Komende week is de Radboud Universiteit in Nijmegen de gastheer van het 21ste ENAS Forum. Op dit jaarlijkse congres ontmoeten de leidinggevenden van de sportcentra uit het hoger onderwijs elkaar. Daarnaast organiseert ENAS (European Network of Academic Sportservices) internationale universitaire sportuitwisselingen en toernooien.
"De vorige bijeenkomst in Nederland was in Groningen in 2003", vertelt Rob Cuppen, directeur van het Radboud Sportcentrum. "Vanwege het 95-jarig bestaan van de universiteit hebben we dit congres binnengehaald. Aangezien Nijmegen dit jaar ook European Green Capital is, was de keus voor het thema duurzaamheid in de sport niet zo moeilijk."
Tijdens het congres komen drie subthema's aan de orde, aldus Cuppen. "Ten eerste de 'core-business' van de sportcentra om mensen aan het sporten te krijgen en houden, waarmee we bijdragen aan hun vitaliteit en duurzame inzetbaarheid en daarmee mogelijke gezondheidsproblemen hopen terug te dringen. Ten tweede spreken we over de duurzaamheid bij de organisatie van vooral grote evenementen en tenslotte komen gebouwen en materialen aan bod die we gebruiken om de sport neer te zetten. Op het congres spreken een aantal specialisten, zoals de Groningse broers Patrick en Milan van der Meulen, die mee hebben gewerkt aan het Climate Reality Project van Al Gore in Berlijn deze zomer. Daarnaast delen deelnemers hun opgedane ervaringen met collega's."
De organiserende Radboud Universiteit hecht zelf ook groot belang aan duurzaamheid, resulterend in de recente aanstelling van Marije Klomp als fulltime directeur voor dit thema. "Zij zal de kar gaan trekken bij alle initiatieven op de campus en zorgen dat dit onderwerp bij iedereen hoog op de agenda komt te staan. Onlangs hebben we alle traditionele verlichting in de beide sporthallen hebben vervangen door LED-verlichting."
"Eén bijzonder project stamt nog uit 2011", herinnert Cuppen zich. ”Vanwege ruimtegebrek op het universiteitsterrein heeft Royal Haskoning onder het gecombineerde voetbal/rugbykunstgrasveld een parkeergarage gebouwd. Daaronder hebben ze nog een bekken aangelegd dat een half miljoen liter regenwater kan opvangen via een lichtgewicht waterdoorlatend systeem van kunststof kratjes. Dankzij dit systeem is de ondergrond van het kunstgras veel minder zwaar dan gebruikelijk, waardoor een garage onder het veld mogelijk bleek. Daarnaast was de droogte van afgelopen zomer geen probleem, want uit het reservoir konden we de velden en het groen in de omgeving nat houden. In 2012 is deze vinding nog genomineerd voor de Bouwwereld Bouwtechniek Award, vanwege de innovatieve wijze waarop het veld is aangebracht op het parkeerdak."
Het ENAS Forum van dit jaar is, volgens Rob Cuppen, vooral bedoeld om duurzame ideeën te delen. "Buiten de Batavierenrace organiseert ons sportcentrum niet zo heel veel grote evenementen, maar onze studenten denken bij hun eigen toernooien en wedstrijden zeker duurzaam, zoals met het watergebruik en de minimalisering van plastic flesjes en bidons. Duurzaamheid is grotendeels gezond verstand, maar op het congres van dit hoop ik die tips te horen waar je anders niet aan denkt."
Het ENAS Forum is van 13 tot en met 16 november. Meer info op de website.