Morgen begint in Emmen het WK Para-Cycling. Tot en met zondag zal de top van de wereld op handbike, tandem, tricycle of (aangepaste) racefiets in Emmen strijden om de wereldtitels. Dit evenement is het sluitstuk van een trilogie na twee wereldbeker wedstrijden. Als het aan de provincie Drenthe ligt, stopt de aandacht voor het wegnemen van drempels om te fietsen daar niet mee. Hans Derks (Drenthe Beweegt): "Dit WK gebruiken we om te laten zien dat iedereen kan fietsen."
De WK Para-Cycling op de weg in Emmen worden georganiseerd door Team TOC. Het sportevenementenbureau uit Oss heeft al veel ervaring met het organiseren van wielerevenementen als het WK BMX en het WK Para-Cycling op de baan in 2015 en 2019. Daardoor heeft Team TOC een langlopende relatie met de internationale wielerunie UCI, legt directeur Eric Kersten uit. "Wij hoorden op die manier van de UCI dat ze wat meer vastigheden op de kalender van het Para-Cycling op de weg wilden. Ze vroegen toen of wij daar over mee wilden denken."
Tegelijkertijd werd vanuit Drenthe Beweegt door een groep nagedacht over een geschikt sportevenement binnen de aangepast sport. "We waren op zoek naar een groot evenement om zoveel mogelijk achterstanden in de aangepaste sport terug te brengen", vertelt programmaleider Hans Derks. Drenthe Beweegt is het netwerk van alle gemeenten in Drenthe en twaalf maatschappelijke instellingen die proberen sport en bewegen in te zetten om de provincie vooruit te brengen. In dat overleg ging het al snel over wielrennen, want de link met wielrennen bestond al. "In die tijd ging Drenthe zich al meer profileren met fietsen vanuit het programma Op Fietse. Dat is weer ontstaan vanuit het NK wielrennen."
Kersten wist van die ambities af omdat Team TOC de provincie Drenthe ook ondersteunde bij het verkrijgen van het UCI Bike Region Label: een stempel voor steden en regio’s die het gebruik van de fiets in brede zin stimuleren. "Een van de voorwaarden daarbij is dat je met enige regelmaat een UCI evenement organiseert. Met de kennis die wij hadden dat de UCI op zoek was naar meer consistentie op de kalender hebben we voorgesteld om een bid te doen voor drie jaar bij het Para-Cycling met twee keer een worldcup en een WK." Dat pakte goed uit, want bij het WK wielrennen in Qatar in 2016 werd bekend dat Emmen die trilogie ook mocht gaan organiseren.
Zo kon Team TOC een bemiddelende rol spelen tussen de UCI en Drenthe. Binnen de organisatie van deze trilogie is de rolverdeling helder: Team TOC voert de regie op de organisatie en de begroting. “Ons model is dat we vooraf duidelijk vast leggen wat het gaat kosten. Wij zorgen dat er geen open eindjes zijn. Dat is voor een overheid ook fijn, want dan weten ze waar ze ja op zeggen.”
Drenthe Beweegt is vanuit de provincie verantwoordelijk voor het hele maatschappelijke programma rond het WK Para Cycling. De fiets is daarbij volgens Derks een perfect middel om te zorgen dat iedereen mee kan doen. “Als jij kan gaan fietsen dan is jouw bewegingsvrijheid veel groter en dan doe je al veel meer mee. Vanaf 2017 zijn we gestart met het wegnemen van allerlei soorten belemmeringen rond fietsen.” Dat mondde uit in vier programma’s die komende week ook weer een plek krijgen tijdens het WK. Allereerst is Drenthe Beweegt samen met Veilig Verkeer Nederland aan de slag gegaan met verkeersexamens voor kinderen in het speciaal onderwijs. De bezorgdheid van ouders over de verkeersveiligheid bleek daarbij een grotere drempel dan de mogelijkheid voor veel kinderen om te kunnen fietsen.
In het regulier onderwijs werd met het programma S(C)ool on Wheels van het Fonds Gehandicaptensport voorlichting gegeven over sporten met een beperking om zo ook voor meer acceptatie te zorgen. Een ander programma ‘Break the Stigma’ gebruikt de fiets om gezinnen met psychische problemen te ondersteunen door samen te gaan fietsen. Die campagne ontstond naar een idee van kinder- en jeugdpsychiater Cecile Prins-Aardema.
"Dit WK laat bij uitstek zien hoe je met moeilijkheden om kunt gaan. Dat is waar dit evenement over gaat"
Het meest trots is Derks misschien wel op de activiteit 'Op Fietse Naar Grote Hoogte', waarbij op 3 juli iedereen de nieuwe Vamberg op kon fietsen. "We hebben het die dag mogelijk gemaakt dat iedereen naar boven kon fietsen op tandems, handbikes of fietsen met ondersteuning. Het was zo’n succes dat we dat in ieder geval jaarlijks willen laten terugkeren." Behalve die fietsactiviteit en de fietsexamens moet na dit weekend meer achterblijven. Dat heeft Drenthe Beweegt, zoals bij elke sportevenement, ook als doel gesteld.
Derks verwacht dat juist dit evenement veel mensen kan inspireren. "Dit WK laat bij uitstek zien hoe je met moeilijkheden om kunt gaan. Dat is waar dit evenement over gaat." De vertolker van dat verhaal is wat Derks betreft ambassadeur Milan Forsten. Hij is geen deelnemer aan dit WK, maar is wel door meervoudig wereldkampioen Jetze Plat aangezet om te gaan handbiken. "Hij zei: ik hoef geen wereldkampioen te worden maar ik wil wel de Alpe d’Huez op. Hij wil zijn grens opzoeken en zijn grens was twee keer naar boven op die berg. Hij hoeft geen Jetze Plat te worden, maar hij wil wel laten zien wat hij kan. Het is gewoon een slimme jongen; hij heeft alleen een been dat niet meewerkt. Normaal werd dat been gezien en nu ziet iedereen hem opeens weer."
Ga voor meer info over het WK Para-Cycling naar: www.cyclingdrenthe.nl