Nederlandse greenkeepers in onderhoudsploeg Ryder Cup

'One of the most remarkable comebacks in sports history' noemde de New York Times de overwinning van Tiger Woods op de East Lake Golf Club in Atlanta afgelopen weekend. Door een rugblessure dreigde begin vorig jaar het einde van zijn carrière, maar ’s werelds grootste golfer is weer fit en speelt komende week voor het eerst deze eeuw op het Europese continent als Captain’s Pick in Team USA tijdens de Ryder Cup.

De tweejaarlijkse ontmoeting tussen de twee continenten behoort al tot de grootste sportevenementen ter wereld, maar de deelname van Woods verveelvoudigt de voorpret tot in het extreme. In Atlanta hadden de stewards zondag al moeite om het publiek tijdens de ronde van Woods onder controle te houden, terwijl duels om de Ryder Cup bekend staan om het, soms iets te, enthousiast meelevend publiek. Dat belooft wat als vrijdagmiddag de competitie begint.

Nederlandse greenkeepers

Nog niet één Nederlander haalde ooit de selectie voor het Europese team, maar in Parijs spelen dit keer drie Nederlanders een rol in de organisatie. Eric Wijnhoven, Freek Hendrickx van Bernardus en Rob Geurts zijn geselecteerd voor de onderhoudsploeg die de Franse baan prepareert voor de Ryder Cup. De baan is tevens aangewezen voor het Olympisch toernooi over zes jaar. "We lopen op Le Golf National met 180 greenkeepers, die voortdurend bezig zijn met het prepareren van de baan", vertelt Geurts, die assistent-greenkeeper van De Hoge Kleij in Leusden is. Hij heeft veel internationale ervaring. "Ik heb een paar keer eerder geholpen bij de French Open, dus ze kennen me een beetje. Het onderhoud doen we in de uren voordat de spelers de baan opgaan, meestal vanaf vier uur 's ochtends. Tijdens de wedstrijd moet je soms standby staan bij de bunkers om te harken of om bij droogte kwetsbare delen handmatig te besproeien.”

Bestrijdingsmiddelen

Op de Parijse golfbaan ligt overwegend straatgras, hoewel de Nederlandse greenkeepers deze soort beschouwen als ziektegevoelig en hinderlijk onkruid, vertelt Geurts over de ondergrond. "Het is kwetsbaar met hele korte worteltjes, maar dankzij het flinke budget heeft de club de middelen om de banen goed te houden. Duurzaam is het niet, want de Fransen zijn niet zuinig met bestrijdingsmiddelen.” De organisatie ondertekende deze zomer wel het Charter for Sustainable Events van de Franse regering. Verder beloofde de Franse golfbond om na het toernooi om de biodiversiteit op de zevenhonderd aangesloten banen te inventariseren om in de toekomst de milieuschade zoveel mogelijk te kunnen beperken.

The Dutch

In 2011 deed Nederland overigens mee aan de bid voor deze continentale editie van de Ryder Cup, de tweede sinds Valderrama in 1997. Gefinancierd door de overheid en diverse grote sponsors ontwierp de Schot Colin Montgomerie een baan in het Gelderse Spijk met het oog op de organisatie van dit jaar. Die kwam uiteindelijk niet naar de gemeente Lingewaard, maar The Dutch is nu al wel enkele jaren de locatie van het KLM Open. De baan geeft de hoop nog niet op. Begin september wees Coen Slothouber, operationeel directeur van The Dutch, in het AD op de Ryder Cup als mogelijk evenement bij de voorgenomen uitbreiding van de golfbaan. Dat zal op zijn vroegst in 2026 zijn, want over vier jaar gaan de topgolfers voor de Europese editie naar de Marco Simone Golf and Country Club in Rome.

Foto: Twitter / Ryder Cup