Vanaf vandaag start de sportsector met de uitvoering van haar bijdrage aan het klimaatakkoord. Het startschot is gegeven tijdens een Sportief Verbinden-evenement in de RAI in Amsterdam. De Routekaart Verduurzaming Sport werd getekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten, de provincies en het platform ondernemende sportaanbieders. Hierin staat hoe de sportsector de ambities uit het klimaatakkoord in de praktijk wil gaan brengen. De Routekaart is in overleg met de VNG, sportbonden, commerciële sportaanbieders, leveranciers, innovators en uitvoerders tot stand gekomen.
Verduurzamen voor de sport loont. De terugverdientijd van het vrijwel CO2 neutraal maken van een sportaccommodatie kan in minder dan tien jaar worden terugverdiend en de lagere maandlasten starten meteen. De kosten van een lening voor het verduurzamen van sportaccommodaties wordt daarnaast goedkoper gemaakt, doordat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een storting van 4 miljoen doet in het Waarborgfonds Sport.
Sportief Verbinden is een uniek platform waar bestuurlijk, politiek en commercieel Nederland elkaar ontmoet, sport beleeft, en mooie dingen met en voor de sport met elkaar verbindt. Tijdens Jumping Amsterdam werden naast het hoofdakkoord ook nog drie deelakkoorden gesloten door meer dan twintig partners. Het gaat hier om de deelakkoorden CO2 Reductie, Circulair en Milieuvriendelijk beheer. Volledig in stijl werden de Routekaart en de deelakkoorden getekend op een picknickbank, gemaakt van gerecycled kunstgras, die later geplaatst zal worden bij Atletiekbaan Elzehagen. Dit sportpark wordt in 2020 gerenoveerd tot een openbaar en duurzaam sportpark.
Er is volop ontwikkeling gaande om de sport duurzamer en meer circulair te maken. Om deze ontwikkeling te stimuleren reikte Sportinnovator voor meer dan 4 miljoen euro aan prijzen uit die helpen bij het ontwikkelen van onder andere het Circulaire Kunstgrasveld van de toekomst, circulaire klimgrepen en het elektrocuteren van onkruiden op sportvelden. Daarnaast bereikte ook de Nationale Golf Federatie een mijlpaal met de 100ste golfbaan die het GEO-duurzaamheidscertificaat uitgereikt kreeg.
Parallel aan de bijeenkomst over het verduurzamen van de sportsector werd vanuit het Kracht van Sport netwerk een seminar georganiseerd rondom het thema "Sportevenementen als interventie tegen eenzaamheid". Sportevenementen worden steeds vaker ingezet als middel om maatschappelijke problemen aan te pakken. Dit seminar was een eerste verkenning of eenzaamheid, een thema dat landelijk hoog op de agenda staat, hiermee ook bestreden kon worden. De deelnemers waren afkomstig uit de sectoren Sport en Zorg, diverse belangenorganisaties, sportbonden en evenementorganisatoren.