Van 8 tot en met 20 augustus wordt in Rotterdam de European Para Championships gehouden. Een uniek nieuw evenement waarbij de Europese Kampioenschappen van tien sporten voor het eerst in een toernooi zijn samengevoegd. Deze eerste editie van dit nieuwe multisport-event heeft als doel om parasport op een hoger podium te zetten. Over die missie sprak Frans Oosterwijk met toernooidirecteur Jeroen Straathof voor het coverinterview van vakblad Sport & Strategie.
In 2012 bezocht Jeroen Straathof met zijn partner Evelyn van Leeuwen en hun vier jonge dochters de Olympische en Paralympische Spelen van Londen. Een maand van ongebreideld sportgenot, zowel binnen als buiten de venues. "Evelyn en ik vonden het belangrijk om onze dochters te laten ervaren wat sport kan brengen en betekenen. Wat wij daar als familie hebben ervaren, kan het publiek, zij het kleiner, meemaken in Rotterdam: twee weken topsport, tien EK’s op loopafstand, op spannende locaties, met spectaculaire omlijsting. Waar sporters en toeschouwers versmelten tot één festijn."
De European Para Championships (8-20 augustus) biedt plaats aan para-wielrennen, rolstoeltennis, boccia, goalball, rolstoelbasketbal, para-badminton, para-schieten, para-judo, para-boogschieten en para-taekwondo. De atleten strijden niet alleen om de medailles, maar ook om kwalificatiepunten of directe kwalificatie voor de Paralympische Spelen 2024 in Parijs. Door de Europese Kampioenschappen van tien parasporten bij elkaar te brengen in één evenement, wordt de parasport breder op de kaart gezet en krijgt elke tak van sport meer aandacht dan bij afzonderlijke EK’s, aldus Straathof. “Daarnaast halen we alles uit de kast om op elke locatie de juiste omstandigheden en atmosfeer te creëren. Op de sportvloer in Ahoy, op het Schouwburgplein, de Kop van Zuid, het Westerkwartier waar het wielrennen plaatsvindt. Wij creëren de voorwaarden en dan is het vervolgens aan de sporters om te laten zien hoe goed ze zijn en wat ze waard zijn in het contact met de media.”
Het evenement is voor Straathof pas echt geslaagd als de parasport ook in andere domeinen hoger op de agenda komt. "Het ministerie van VWS is de belangrijke subsidieverstrekker van het evenement. Maar minister van Sport Conny Helder is ook minister van Langdurige Zorg. Het zou mooi zijn als binnen Langdurige Zorg naast revalidatie en medicatie ook parasport kernonderdeel wordt. Sport als medicijn! Dat is goed voor de maat- schappelijke erkenning van de parasport, maar ook voor de kwaliteit van de Zorg."
Zien sporten is doen sporten, is zijn stellige overtuiging. Op de EPC krijgen NOC*NSF, Fonds Gehandicaptensport en de individuele bonden dan ook volop gelegenheid om waarde en belang van parasport voor het voetlicht te brengen. En direct te koppelen aan de versterking en groei van clubs en verenigingen. “In Nederland bijvoorbeeld is taekwondo voor mensen met een handicap nog onvoldoende ontwikkeld. Daarom hebben we ook geen taekwondoka’s van niveau om mee te doen in Rotterdam. Als een taekwondoclub uit Drenthe of Limburg de gehandicaptendoelgroep wil omarmen, dan is de EPC het evenement bij uitstek om kijken hoe dat eigenlijk gaat: taekwondo met één arm. Hetzelfde geldt voor badminton met een handicap of visueel gehandicapt judo. In Rotterdam gaat in de aanloop van de EPC een aantal schoolprojecten draaien met visueel gehandicapt judo – wat echt een heel mooie spelvorm is voor visueel gehandicapten. Zo proberen we de EPC te laten bijdragen aan de ontwikkeling van paradisciplines die in ons land nog geen wortel hebben geschoten.” Landelijk rolt Fonds Gehandicaptensport het (S)Cool on Wheels-programma uit om de schooljeugd kennis te laten maken met sporten met een handicap en te inspireren voor de EPC2023.
Dit is een deel uit een groter interview met Jeroen Straathof in vakblad Sport & Strategie (editie 3-2023). Het hele artikel lezen? Bestel deze editie dan als los nummer.
Verder in dit nummer: