In het najaar van 2024 organiseert branchevereniging NLcoach een aantal bijeenkomsten met relevantie voor coaches en begeleiders binnen de sport- en onderwijswereld. Op de agenda staan workshops over het creëren van zelfvertrouwen, teambuilding en het omgaan met spanning bij sporters. Het Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk duikt op 28 november in het thema herstel.
Zelfvertrouwen creëren is een voortdurende reis en gaat over het gevoel en geloof in jezelf. Het niveau van zelfvertrouwen bij een sporter is mede bepalend voor het succes. Je sporter kan nog zo goed zijn, als tijdens een wedstrijd het zelfvertrouwen ontbreekt blijven prestaties achter bij de verwachtingen. Tijdens de Workshop Confidence kit voor sporters op 23 september neemt Sportpsycholoog Jeroen Davids je mee op deze reis. De focus van de workshop ligt op de verschillende aspecten die van invloed zijn op het zelfvertrouwen van sporters.
Davids bespreekt in ieder geval: Het stellen van (haalbare) doelen; Zelfkennis en zelfreflectie en Samenwerking.
Teambuilding draait om het samenbrengen van sporters. Balans in het team en goede onderlingen afspraken vormen de basisvoorwaarde voor een klimaat waarin er op een fijne manier optimaal geleerd kan worden. Als trainer-coach speel je hierin een belangrijke rol. Jij bent medeverantwoordelijk voor het creëren van een open en veilige sfeer, waarin jonge sporters zich vrij voelen om te trainen, te praten en nieuwe dingen te proberen. Tijdens de Workshop Teambuilding op 15 oktober voor de jongste jeugd vertelt Marjolein Torenbeek je wat de vier ingrediënten zijn voor teambuilding in deze leeftijdscategorie. Je krijgt inzicht in hoe jouw team er ten aanzien van die vier ingrediënten voor staat, en op welke manier je gedurende het seizoen, op eenvoudige wijze teambuilding bij jouw team kunt implementeren.
Als trainer of coach ben je er vast mee bekend: tijdens trainingen verloopt alles soepel, maar zodra de wedstrijden beginnen, nemen de spanning en twijfels toe bij je sporters. Soms lukt het hen niet om het niveau van de trainingen in de wedstrijden te evenaren. Je sporter kan vastlopen in negatieve gedachten, en de spanning kan simpelweg te groot worden. Hoe kun je als coach je sporter door deze lastige momenten heen helpen? Wat kun je doen om wedstrijdspanning te trainen? Welke rol spelen ontspanningsoefeningen? En is het echt mogelijk om 'de spanning de baas te worden'?
In de workshop Omgaan met spanning op 7 november geeft Berber van den Berg je inzicht in wat spanning precies is en waar deze vandaan komt. Denk aan verwachtingen van ouders of de sporter zelf, het belang van een specifieke wedstrijd, het verwachte niveau van de concurrentie, of de invloed van juryleden. De workshop biedt praktische handvatten om jouw sporters te leren omgaan met verschillende vormen van spanning, zoals spanning rond een selectie, wedstrijdspanning, of andere stressvolle situaties. Daarnaast worden er voorbeelden gedeeld van trainingsvormen die je direct kunt toepassen.
Ook in 2024 organiseert NLcoach, in samenwerking met Topsport Topics, op 28 november een uniek congres voor coaches die belangstelling hebben voor en gebruik willen maken van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Jaarlijks wordt er veel wetenschappelijk onderzoek verricht, waar trainers en coaches in de sportwereld profijt van kunnen hebben. Dit congres brengt wetenschappelijke en innovatieve onderwerpen naar jouw dagelijkse praktijk als coach. Doe hier je voordeel mee!
In Woerden komen vooraanstaande sprekers samen, die het thema herstel en coaching vanuit verschillende hoeken belichten. Het zijn wetenschappers en andere professionals met een sterke verbinding naar en ervaring in de praktijk. Herstel is een onderwerp waar iedere coach mee te maken krijgt. Sporters moeten namelijk niet alleen goed trainen en presteren, maar met name ook goed herstellen. Maar hoe zorg je daar als coach dan precies voor? Welke methoden zijn er? Wanneer kies je voor wat? En hoe maak je onderscheid tussen de zin van de onzin?
Het congres geeft je inzicht in wetenschappelijke onderbouwing en geeft je handvatten voor herstel bij je sporters en hoe dit in te passen in je planning. Dit gebeurt aan de hand van planning & periodisering, fysiologische aspecten van herstel en mentaal herstel.