Mutko buiten de controles is gebleven. In zijn autobiografie onderschrijft oud-voetballer Fernando Ricksen injectiegebruik bij zijn club Zenit St-Petersburg in de jaren dat Mutko daar voorzitter was. Zoals we allemaal vast nog weten, schakelde Rusland het wervelende Nederlands Elftal van Marco van Basten uit in de kwartfinale. The Independent wijst echter ook op de mogelijk succesvolle tactiek van Guus Hiddink die avond.
Foto: Dana Gardner / Shutterstock.com