Half september reist het Nederlandse Davis Cupteam naar Toronto om zich ten koste van gastheer Canada te handhaven in de Wereld Groep. In hoeverre een nederlaag degradatie inhoudt, is onduidelijk, nu de International Tennis Federation (ITF) afgelopen week een overeenkomst sloot met de Kosmos Groep over een nieuwe formule van het landentoernooi bij de mannen. In februari 2019 strijden liefst 24 landen om twaalf tickets voor een nieuw eindtoernooi in november. De kans is groot dat de mannen van bondscoach Paul Haarhuis ook bij verlies in Canada aan deze kwalificatieronde meedoen.
De Kosmos Groep onder leiding van Barcelona-verdediger Gerard Pique, de Japanse webgigant Rakuten en techmiljonair Larry Ellison betaalt de komende 25 jaar liefst 3 miljard dollar voor de rechten, waarvan zowel de nationale bonden als de deelnemende spelers profiteren. Het prijzengeld brengt de Davis Cup op het niveau van de Grand Slams, claimt de ITF, dat de deal met Kosmos sloot zonder ruggespraak met de tennissers. Spelersbond ATP lanceerde enkele maanden geleden nog plannen voor een World Team Cup tussen 24 landen als start van het seizoen in Australië.
In The New York Times vreest journalist Christopher Carey voor een machtsstrijd tussen ITF (bonden) en ATP (spelers). Beide partijen hebben in het slechtste geval de competentie om het toernooi van de ander kapot te maken, schrijft hij. Volgens The Times-columnist Pat Cash is geen enkele topspeler met Davis Cup-ervaring geconsulteerd. Hij is net zo verbijsterd over dit besluit als hij was over de uitslag van het Brexit-referendum en de keuze voor Donald Trump in de VS.
Dimitri Bonthuis, organisator van het ABN AMRO Tennistoernooi in Rotterdam, juicht het initiatief van de ITF wel toe. "Een grote investering in de tennissport is altijd welkom. Als toernooi zijn we voor vernieuwing en zoeken we altijd naar verbetering. Het ATP Next Gen in Milaan vorig jaar vond ik al prachtig en zo zie ik dit initiatief ook. Ze hebben duidelijk gekeken naar de verminderde levensvatbaarheid van de Davis Cup-opzet en hebben het over een hele andere boeg gegooid. Ik ben heel benieuwd!"
Thuiswedstrijden van Nederland in de Davis Cup waren regelmatig verlieslijdend voor de KNLTB, terwijl de spelers voor de eer meededen, weet Bonthuis. "Nu verdienen de bonden een behoorlijk bedrag, als ik het plan goed begrijp, hetgeen ook gunstig is voor de breedtesport en talentontwikkeling. Daarnaast zou de spelerspot 20 miljoen per seizoen bevatten. Verder lijken de spelers me gebaat bij de nieuwe opzet, omdat wedstrijden van maximaal drie sets minder belastend zijn en het toernooi met slechts twee beschikbaarheidsmomenten minder beslag legt op de speelkalender."
Voor de eerste finaleweek in november 2019 zijn Madrid en Lille de twee kandidaatorganisatoren. Heeft Bonthuis al gemijmerd over de mogelijkheden om dit nieuwe tennisspektakel met mogelijk de gehele tennistop op de baan in huis te halen? "AHOY beschikt nu al over zes banen, waar je de wedstrijden in de zes poules van drie kunt spelen", rekent hij voor. "En op dit moment is de bouw bezig van een nieuwe hal naast het congrescentrum. Daar willen we in de toekomst twee banen met grote tribunes neerzetten. Dan zouden we de meeste wedstrijden kunnen spelen voor een groot publiek. Het speelplan van de finaleweek is daarbij nog niet bekend. Misschien heb je aan drie courts genoeg. Maar goed, laten we eerst maar eens zien hoe de eerste finaleweek in november 2019 verloopt. Ik vind het spannend."