Statiegeldsysteem of PET-bekers in de stadions?

Afgelopen december besloot de Europese Unie tot een verbod op wegwerpplastic in 2021, althans op diverse vormen zoals de wattenstaafjes, ballonstokjes, rietjes en bestek. Voor de plastic bekers geldt voorlopig slechts een terugdringingsbeleid. Daarom komen steeds meer initiatieven van de gebruikers, die genoeg hebben om op een festivalveld of een tribune met plastic te lopen.

Zo startte een 18-jarige supporter van Borussia Dortmund afgelopen voorjaar een petitie voor statiegeldbekers in het Signal Iduna Park. De huidige koploper van de Bundesliga stond vorig seizoen bovenaan de afvalranglijst met anderhalf miljoen weggegooide bekers in één jaar. De nummer twee Bayern München kondigde al in het najaar van 2017 beterschap aan met ingang van dit seizoen en hield zich daaraan. Nadat de petitie honderdduizend handtekeningen opleverde, besloot Borussia om de drank te schenken in recyclebaar materiaal.

Statiegeld

De Deutsche Umwelthilfe publiceerde onlangs haar jaarlijks overzicht van de drinkbekerstand in het Duitse betaald voetbal. Meer dan de helft van de clubs gebruikt nu een statiegeldsysteem. In de Bundesliga is Schalke 04 de laatste gebruiker van wegwerpplastic. In Engeland is betaalzender Sky een drijvende kracht achter het terugdringen van plastic door veel aandacht te vragen voor het probleem, waarbij de omroep een partnership heeft afgesloten met de Premier League. Tottenham Hotspur heeft al aangekondigd bij de opening van haar nieuwe stadion geen plastic meer toe te staan.

Aanpak in Nederland

In de Eredivisie is Ajax de enige club met aandacht voor de plastic soep, mede door de duurzame inspanningen van de verhuurder, de Johan Cruijff Arena. Dat gebruikt voor de wedstrijden, maar ook voor andere evenementen PET-bekers van leverancier Coca-Cola. Deze bestaan voor vijftig procent uit gerecycled plastic. Verder gaan de inspanningen van het Nederlandse voetbal nog niet. De KNVB, de overige bvo’s en amateurclubs concentreren zich op dit moment op andere duurzame maatregelen. De aanpak van wegwerpplastic in het stadion en op het sportcomplex blijft voorlopig beperkt tot gescheiden afvalbakken.

Absolute reductie

"Op zich is er in een gesloten omgeving wat mij betreft geen bezwaar tegen eenmalig PET of PLA (maiszetmeel, red)”, meent Harmen Spek van de Plastic Soup Foundation. ”Het risico op lekkage naar het milieu is zeer klein dus in principe geen issue voor ons. Maar wij kijken ook naar modellen wereldwijd en zien dat de hoeveelheid plastic de komende jaren alleen maar drastisch toe zal gaan nemen, temeer door gebruik van eenmalig plastic. Het probleem is dat we de bekers en flesjes wel recyclen maar dat de verwerkers nooit vertellen waarin. Vaak komt dit materiaal niet meer terug als de originele beker of fles of er moet op zijn minst een hele hoop nieuw plastic toegevoegd worden om de nieuwe flessen of bekers te maken. In het slechtste geval komt het materiaal nooit meer terug in ‘voedselcontainers’ en is er dus weer een heleboel nieuw plastic nodig voor een nieuwe lading bekers en flesjes. Wij gaan daarom voor absolute reductie; want alles met eenmalige producten oplossen is niet meer van deze tijd."

Foto: pkul / Shutterstock.com