'Door de sport, voor de sport'

Naar aanleiding van het Hoofdlijnenakkoord schreef Roxanna van Erp in haar column dat dit ‘crisismoment’ een mooie kans is voor een grote verandering in de financiering van de sport. Met een ingezonden brief reageert Arno de Jong, CMO Nederlandse Loterij, op haar opinie.

Roxanna van Erp slaat in haar opinie op sportenstrategie.nl van 4 juni jl. de spijker op z’n kop: we leven in een veranderende sportwereld. Het is de komende jaren nog maar de vraag of Nederland zijn topsportpositie op mondiaal niveau kan vasthouden. Of dat ons unieke verenigingsleven het hoofd boven water kan houden. Juist daarom moet de discussie over de financiering van de top- en breedtesport gevoerd blijven worden.

De stevige basis van sportfinanciering die we vandaag de dag in ons land kennen, is meer dan 65 jaar geleden gelegd. In 1957 besloot de KNVB tot de oprichting van een voetbaltoto, om geld te genereren voor de clubkas van voetbalverenigingen. Een paar jaar later omarmde de hele Nederlandse sport dit idee en richtten de voetbalbond en de Nederlandse Sport Federatie (NSF) de Nationale Sporttotalisator op. Met als motto: ‘door de sport, voor de sport’.

Intrinsieke motivatie

De sport is de oprichter van wat Nederlandse Loterij nu is, met de Nationale Sporttotalisator als een van de bepalende rechtsvoorgangers. Sport zit dus in het DNA van ons bedrijf. Niet de kansspelbranche, maar enkel en alleen Nederlandse Loterij draagt jaarlijks haar resultaat – de zogenoemde loterijgelden – af aan onder meer NOC*NSF. Daarmee steunen we 77 aangesloten sportbonden en 25.000 verenigingen. Inderdaad, onze afdracht is inmiddels formeel onderdeel van onze kansspelvergunningen. Maar de sport is historisch verbonden met Nederlandse Loterij, en vice versa. Daarom is ‘voor de sport’ nog altijd de intrinsieke motivatie voor onze organisatie.

Van Erp is – terecht – kritisch op het hoofdlijnenakkoord. Des te opmerkelijker is haar stellingname tegen de financiering van de sport uit loterijgelden. Kansspelen zijn van alle tijden, dus daarom is het goed dat we het aanbod in Nederland gereguleerd hebben. Met Nederlandse Loterij als uitvoerder van het kansspelbeleid. Het is onze maatschappelijke taak om consumenten te beschermen en kansspelverslaving te voorkomen.

Afdracht voor de sport

De komende jaren zijn we samen op weg om hét doel van de Sportagenda van NOC*NSF te bereiken: Nederland als sportiefste land ter wereld in 2032. Een jaarlijkse, structurele financiële impuls van een organisatie die kansspelen op een verantwoorde manier aanbiedt en die staat voor de Nederlandse sport, is juist nu van groot belang. Want zonder de afdracht van Nederlandse Loterij geen training bij de voetbalclub in de wijk, geen natuurijs bij de schaatsvereniging, geen topsportprogramma’s voor de nationale wielerselecties en geen TeamNL bij de Olympische en Paralympische Spelen. En dat geldt ook als die afdracht hard wordt geraakt door de verhoging van de kansspelbelasting.

Over de auteur

Arno de Jong is CMO bij Nederlandse Loterij